Evropa

Bivši pisac Putinovih govora na ruskoj poternici

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

23:33

Bivši pisac Putinovih govora na ruskoj poternici
Bivši pisac Putinovih govora na ruskoj poternici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska policija izdala je poternicu za Abasom Galjamovim, piscem govora predsednika Vladimira Putina.

Pojedini ruski mediji i izveštač AP-a otkrili su danas da se ime Galjamova nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova.

U njegovom dosijeu se navodi da je tražen „u vezi sa članom Krivičnog zakona“, ali ne uključuje zakon za koji je optužen.

Galjamov je pisao govore za Putina tokom njegovog premijerskog mandata 2008-2012, ali je kasnije postao politički konsultant i analitičar koga su ruski i strani mediji često citirali. Poslednjih godina živi u inostranstvu.

Rusko Ministarstvo pravde stavilo je prošlog meseca Galijamova na spisak stranih agenata, navodeći da je on "neograničenom broju ljudi distribuirao materijale koje su kreirali strani agenti, govorio protiv specijalne vojne operacije u Ukrajine i učestvovao kao ekspert i intervjuisan na informacionim platformama stranih struktura".

Galijamov je za AP rekao da je iz medija saznao da je stavljen na listu traženih, ali da ruske vladine agencije nisu bile s njim u kontaktu, pa zato ne zna s kojim se optužbama suočava u Rusiji.

"Pretpostavljam da je formalno reč o krivičnom delu diskreditacije vojske. Ono se koristi protiv svakog ko odbije da igra po uputstvima Kremlja i pokuša da sačini objektivnu, nepristrasnu analizu onog što se dešava", rekao je Galijamov.

Diskreditacija ruskih oružanih snaga postala je krivično delo u Rusiji nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Komentari (0)

Evropa