Evropa

Izabran naslednik škotske premijerke Nikole Sterdžon, Humza Jusaf poručio: Mi smo generacija koja će doneti nezavisnost

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

23:25

Izabran naslednik škotske premijerke Nikole Sterdžon, Humza Jusaf poručio: Mi smo generacija koja će doneti nezavisnost
Tanjug/AP/Andrew Milligan/PA - Copyright Tanjug/AP/Andrew Milligan/PA

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP) izabrala je Humzu Jusafa za predsednika stranke posle žestoke borbe koja je razotkrila duboke podele u stranci u vezi sa politikom i zaustavljenom kampanjom za nezavisnost, javio je Rojters.

Agencija prenosi da Jusaf preuzima stranku sa najvažnijim ciljem da okonča tri veka dugu uniju Škotske sa Engleskom. Jusaf će naslediti na toj funkciji Nikol Sterdžen koja je podnela ostavku u februaru, a najavljeno je da će se o njegovom izboru za premijera sutra izjašnjavati parlament.  

Sterdžen je potvrdila da podnosi ostavku na mesto premijerke Škotske posle osam godina na toj poziciji. Ona je imala najduži premijerski staž i bila je prva  žena na toj poziciji.

Jusuf je pobedio posle kampanje u kojoj su se tri kandidata uglavnom međusobno kritikovala i upućivala lične kritike. 

Jusaf je osvojio 24.336 glasova odbornika SNP-a u prvom kolu, dok je njegova glavna rivalka škotska ministarka finansija Kejt Forbs bila druga sa 20.559 glasova. 

Tanjug/AP/Andrew Milligan/PA

 

Aš Regan, koja je napustila vladu zbog njenog protivljenja predloženim promenama u vezi sa transrodnim osobama, bila je treća sa 5.599 glasova.

Rojters navodi da je jedinstvo SNP-a razbijeno zbog različitih stavova o tome kako organizovati drugi referendum o nezavisnosti Škotske i koji je najbolji način za sprovođenje društvenih reformi, kao što su prava transrodnih osoba.

Ko je Humza Jusaf?

Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.  

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, preneo je Rojters. Rođen je u Glazgovu, gde je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta pre nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je poreklom iz Pakistana i došao je u Škotsku šezdesetih godina, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. 

Tanjug/AP/Andrew Milligan/PA

 

Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja. Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati poverenje biračkog tela.

"Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost za Škotsku"

Jusaf je izjavio da je Škotskoj potrebna nezavisnost više nego ikada ranije. "Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost za Škotsku", rekao je Jusaf u govoru nakon što je objavljeno da je izabran za predsednika SNP-a, preneo je Rojters.

Jusaf je kao svoje ciljeve naveo ponovno pokretanje referenduma za nezavisnost i rešavanje ekonomske krize.

Novoizabrani lider je naveo da Velika Britanija nema pravo veta na zakon o rodnoj reformi Škotske, obećavajući da će osporiti potez Londona da blokira zakon koji olakšava ljudima da promene pol. 

Britanska vlada je donela planove za blokiranje škotskog zakona o reformi priznavanja polova koji je usvojio škotski parlament.  

Komentari (0)

Evropa