Evropa

Saslušanje bivšeg premijera Francuske Fransoa Fijona o vezama sa Moskvom

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

17:16

Saslušanje bivšeg premijera Francuske Fransoa Fijona o vezama sa Moskvom
Saslušanje bivšeg premijera Francuske Fransoa Fijona o vezama sa Moskvom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istražna komisija francuske skupštine saslušaće početkom maja bivšeg premijera Fransoa Fijona, koji je svojevremeno sedeo u dva upravna odbora ruskih kompanija, o njegovim vezama sa Moskvom. 

Nakon oklevanja, Fijon je, kako je rekao sa "tugom" napustio svoje funkcije, nekoliko dana nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine. 

Bivšeg francuskog premijera saslušaće pred istražnom komisijom o stranom mešanju u Skupštini početkom maja, prema informacijama briselskog portala "Politiko", koje je potvrdila francuska televizija BFM TV.

Od poraza na predsedničkim izborima 2017. godine, Fijon je prešao u privatni sektor i sedeo je u dva odbora direktora ruskih kompanija.

Godine 2021. pridružio se "Zarubežnjeftu", kompaniji specijalizovanoj za ugljovodonike u vlasništvu ruske države, kao i u "Siburi", jednoj od najvećih petrohemijskih kompanija na svetu.

Nakon početka rata u Ukrajini, Fijon je prvobitno želeo da nastavi da obavlja svoje dužnosti u ovim kompanijama, pre nego što je konačno odlučio da podnese ostavku.

Bivši šef vlade rekao je da je ovu odluku doneo sa "tugom".

Uz bivšeg kancelara Gerharda Šredera, ovaj bivši desničar je bio jedini bivši evropski lider koji je zadržao svoje funkcije u ruskim grupama. 

Bivši italijanski premijer Mateo Renci ili bivši austrijski kancelar Kristijan Kern su ranije podneli ostavke, ističući primat evropskih interesa pred "ruskom agresijom na njenom pragu", podseća BFM TV.

Za bivšeg francuskog premijera, rat u Ukrajini "mogao je da se izbegne".

Fijon je, takođe, dao do znanja da je "osudio upotrebu sile" dok je verovao da se sukob između Moskve i Kijeva "mogao izbeći".
 

Komentari (0)

Evropa