Evropa

Najveća pravna greška u britanskoj istoriji: 59 osoba u aferi "Horizont" umrlo bez nadoknade zbog pogrešne optužbe

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

11:39

Najveća pravna greška u britanskoj istoriji: 59 osoba u aferi "Horizont" umrlo bez nadoknade zbog pogrešne optužbe
Najveća pravna greška u britanskoj istoriji: 59 osoba u aferi "Horizont" umrlo bez nadoknade zbog pogrešne optužbe - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pedeset devet osumljičenih u aferi "Horizont" iz 2000. u Velikoj Britaniji, uglavnom bivših upravnika pošte, umrlo je bez isplate nadoknade pre završetka javne istrage, jer su pogrešno krivično osuđeni zbog neispravnog računovodstvenog softvera zbog čega je izgledalo kao da nedostaje novac.

Četiri upravnika pošte oduzela su sebi život, a tri druge žrtve skandala "Horizont" umrle su pre nego što su mogle da budu oslobođene.

Još 52 osobe koje su podnele zahtev za odštetu, nakon što su pogrešno optužene takođe su umrle, prema podacima objavljenim u okviru zahteva za slobodu informacija upućenom ministarstvu trgovine i Pošti, objavio je Tajms.

Pisani podnesci, objavljeni pre današnjeg ročišta, otkrivaju da je samo dvojici iz grupe upravnika pošte kojima je poništena presuda, dodeljena puna odšteta.

Hiljade vlasnika-menadžera pošte optuženi su da uzimaju novac iz svojih kasa nakon kompjuterskog kvara u IT sistemu "Horizont".

Više od 700 ljudi procesuirano je za zločine, uključujući prevaru i krađu, a desetine su poslate u zatvor. Drugi su bili primorani da vrate „nestala“ sredstva, izbačeni su iz svojih preduzeća ili dovedeni do bankrota ili samoubistva između 1999. i 2015. godine, u onome što je opisano kao najveća pravna greška u britanskoj istoriji.

Od poreskih obveznika je uzeto do milijardu funti novca da se izmire zahtevi za kompenzaciju i pravne takse, ali kašnjenja i pravne prepirke mogu značiti da veliki broj žrtava ne uspe da dobije nagodbu pre smrti.

Skandal datira iz 2000. godine, kada je vlada Tonija Blera uvela kompjuterski sistem vredan milijardu funti pod nazivom "Horizont" u mrežu pošta. Tokom narednih 15 godina, 3.500 upravnika pošte pogrešno su optuženi da uzimaju novac od svojih preduzeća.

Komentari (0)

Evropa