Evropa

Sindikati u Nemačkoj za ponedeljak najavili sveobuhvatan štrajk u saobraćaju

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

09:11

Sindikati u Nemačkoj za ponedeljak najavili sveobuhvatan štrajk u saobraćaju
Štrajk nemačkih aerodroma, 17. mart - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sindikati u Nemačkoj najavili su za ponedeljak sveobuhvatan štrajk u saobraćaju i pozvali 350.000 zaposlenih da obustave rad na 24 sata, a tog dana počinje treća runda pregovora poslodavaca i zaposlenih u javnom sektoru.

Velikim štrajkom upozorenja bez presedana, sindikat železnice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru ver.di hoće u ponedeljak da parališu veliki deo saobraćaja širom Nemačke - uključujući železnički i vazdušni, a delom i vodeni i kopneni saobraćaj, piše DW.

Štrajk u trajanju od 24 sata počinje u ponoć u nedelju 26. marta i trajaće do ponoći u ponedeljka 27. marta, rekli su iz oba sindikata.

Ver.di je na štrajk pozvao 120.000 zaposlenih, a EVG 230.000 zaposlenih u autobuskim firmama i železnici.

S obzirom na raspoloženje zaposlenih u firmama u oblasti saobraćaja, očekuje se visok nivo učešća, rekao je šef sindikata ver.di Frank Verneke najavljujući štrajk, i dodao da će "efekat biti ogroman".

Štrajk se odnosi na železnički saobraćaj svake vrste u celoj zemlji. Dojče ban (DB) uopšte neće funkcionisati.

Predsednik EVG-a Martin Burkert preporučio je putnicima da već u nedelju stignu na svoje odredište što je ranije moguće "zato što definitivno može biti smena koje idu od nedelje uveče do ponedeljka".

Preduzeće za autoputeve će takođe štrajkovati, kao i uprava za vodu i transport, a što znači da će određeni tuneli na putevima takođe biti obuhvaćni štrajkom.

Ver.di takođe poziva na obustavu rada - na aerodromima i u lokalnom javnom prevozu - u pokrajinama Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg, Saksonija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat i Bavarska. To znači da su pogođeni svi komercijalni aerodromi, osim u Berlinu.

Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu neće biti putničkog saobraćaja, kao ni u Minhenu. Uprava frankfurtskog aerodroma Fraport saopštila je u četvrtak da se putnici hitno mole da u ponedeljak ne dolaze na aerodrom. Neće biti čak ni tranzitnog saobraćaja.

Šta traže sindikati?

Štrajk će, prema oceni aerodromskog udruženja ADV, pogoditi stotine hiljada putnika. "Oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika neće moći da leti", saopštilo je udruženje.

"Sindikati u Nemačkoj se opraštaju od tradicije da se rešenja postižu za pregovaračkim stolom",  rekao je generalni direktor ADV Ralf Bajsel. Prema njegovoj oceni, najavljene akcije prevazilaze svaku zamislivu i opravdanu meru i nemaju nikakve veze sa štrajkom upozorenja. 

"To je pokušaj da se generalnim štrajkom uvedu francuski uslovi u Nemačkoj", rekao je Bajsel.

Ovim akcijama sindikat ver.di pojačava pritisak na treću rundu pregovora sa saveznom vladom i lokalnim vlastima, koja počinje u ponedeljak.

Zajedno sa Udruženjem državnih službenika, Sindikat javnog sektora traži 10,5 odsto i najmanje 500 evra više mesečno za 2,5 miliona zaposlenih.

Poslodavci (država) su krajem februara u drugoj rundi pregovora ponudili povećanje plata za pet odsto u dva koraka i jednokratne isplate u ukupnom iznosu od 2.500 evra.

Sindikati su "suočeni sa potpuno neadekvatnom ponudom i zato  je važno da pre početka treće runde kolektivnog pregovaranja ponovo stavimo do znanja da naši zahtevi imaju široku podršku među zaposlenima", rekao je Verneke.

Komentari (0)

Evropa