Evropa

RAT U UKRAJINI Stoltenberg: Sve zemlje NATO saglasne da će Ukrajina na kraju postati članica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2023

-

07:58

RAT U UKRAJINI Stoltenberg: Sve zemlje NATO saglasne da će Ukrajina na kraju postati članica
RAT U UKRAJINI Stoltenberg: Sve zemlje NATO saglasne da će Ukrajina na kraju postati članica - Copyright Tanjug/AP/Roman Chop, Alexei Alexandrov, Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 421. dan ruske invazije na Ukrajinu. Od početka rata članice NATO poslale su Ukrajini 150 milijardi evra pomoći, a nakon što su SAD najavile novi paket vojne pomoći, juče su Danska i Holandija potvrdile da će Ukrajini donirati 14 tenkova "leopard 2". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu. Ratna razaranja, posebno na istoku Ukrajine, su nastavljena, a generalni ukrajinski tužilac rekao je da je u toj zemlji registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina od početka rata u februaru 2022. 

Ključni događaji:

  • Generalni ukrajinski tužilac: Registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina 
  • Stoltenberg: NATO od početka rata Ukrajini poslao 150 milijardi evra pomoći
  • Zelenski: Vreme da NATO pozove Ukrajinu u svoje redove
  • Danska i Holandija će donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.17 Prigožin: Sin Dmitrija Peskova služio kao artiljerac u grupi Vagner

Sin pres-sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova služio je u ruskoj paravojnoj formaciji Vagner kao običan artiljerac, izjavio je šef grupe Jevgenij Prigožin u intervjuu na Telegram kanalu "Pozivni znak Brus“. „Od svih mojih poznanika, jedna osoba, Dmitrij Peskov, doveo je svog sina koji je deo života proveo u Americi, ako se ne varam, ili u Engleskoj, i rekao -'Uzmite ga za artiljerca' - naveo je Prigožin, prenosi RIA novosti.

22.30 Zelenski zabranio imena objekata povezana sa Rusijom i SSSR-om

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je Zakon o dekolonizaciji koji predviđa zabranu davanja imena geografskim objektima koja su povezana sa Rusijom i SSSR-om. Ranije je objavljeno da je Vrhovna rada Ukrajine podržala zakon. Na sajtu Rade se navodi da je Zelenski potpisao taj zakon, prenosi RIA novosti.

22.10 Orban zatečen izjavom Stoltenberga o ulasku Ukrajine u NATO

 Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je nevericu zbog izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da su sve članice alijanse navodno spremne da dočekaju Ukrajinu kao članicu.

"Šta?!“ - napisao je Orban na Tviteru, reagujući na Stoltenbergovu izjavu da je Ukrajini "mesto u NATO-u", upućenu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, tokom iznenadne posete Kijevu u četvrtak.

21.16 Pušilin: Neuspeli pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da pređu u kontraofanzivu

Ukrajinske trupe pokušale su da napadnu u manjim grupama u četiri pravca, ali su svi zaustavljeni, izjavio je danas Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR). "Na četiri pravca neprijatelj je krenuo u kontraofanzivu u malim grupama uz ozbiljnu artiljerijsku podršku. I ovde su naše jedinice morale da odbiju kontraofanzivu u veoma teškim uslovima, po cenu veoma ozbiljnih napora“, rekao je Pušilin u za TV kanal Rusija 24.

19.15 Pistorijus odbacio mogućnost isporuke savremenih nemačkih borbenih aviona Ukrajini

Nemački ministar obrane Boris Pistorijus odbacio je danas mogućnost isporuke savremenih nemačkih borbenih aviona Ukrajini, na sastanku sa zapadnim saveznicima u američkoj bazi Ramštajn.

Pistorijus je tokom razgovora o koordinaciji isporuke oružja Ukrajini naveo da Nemačka može osigurati ukrajinskim pilotima avione na kojima bi oni mogli da lete i da ih održavaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"To nije kao zamena jednog iznajmljenog automobila drugim. Nemački Tornado i Eurofajter imaju različite mogućnosti od onih koje su potrebne u Ukrajini", kazao je Pistorijus.

18.50 Podsekretar američkog trezora razgovaraće sa saveznicima o sankcijama Rusiji

Podsekretar američkog Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson upozorio je danas evropske zemlje na nastojanja Rusije da nabavi određenu robu koja je pod sankcijama.

Kako navodi Rojters, Nelson ove nedelje boravi u Evropi, u poseti Švajcarskoj, Italiji, Austriji i Nemačkoj, gde će se sastati sa vladinim zvaničnicima, predstavnicima finansijskih institucija i drugih preduzeća.

On će tokom poseta nastojati da prenese sumnje Vašingtona da Rusija koristi metode izbegavanja postojećih sankcija, kako bi nabavila različitu robu, uključujući elektronske komponente, optiku i proizvodnu opremu. U dokumentu koji je poslat evropskim zemljama u koji je Rojters imao uvid, navodi se da ta roba uključuje i procesore, kontrolore, kamere, lasere, generatore signala i drugo.

17.50 Medvedev: Britanija će biti naš večiti neprijatelj dok im ostrvo ne potone

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da je London istorijski ispoljavao i nastaviće da ispoljava neprijateljstvo prema Moskvi.

"Britanija je uvek bila, a i sada je, naš večiti neprijatelj. Bar će tako biti dok njihovo arogantno, odvratno vlažno ostrvo ne potone u morski ambis od talasa koji će pokrenuti najsavremeniji ruski sistem naoružanja", naveo je Medvedev na Telegramu.

Kako navodi TASS, Medvedev je komentarisao najnovije sankcije Velike Britanije protiv pet osoba umešanih u istragu protiv zatvorenog ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze, koji je označen kao strani agent u Rusiji.

16.14 Tenkovi "leopard" oštećeni u borbi sa Rusima, popravljaće se u Poljskoj

Nemačka, Poljska i Ukrajina potpisale su danas sporazum o izgradnji centra za popravku tenkova "leopard", korišćenih u borbi protiv ruskih snaga, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, na sastanku sa saveznicima u vojnoj bazi Ramštajn. Centar će se graditi u Poljskoj, prenosi Rojters.

Sve strane su se dogovorile o načinu finansiranja tog centra, koji će koštati između 150 i 200 miliona evra godišnje i mogao bi da postane operativan krajem maja, dodao je Pistorijus.

14.55 Kijev: Situacija u Bahmutu pod kontrolom

Ukrajinske vlasti su danas saopštiile da su ruske snage napredovale tokom žestokih borbi u Bahmutu, gradu na istoku te zemlje, ali da je "situacija pod kontrolom", preneo je Rojters.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar izjavila je ovo neposredno pre nego što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da se njihove jurišne trupe bore u zapadnim delovima Bahmuta, poslednjem delu grada koje drže ukrajinske snage, preneo je Rojters.

"Situacija je napeta, ali je pod kontrolom", poručila je Malijar putem Telegrama.

13.40 Kanada najavila novu vojnu pomoć za Ukrajinu

Kanadska vlada je objavila slanje nove vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 39 miliona kanadskih dolara (oko 29 miliona američkih dolara), preneo je Rojters. Ovu vojnu pomoć objavila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand u Nemačkoj, gde je u toku sastanak zvaničnika NATO zemalja. 

11.48 Razgovarali ukrajinski i američki ministri odbrane

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov saopštio je na Tviteru da je imao "plodonosan" bilateralni sastanak sa svojim američkim kolegom u Nemačkoj ovog jutra.

"Imali smo plodonosan sastanak, bio je to iskren razgovor zajedničkim jezikom. Zahvalan sam velikim ukrajinskim prijateljima, Lojdu Ostinu i (generalu) Marku Miliju, za njihovo vođstvo u antikremaljskoj koaliciji", naveo je, između ostalog, Reznjikov u objavi. 

11.29 Zelenski prihvatio poziv za učešće na NATO samitu u julu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je za novinara FT, Kristofera Milera, da je prihvatio poziv za učestvovanje na samitu NATO u Viljnusu ovog leta. Međutim, dodao je Zelenski, "konačna odluka zavisiće od situacije na frontu u tom trenutku".

11.15 Rumunski ministar: Nećemo zabraniti uvoz ukrajinskog žita, čekamo EU pomoć za poljoprivrednike 

Rumunija neće jednostrano zabraniti uvoz ukrajinskog žita i sačekaće Evropsku komisiju da sprovede mere za pomoć poljoprivrednicima u centralnoj i istočnoj Evropi, rekao je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Dea. 

Međutim, Rumunija i Ukrajina će se svake sedmice konsultovati o očekivanoj količini žitarica za uvoz, nastojeći da ograniče te količine, rekao je Dea posle sastanka sa ukrajinskim ministrom poljoprivrede Mikolom Solskjim u Bukureštu. 

09.55 Gagin: Ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Bahmutu

Savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Jan Gagin, izjavio je danas da su ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Artjomovsku, kako pojedini ruski zvaničnici nazivaju ukrajinski grad Bahmut.

Gagin je za agenciju Tas rekao da su pripadnici ruske paravojne kompanije Vagner stigli do puta Bahmut - Časov Jar, koji je korišćen za snabdevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu. 

"Nekoliko stotina metara je uzeto pod kontrolu, što onemogućava snabdevanje garnizona. Tako se poklopac obruča, zapravo, zalupio", rekao je Gagin.

Tanjug AP/Iryna Rubakova via AP

Ukrajinski vojnici u bici za Bahmut

09.16 Stoltenberg: Sve zemlje NATO saglasne da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse

Sve zemlje članice NATO-a saglasile su se da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je sada glavni fokus da se obezbedi da Kijev pobedi Rusiju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći uoči sastanka kontakt grupe za pomoć Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je naglasio da, kada se rat u Ukrajini završi, Kijev mora da ima snage za odvraćanje da bi se sprečili novi napadi, preneo je Rojters.

Lideri odbrane NATO-a i partnerskih zemalja okupili su se danas u  Ramštajnu da bi obezbedili dalju vojnu pomoć Ukrajini.
 

09.37 Rusija u prvom kvartalu izvezla u Kinu gas u vrednosti od 1,61 milijarde evra

Rusija je u periodu od januara do marta 2023. godine putem gasovoda u Kinu izvezla prirodni gas u vrednosti od 1,61 milijarda evra, što je 2,2 puta veća suma nego u prvom kvartalu prošle godine.

Generalna uprava carina Kine, koja je danas objavila ovu informaciju, nije objavila količinu energenta koji je preko gasovoda stigao iz Rusije, prenosi Tas.

09.13 Kina: Nijedna zemlja nema pravo da se meša u naše odnose sa Rusijom

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je danas da nijedna zemlja nema pravo da se meša u odnose Kine sa Rusijom. 

Kineski zvaničnik je tako prokomentarisao izjavu američke ministarke finansija Dženet Jelen, koja je ocenila da kinesko partnerstvo "bez granica" sa Rusijom pokazuje da Peking nije ozbiljan u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

08.50 Nastavljaju se teške borbe oko Bahmuta

Euronews

07.47 Ukrajina: Kijev napalo deset dronova, osam uništeno

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage napale Ukrajinu sa deset dronova Šahed-136, od kojih je osam uništila ukrajinska PVO.

Istovremeno, gradska uprava Kijeva saopštila je da je uništeno osam dronova koji su bili lansirani na glavni grad, prenosi Unian.

Kako se navodi, to je prvi napad na Kijev nakon 25 dana, a nije bilo povređenih niti materijalne štete.

07.43 Moskva: Uzrok eksplozije u Belgorodu ispuštanje ubojnog sredstva iz ruskog Su-34

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je do eksplozije u gradu Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom, došlo usled hitnog ispuštanja vazdušnog ubojnog sredstva kada je avion Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije obavljao let iznad tog grada.

"Oko 22.15 po moskovskom vremenu, 20. aprila, kada je avion Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije obavljao let iznad grada Belgoroda, došlo je do hitnog ispuštanja vazdušnih ubojnih sredstava", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Iz ruskog ministarstva su dodali da je oštećen određeni broj zgrada, ali da nema žrtava.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je da su u eksploziji povređene dve žene, od kojih je jedna hospitalizovana u umereno teškom stanju, dok je druga odbila hospitalizaciju nakon ukazane lekarske pomoći.

On je na Telegramu napisao da su usled eksplozije oštećena četiri automobila i četiri stana u jednoj stambenoj zgradi, a stanovnicima je ponuđen privremeni smeštaj u hotelu.

Tanjug/Telegram Channel of Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov via AP

 

07.39 Japanski mediji: Zemlje G7 razmatraju skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju 

Članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, u okviru proširenja antiruskih sankcija, razmatraju skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju, objavila je agencija Kjodo, pozivajući se na izvor iz japanske vlade.

Zemlje G7 već su obustavile izvoz u Rusiji širokog spektra artikala, uključujući proizvode koji se mogu koristiti u vojne svrhe i luksuznu robu.

Međutim, najnoviji plan mogao da proširi trgovinski embargo na polovne automobile, gume, kozmetičke artikle i odeću, rekao je izvor agencije. Naredni samit G7 biće održan u japanskom gradu Hirošimi od 19. do 21. maja.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

 

07.28 Pistorijus: Nije vreme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da sada nije vreme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO, i da to "trenutno nije na dnevnom redu".

Prema rečima nemačkog ministra, neće biti brze odluke o tome da li će se Ukrajina pridružiti EU ili NATO, i mada je dodao da su "vrata otvorena", ipak smatra da "sada nije vreme za odluku".

Istakao je da prijem Ukrajine u NATO mora biti razmotren nakon završetka rata, a ne "sada iz solidarnosti".

Pistorijus smatra da Ukrajina mora da dobije rat, ali da to ne znači nužno da će rat biti dobijen vojno.  "Cilj mora biti mirovni sporazum koji uključuje povlačenje Rusije", rekao je Pistorijus.

07.15 Kineski ministar: Ne potpirujemo sukob u Ukrajini, zalažemo se za mirno rešenje 

Kina ne potpiruje sukob u Ukrajini, i zalaže se za mirno rešenje međunarodnih nesuglasica kroz dijalog i diplomatiju, rekao je kineski šef diplomatije Ćin Gang.

On je, govoreći na Forumu u Šangaju, dodao da "Kina nema nameru da se upušta u veliko takmičenje za moć, i protivi se građenju zidova i prepreka koji bi prekinuli međunarodne lance nabavke".

 

07.00 Generalni ukrajinski tužilac: Registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina 

Generalni ukrajinski tužilac Andrij Kostin tvrdi da su ruske snage namerno vršile silovanja, mučenja i kidnapovanja kako bi pokušale da poseju teror među civilima u Ukrajini.

Kostin je rekao da je u Ukrajini registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina od početka rata u februaru 2022. Kako prenosi "Glas Amerike", fokusirajući se na jednu oblast zemlje koja je osetila najveći teret rata, Kostin je opisao neka od otkrića do kojih je došlo kada je ukrajinska vojska oslobodila Herson prošlog novembra.

On je rekao da je pronađeno oko 20 komora za mučenje i da je više od 1.000 preživelih prijavilo niz zlostavljanja, uključujući korišćenje električnih šokova, simulaciju davljenja vodom, prisiljavanje da se skinu goli i pretnje sakaćenjem i smrću.

06.40 Stoltenberg: NATO od početka rata Ukrajini poslao 150 milijardi evra pomoći

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas, tokom prve posete Ukrajini od početka ruske invazjie, da su članice Alijanse isporučile više od 150 milijardi evra pomoći od februara 2022. godine.

Stoltenberg  je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, naveo da su saveznici obezbedili obuku za desetine hiljada ukrajinskih vojnika.

"Saveznici sada isporučuju više aviona, tenkova i oklopnih vozila, a fond NATO-a za Ukrajinu pruža hitnu podršku. Sve to pravi stvarnu razliku na bojnom polju", rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO-a.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.20 Zelenski: Vreme da NATO pozove Ukrajinu u svoje redove

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu. Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ''istorijski'' i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje, preneo je Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

06.11 Snažna eksplozija u Belgorodu

Eksplozija u ruskom Belgorodu juče je stvorila 20-metarski krater u zemlji na jednom od gradskih  raskršća. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je na Telegramu potvrdio incident ne objašnjavajući što je uzrokovalo eksploziju.

U eksploziji je oštećeno nekoliko automobila. Jedno od vozila je odletelo je u vazduh i sletelo na obližnji krov. Ruski mediji objavljuju fotografije s mesta događaja. Na brojnim obližnjim zgradama razbijena su stakla, ali, prema prvim informacijama, nitko nije povređen, piše Meduza. 

 

 

06.00 Danska i Holandija će donirati Ukrajini 14 tenkova leopard 2

Danska i Holandija će zajedno donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2, saopštile su juče te dve zemlje. Tenkovi Leopard 2A4, koji će biti kupljeni od treće strane i obnovljeni, trebalo bi da budu isporučeni u prvom kvartalu 2024, navele su dve zemlje u zajedničkom saopštenju, preneo je Rojters. "To je apsolutno ključno za nadu da Evropa bude mirna i bezbedna, da ne dozvolimo Ukrajincima da ratuju sami", izjavio je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen.

Komentari (0)

Evropa