Evropa

Turska pevačica zbog šale o verskim školama dobila deset meseci uslovne kazne

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

13:55

Turska pevačica zbog šale o verskim školama dobila deset meseci uslovne kazne
Turska pop zvezda Gulšen - Copyright Tanjug AP/Depo Photos via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Istanbulu osudio je tursku pop-pevačicu Gulsen na deset meseci uslovne kazne nakon što ju je, zbog njene šale o turskim verskim školama, proglasio krivom za "podsticanje mržnje i neprijateljstva".

Kantautorka, čije je puno ime Gulsen Čolakoglu (46), prošle godine je nakratko bila u zatvoru zbog šale koju je napravila tokom koncerta, kada je rekla da je "perverzija" jednog od njenih muzičara nastala jer je pohađao versku školu, prenosi AP.

Ona je bila u zatvoru pet dana, a kasnije je provela još 15 dana u kućnom pritvoru, uprkos tome što je uputila izvinjenje ukoliko je nanela bilo kakvu uvredu učenicima verskih škola.

Sud ju je prvobitno osudio na godinu dana zatvora, javila je turska državna novinska agencija Anadolu. Kasnije joj je smanjena kazna, uzevši u obzir njen "dostojanstven stav" tokom suđenja. 

Gulsen će se suočiti sa zatvorom ako ponovi krivično delo u narednih pet godina.

Kako navodi AP, ona nije imala komentar na presudu.

Gulsen je tokom suđenja oštro odbacila optužbe da je imala za cilj da "podstakne mržnju", insistirajući da je njen komentar "bila šala dvoje ljudi".

Ona je u svoju odbranu rekla da je zadirkivala člana benda koji je imao nadimak "Imam", ali nije pohađao versku školu.

Advokat Zija Ilker Goktaš je u sredu ponovio da je taj komentar bio šala i zatražio je oslobađajuću presudu, insistirajući da nije bilo zločina.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i mnogi članovi njegove vladajuće stranke zasnovane na islamu, diplomci su verskih škola.

Turski krivični zakon inkriminiše izazivanje mržnje i neprijateljstva protiv različitih grupa u društvu na osnovu klase, rase, vere ili sekte, zahtevajući zatvorsku kaznu u slučajevima koji dovode do pretnji javnoj bezbednosti.

Gulsen je i ranije bila na meti islamskih krugova zbog svoje slobodne scenske odeće i zbog razvijanja LGBTQ zastave na jednom koncertu.

Komentari (0)

Evropa