Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2023

-

08:55

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji
RAT U UKRAJINI Putin: Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 394. dan ruske invazije na Ukrajinu. Dok besne borbe otkrivaju se i zločini - Ujedinjene nacije su u izveštaju optužile ruske i ukrajinske snage da su od početka pogubile po kratkom postupku desetine zarobljenika. Stručnjaci UN naveli su da je potvrđeno 40 takvih slučajeva za 13 meseci rata, ali da je stvarni broj mnogo veći. Ratne strahote pogađaju i civile, pa je tako Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio da oko 10.000 civila, među kojima su i stariji i ljudi sa invaliditetom živi u "strašnim" uslovima kod i u gradu Bahmute, gde se vode žestoke borbe. 

Ključni događaji:

  • Putin: Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji
  • Zelenski: Nisam dobio kineski mirovni predlog 
  • Prigožin: Pomilovano 5.000 osuđenika koji su se borili u redovima Vagnera
  • Britansko ministarstvo: Ruski napad na Bahmut u velikoj meri zaustavljen
  • Moravjecki: Nemačka treba da pruži aktivniju podršku Ukrajini
  • Erdogan Putinu: Rešiti sukob dijalogom što pre
  • UN: Pogubljene desetine zarobljenika po kratkom postupku
  • MKCK: Oko 10.000 civila živi u teškim uslovima kod Bahmuta
  • Sedmoro dece vraćeno s okupiranog Krima

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.30 Pentagon: Nema indicija da Rusija sprema upotrebu nuklearnog oružja

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da nema indicija da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

"Videli smo izveštaje o najavi Rusije i nastavićemo da pratimo ovu situaciju. Nismo primetili nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog strateškog nuklearnog stava, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje “, navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva odbrane SAD, prenosi Rojters.

20.58 Putin:Istina o eksplozijama na gasovodima Severni tok će biti otkrivena

Istina o eksplozijama na gasovodima Severni tok će na kraju biti otkrivena, iako će to biti teško postići, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin. 

„Verujem da će biti teško doći do istine o incidentu u Severnom toku, ali će jednog dana verovatno izaći na videlo šta je i kako urađeno“, rekao je Putin u intervjuu za TV kanal Rusija-24.

Prema njegovim rečima, Rusija je posle zahteva upućenih Ujedinjenim nacijama u vezi sa pronalaskom signalnog uređaja na spoju cevi „Severnog toka“, dobila odgovor da ovaj predmet nije opasan i Moskvi je odbijeno učešće u istrazi.

19.31 IAEA: Grosi će posetiti NE Zaporožje naredne sedmice

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi trebalo bi sledeće sedmice da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi procenio bezbednosnu situaciju u postrojenju i naglasio hitnu potrebu da se ona zaštiti tokom trenutnog vojnog sukoba, saopštila je danas IAEA. 

"Odlučio sam da ponovo otputujem u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bih se uverio kako je situacija evoluirala od septembra i da razgovaram sa onima koji upravljaju postrojenjem u ovim neviđenim i veoma teškim okolnostima", naveo je Grosi u saopštenju.

 

 

19.06 Putin: Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji

Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24. On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenele su RIA Novosti. Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START.  Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da e snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom. 

17.37 Zelenski: Nisam dobio mirovni predlog od Sija

Ukrajinski predsednik Volodimir rekao je da od Kine nije dobio predlog za posredovanje u postizanju mira između Ukrajine i Rusije.

Zelenski je za Japan Njuz rekao da je diplomatskim kanalima dao "direktne poruke" da želi razgovarati s kineskim čelnikom Ksi Đinpingom, ali nije dobio odgovor.

“Iz Kine nisam dobio predlog za posredovanje. Nisam dobio predlog da se nađemo", rekao je.

Zelenski je izrazio skepticizam prema kineskom predlogu od 12 tačaka koji poziva na primirje i mirovne pregovore rekavši da "poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta" mora biti na prvom mestu.

16.16 Prigožin: Pomilovano 5.000 osuđenika koji su se borili u redovima Vagnera

Više od 5.000 bivših osuđenika je dobilo pomilovanje od ruskih vlasti nakon što su ispunili ugovornu obavezu kojom su se obavezali da će se boriti u Ukrajini u redovima privatne plaćeničke grupe "Vagner", izjavio je osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

"Vagner" grupa, u kojoj su prvobitno bili veterani prekaljeni tokom službovanja u ruskim oružanim snagama, preuzela je mnogo značajniju ulogu od početka sukoba u Ukrajini.

14.35 Poljski proizvođač municije povećava proizvodnju da bi snabdeo Ukrajinu

Poljski proizvođač municije Dezamet, deo državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu snabdeo municijom koje finansira Europska unija, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Najava Moravjeckog dolazi uoči planirane posete komesara EU za unutrašnje tržište Tijerija Bretona Dezametu u ponedeljak, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Roman Chop

 

 

13.13 Erdogan Putinu: Rešiti sukob dijalogom što pre

Ankara smatra da je važno da se sukob između Rusije i Ukrajine reši razgovorima što pre, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsednik Erdogan je kazao da pridaje veliki značaj naporima za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine putem razgovora što pre, saopštila je kancelarija predsednika Turske, preneo je TASS.

Ankara je u više navrata dolazila na ideju da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, navela je agencija i dodala da je Turska, takođe, bila domaćin razgovora ruske i ukrajinske delegacij

11.30 Moravjecki: Nemačka treba da pruži aktivniju podršku Ukrajini

Nemačka može i treba da pruži aktivniju podršku kijevskom režimu, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu za Politiko. Prema njegovom mišljenju, Berlin nije bio tako velikodušan prema Zelenskom kao što pokušava da pokaže.

"Nemačka treba da pošalje više naoružanja, da pošalje više municije i da da više novca Ukrajini, jer je to najbogatija i najveća zemlja. Nisu bili velikodušni koliko je trebalo. Ne napadam ih, samo navodim očigledno. Još ih ohrabrujem da to učine" rekao je Morjavecki i optužio Nemačku da produbljivanjem odnosa sa Moskvom pogoršava energetsku krizu koja je pogodila zapadne zemlje nakon odbijanja ruskog goriva.

08.51 Britansko ministarstvo: Ruski napad na Bahmut u velikoj meri zaustavljen

Ruski napad na Bahmut je "u velikoj meri zaustavljen", saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem ažuriranju obaveštajnih podataka.

Kako se navodi, ovo je verovatno prvenstveno rezultat ekstremnog iscrpljivanja ruskih snaga. Ukrajina je takođe pretrpela velike gubitke, prenosi Gardijan.

Ministarstvo je saopštilo da je situacija u Rusiji verovatno pogoršana "tenzijama između ruskog ministarstva odbrane i Vagner grupe".

08.36 Trudo: Ukrajina može da se osloni na SAD i Kanadu kao partnere

Ukrajina može da se osloni na SAD i Kanadu kao partnere, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo u obraćanju parlamentu u Otavi zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Trudo je rekao u petak da su SAD i Kanada Ukrajini pružili značajnu vojnu podršku, uključujući artiljeriju, municiju i tenkove. Trudo je takođe podsetio da kanadske oružane snage obučavaju pripadnike ukrajinske vojske od 2015. godine.

profimedia

 

08.01 Volodin pozvao na zabranu rada MKS u Rusiji

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je na teritoriji Rusije neophodno zabraniti delovanje Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

"Neophodno je izvršiti izmene u zakonodavstvu koje zabranjuje bilo kakvu aktivnost MKS na teritoriji naše zemlje, kao i predvideti odgovornost za promovisanje i podršku MKS", napisao je Volodin na Telegramu.

On je dodao da vrhovni komandant Ruske federacije treba da ima pravo da preduzme bilo koju akciju da zaštiti građane Rusije u slučaju da međunarodne strukture donesu odluke koje su u suprotnosti sa normama ruskog Ustava.

07.24 Kuleba: Nije odgovoran samo Putin,već i Lavrov, Šojgu, Gerasimov, Medvedev, Patrušev

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da ne treba dozvoliti da "saučesnici u agresiji na Ukrajinu" svu odgovornost prebacuju na predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Ne smemo dozvoliti da oni koji su saučesnici u ovom zločinu za sve krive Putina. Na primer, ministar Lavrov - moj kolega, on mora da snosi stoprocentnu odgovornost za saučesništvo u zločinu agresije. Šojgu mora da odgovara. Gerasimov mora", rekao je Kuleba, prenosi Unian.

Prema njegovom mišljenju, i zamenik predsednika i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije - Dmitrij Medvedev i Nikolaj Patrušev takođe treba da snose odgovornost za agresiju na Ukrajinu.

"Svako ko je na ovaj ili onaj način doprineo da se pokrene rat protiv Ukrajine i izvrši zločin agresije na Ukrajinu, treba da odgovara za to“, rekao je Kuleba.

07.00 UN: Pogubljene desetine zarobljenika po kratkom postupku

Ujedinjene nacije u izveštaju su optužile ruske i ukrajinske snage da su pogubile po kratkom postupku desetine zarobljenika od početka rata.  Stručnjaci UN naveli su da je potvrđeno 40 takvih slučajeva za 13 meseci rata, ali da je stvarni broj mnogo veći. 

Čelnica UN-ove misije u Ukrajini Matilda Bogner navela je da su obe strane streljale zarobljnike. U izveštaju UN se, takođe, navodi i da su zarobljenici bili mučeni, da je bilo drugih vrsta zloupotrebi, kao i da "mogu predstavljati ratne zločine".

06.45 MKCK: Oko 10.000 civila živi u teškim uslovima kod Bahmuta

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da oko 10.000 civila, među koji i stariji i ljudi sa invaliditetm živi u "strašnim" uslovima kod i u gradu Bahmute, gde se vode žestoke borbe.Iz MKCK-a poručuju da je oko 90 odsto stanovništa izbeglo, ali da oni koji su ostali dane provode u teškim uslovima u skloništima usled granatiranja.

06.30 Sedmoro dece vraćeno s okupiranog Krima

Sedmoro dece iz Ukrajine vraćeno je porodicama nakon što su prisilno odvedena na Krim koji je pod ruskom okupacijom, javljaju iz hersonske uprave. "Sedmoro dece iz Hersonske oblasti koji su gotovo šest meseci bili odvojeni od svojih porodica, konačno su stigli u svoju zemlju oslobođenu od neprijatelja", stoji u saopštenju. 

Dok je ukrajinska vojska prošle jeseni napredovala u Hersonu, lokalni ruski zvaničnici su vršili pritisak na porodice da pošalju svoju decu na okupirani Krim, gde su rekli da će biti sigurnija. 

Komentari (0)

Evropa