Evropa

Španska policija radi na razbijanju "zaveta ćutanja" baskijskih separatista: Razotkrivanje komandnog lanca

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

21:30

Španska policija radi na razbijanju "zaveta ćutanja" baskijskih separatista: Razotkrivanje komandnog lanca
Španska policija radi na razbijanju "zaveta ćutanja" baskijskih separatista: Razotkrivanje komandnog lanca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španske bezbednosne snage rekonstruišu istorijat vođstva baskijske separatističke grupe ETA, sa ciljem da unaprede znanja o ponovo aktuelnim slučajevima protiv bivših šefova te, kako se navodi, terorističke organizacije, kao i da na taj način razbiju gvozdeni pakt ćutanja bivših vođa bande.

Kako prenosi El Pais, sudije španskog Nacionalnog suda već su zatražile informacije o osam slučajeva koji upućuju na 23 člana rukovodstva ETA, sa ciljem da rekonstruišu njen sastav i dokažu da se u bandi ništa nije nije činilo bez odgovornosti i znanja vođstva.

Uz podsticaj udruženja žrtava kao što je ''Dignidad y Justicia'', odnosno ''Dostojanstvo i pravda'' (DiJ), Nacionalni sud pokušava da krivično goni bivše vođe ETA, koji su se isticali kao ''posredni izvršioci'', odnosno kao svojevrsni intelektualni inspiratori zločina, koji su imali potpunu kontrolu nad organizacjiom.

Brojni su izveštaji koje su španske Snage bezbednosti pripremile, a koje će biti upotrebljene da se pojedinim članovima ETA dodeli status šefa terorističke organizacije u vreme kada je konkretni istraženi napad počinjen, pa tako, pored izjave pripadnika komandosa Nafaroa, izveštaj Nacionalne policije uključuje još četiri svedočenja članova ETA koji ukazuju na Mikela Albisua, kodnog imena Mikel Antza, kao vođu bande.

U istom izveštaju se navodi da je najmanje 15 članova ETA-e navelo i Hosea Havijera Arizkurena, kodnog imena Kantauri, kao šefa takozvanih ilegalnih komandosa (sastavljenih od terorista sa potpisom policije).

Jedan od njih, Huan Hose Rego Vidal, koji je osuđen za pokušaj napada 1995. na kralja Huana Karlosa I, rekao je agentima da mu je Kantauri predložio da izvrši atentat na sastanku u Bordou.

Naredbe rukovodstva su ostale zapisane u raznim dokumentima, koji su decenijama oduzimani od zatočenih članova ETA, a istraživači sada proučavaju ovaj materijal kako bi sastavili slagalicu koja omogućava da bivši šefovi budu povezan sa konkretnim napadima, piše španski list.

Između ostalih dokumenata, pronađena su i rukom pisana pisma, na primer, ona koja je potpisao Hose Havijer Arizkuren, Kantauri, o učešću u ubistvu bivšeg narodnog savetnika Migela Anhela Blanka.

Ova pisma sadrže ''uputstva'' da se izvrše ''radnje protiv političara, posebno protiv odbornika'', navodi se u izveštaju Komisije za opšte informacije policije.

 

Komentari (0)

Evropa