Evropa

Bivša poslanica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena iz zatvora u kućni pritvor

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

13:50

Bivša poslanica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena iz zatvora u kućni pritvor
Eva Kaili, potpredsednica EP i jedna od uhapšenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eva Kaili (44), bivša potpredsednica Evropskog parlamenta optužena za primanje mita u jednom od najvećih skandala koji je pogodio institucije Evropske unije, puštena je danas iz pritvora u kućni pritvor.

Članica grčke Socijalističke partije obratila se nakratko novinarima iz crnog "mercedesa", u kome je bila sa svojim advokatom, na putu iz zatvora Haren u severnom delu Brisela prema svom stanu u blizini Evropskog parlamenta, preneo je Rojters.

"Ćerka me čeka, tako da sam veoma srećna što ću malo biti sa njom. Hvala, razgovaraćemo uskoro", rekla je ona pre nego što je automobil ušao u garažu.

Kaili i još tri osobe su optužene za primanje mita od Katara i Maroka u zamenu za uticaj u kreiranju politike EU prema tim zemljama.

Ona i zalivske zemlje negiraju optužbe.

Maroko se žalio na "sudsko uznemiravanje" i medijske napade.

Kaili je uhapšena zajedno sa još tri osobe tokom policijske racije u decembru, tokom koje je pronađeno 1,5 miliona evra u gotovini.

Ona će nositi elektronsku nanogicu i neće joj biti dozvoljeno da napusti Belgiju.

Ostale tri osobe su, takođe, puštene, od kojih je jedna priznala krivicu i saradjuje sa vlastima u zamenu za smanjenje kazne. 

Evropski poslanik, Belgijanac Mark Tarabela negira krivicu, a italijanski poslanik Andrea Kocolino bori se da ne bude izručen Belgiji.

Ročište o zahtevu za njegovu ekstradiciju zakazano je za 2. maj.
 

Komentari (0)

Evropa