Evropa

Lažni intervju sa Šumaherom pokrenuo debatu o zloupotrebi veštačke inteligencije: "Biće nemoguće reći šta je stvarno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tajms

24/04/2023

-

20:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Urednica nemačkog lista "Aktuel" dobila je otkaz, nakon što su ove novine objavile lažni intervju koji je, kako se navodilo, urađen sa Mihaelom Šumaherom, vozačem Formule 1 koji se već godinama nije pojavio u javnosti nakon nesreće koju je doživeo na skijanju.

Ovaj intervju, ispostavilo se, generisan je uz pomoć veštačke inteligencije, a iz Funke grupe u čijem vlasništvu je i "Aktuel" upućeno je izvinjenje.

"Ovaj neukusni i obmanjujući članak nikada nije trebalo da se pojavi. Ni na koji način ne odražava standarde novinarstva koje mi, i naši čitaoci, očekujemo od izdavača kakav je Funke", saopštila je direktorka Funkea Bjanka Polman.

Ona je dodala da je otpuštena glavna urednica "Aktuela", gde se ovaj tekst pojavio, kao i da se Funke grupa izvinila Šumaherovoj porodici.

Portparol porodice Šumaher Sabina Kem je već rekla za AP da je u planu tužba zbog "lažnog intervjua napravljenog uz pomoć veštačke inteligencije, objavljenog u nemačkom novinama 'Aktuel'".

Lažni intervju promovisan kao "svetska ekskluziva"

Naslovnica ovog lista u kojoj je tekst objavljen, sadržala je fotografiju Šumahera (54) uz naslov "Mihael Šumaher, prvi intervju", i najavu da je u pitanju "svetska ekskluziva". Ispod je, malim slovima, pisalo: "Zvuči zavaravajuće stvarno".

"Moj život se potpuno promenio. Bio sam tako teško povređen da sam samo ležao mesecima u nekoj vrsti veštačke kome, jer drugačije moje telo ne bi moglo da se izbori sa svim tim. Bilo mi je teško, ali je bolnički tim uspeo da me vrati porodici", stoji u tekstu kao izjava Šumahera, a zapravo je napravljeno uz pomoć veštačke inteligencije.

"Uz pomoć svog tima, mogu da stojim samostalno i čak da prošetam nekoliko koraka", navodno je rekao vozač Formule 1.

Sedmostruki šampion sveta u Formuli 1 (54) nije viđen u javnosti od decembra 2013. godine kada je zadobio tešku povredu mozga u nesreći na skijanju u francuskim Alpima. 

Glavom je, tada, udario u kamen zbog čega je doživeo povredu mozga, a doktori su uspeli da uklone neke od krvnih ugrušaka ali su drugi ostali netaknuti jer su se stvorili duboko u strukturi mozga.

Šumaherova porodica čuva strogu privatnost u vezi sa zdravstvenim stanjem bivšeg vozača.

"Živimo zajedno kod kuće. Radimo terapiju. Činimo sve što možemo da Mihaelu bude bolje i da mu bude udobno, i da jednostavno oseti našu porodicu, našu vezu", rekla je Šumaherova supruga Korina u dokumentarcu za Netfliks iz 2021. godine.

Opasnosti od zloupotrebe veštačke inteligencije

Nagoveštaji da je veštačka inteligencija bila uključena u pravljenje ovog "intervjua", pojavljuju se tek u propratnom tekstu, piše "Tajms".

"Da li je zaista Šumi lično bio taj koji je otkucao ove informacije iz svoje bolesničke postelje? Možda je to bio neko iz njegove porodice, neko ko se brine o njemu, ili neko od zaposlenih? Kako god bilo, odgovori deluju obmanjujuće stvari. Da li je previše dobro da bi bilo istina", navodi se u propratnom delu. 

Kako se ispostavilo, odgovore je zapravo proizveo četbot "Character.ai", koji omogućava korisnicima da simuliraju razgovore sa slavnim ličnostima.

Korisnici društvenih mreža, ali i pojedini iz novinarske struke, oglasili su se ovim povodom izražavajući svoju zabinutost zbog potencijalne zloupotrebe veštačke inteligencije u budućnosti.

"Uskoro će biti nemoguće reći šta je stvarno, a šta lažno. Budućnost će biti veoma čudna", reči su kojima je regaovao jedan korisnik Tvitera.

Jedna nemačka novinarka učestvovala je na panelu o primeni veštačke inteligencije u novinarstvu, i rekla da "razgovarajući o tome da li će to zameniti novinarske poslove, ne može da se ne zapita da li ipak nisu talenat i iskustvo uvek razlozi zašto su ljudi na čelnim pozicijama".

Sa ovim, možda, ne bi bili saglasni indijski mediji, jer je u toj zemlji već uveliko na snazi upotreba veštačke inteligencije u novinarstvu. Tako se, na primer, mogu videti i kompjuterski generisani voditelji i prezenteri, što pojedini vlasnici medija smatraju revolucionarnim.

Komentari (0)

Evropa