Evropa

Euronews Svet: Ukrajinski poslanici prvi put u Srbiji od početka rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2023

-

21:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put od kako je počeo rat u Ukrajini u Srbiji je boravila ukrajinska parlamentarna delegacija. Ukrajnski poslanik Fedir Venislavskji govorio je za Euronews Svet o tome šta su glavni razlozi posete i sa kim su razgovarali. On je naveo da su ukrajinski poslanici zainteresovani za nešto tešnju saradnju sa poslanicima Narodne skupštine Srbije da bi se uspostavila bolja saradnja između dve države. 

"Veoma smo zahvalni vladi Republike Srbije za podršku koju pruža Ukrajini u ovako teškoj situaciji kako humanitarnu tako i za glasanje u korist Ukrajine u rezolucijama Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim formatima. Sastali smo se sa predsednikom međunarodne parlamentarne grupe prijateljstva Milovanom Drecunom i dogovorili našu dalju saradnju. Sada očekujemo delegaciju Srbije u Ukrajini", rekao je on.  

Naveo je da su oni izuzetno zahvalni sprskom narodu i srpskom parlamentu za humnitarnu pomoć koju pružaju Ukrajini. 

"Ovde smo razgovarali kao ta saradnja može da se unapredi što očekujemo u budućnosti. Dobili smo potvrdu da je Srbija spremna da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine. Za nas je veoma važno što smo čuli da je Milovan Drecun spreman da pokrene pitanje priznavanja genocida nad ukrajinskim narodom u Golodomoru iz tridesetih godina prošlog veka i da se o tom pitanju raspravlja u srpskom parlamentu", istakao je Venislavskji.  

Upitan o tome kako izgleda politički život u Ukrajini u uslovima rata, rekao je: "Opisaću to ovako. Danas sam posle više od godinu dana obukao odelo koje inače nose poslanici u svakodnevnom životu, zato što više od godinu dana, mi, narodni poslanici Ukrajine nosimo vojne uniforme i nosimo sa sobom oružje da u slučaju potrebe možemo da reagujemo. Ali politički život u Ukrajini svakako postoji, on je još više prisutan od početka rata, primećujemo konsolidaciju cele politčke scene, svi radimo na tome da obezbedimo što bolji odbrambeni sistem za našu državu. Danas se praktično sve odluke ukrajinskog parlamenta jednoglasno usvajaju. A drugačijom politikom bavićemo se posle rata", naveo je.  

Opširniji intervju sa ukrajinskim poslanikom, kao i analize drugih aktuelnih globalnih tema pogledajte u emisiji Euronews Svet. 

Komentari (0)

Evropa