Evropa

U Moldaviji se održavaju prevremeni parlamentarni izbori

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2021

-

08:35

U Moldaviji se održavaju prevremeni parlamentarni izbori
U Moldaviji se održavaju prevremeni parlamentarni izbori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Moldaviji se danas održavaju prevremeni parlamentarni izbori na kojima se pro-zapadno orijentisana predsednica Maja Sandu nada da će osvojiti većinu, kako bi sprovela reforme koje, kako navodi, blokiraju saveznici njenog pro-ruskog prethodnika Igora Dodona.


Zapad i Rusija se nadmeću za uticaj u ovoj maloj državi, bivšoj sovjetskoj republici, koja ima 3,5 miliona stanovnika i jedna je od najsiromašnijih u Evropi, prenosi agencija Rojters.

Sandu, bivši ekonomista Svetske banke koja se zalaže za bliže veze sa EU, porazila je prošle godine Dodona, ali je bila prinuđena da deli vlast sa parlamentom izabranim 2019. godine i vladom koju vode poslanici bliski Dodonu.

U aprilu, nakon dva neuspela pokušaja formiranja nove vlade, Sandu je raspustila parlament u kojem je njena partija PAS imala 15 od 101 poslanika.

Dodonovi Socijalisti imali su 37 poslanika u tom parlamentu i zajedno sa svojim koalicionim partnerima kontrolisali većinu od 54 poslanika.

"Ove nedelje moramo da završimo ono što smo započeli i da načinimo drugi korak. Ovo je prilika za svakog od nas da izabere pošteno i odgovorno rukovodstvo", saopštila je Sandu uoči izbora.

Komentari (0)

Evropa