Evropa

Jermenija podnela Međunarodnom sudu pravde tužbu protiv Azerbejdžana zbog punkta na Lačinu

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

11:04

Jermenija podnela Međunarodnom sudu pravde tužbu protiv Azerbejdžana zbog punkta na Lačinu
Jermenija podnela Međunarodnom sudu pravde tužbu protiv Azerbejdžana zbog punkta na Lačinu - Copyright Armenian Defense Ministry via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jermenija je podnela tužbu protiv Azerbejdžana Međunarodnom sudu pravde (MSP) zbog uspostavljanja kontrolnog punkta na koridoru Lačin, izjavio je danas pres sekretar kancelarije jermenskog predstavnika za međunarodno-pravna pitanja Hasmik Samveljan.

Jermenska strana se žalila Međunarodnom sudu pravde u vezi sa uspostavljanjem kontrolnog punkta na koridoru Lačin, na granici sa Jermenijom, što predstavlja kršenje sudske odluke od 22. februara ove godine, rekao je Samveljan za TAS S.

Ruske mirovne snage pregovaraju sa Bakuom o situaciji u vezi sa kontrolnim punktom na koridoru Lačin.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je odluka Azerbejdžana o koridoru Lačin u suprotnosti sa stavom Unije.

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je u nedelju da uspostavljanje kontrolnog punkta na koridoru Lačin predstavlja flagrantno kršenje trojne izjave iz 2020. godine.

Azerbejdžan je saopštio u nedelju da je uspostavio kontrolni punkt na koridoru Lačin, jedinom kopnenom putu ka spornom regionu Nagorno-Karabaha, nakon pucnjave na granici između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Azerbejdžan je saopštio da je uspostavio kontrolni punkt zbog toga što Jermenija navodno koristi put za transport oružja.

Jermenski zvaničnici su rekli da Azerbejdžan postavlja "ilegalni kontrolni punkt na mostu Hakari na koridoru Lačin, jedinom putu preko Azerbejdžana koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali njegovih 120.000 stanovnika su pretežno etnički Jermeni koji su se otcepili od zvaničnog Bakua u ratu 1990-ih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa