Evropa

Šta se zna o dronovima nad Kremljom: Rusija optužuje Ukrajinu za "atentat na Putina", Kijev negira umeštanost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2023

-

18:48

Šta se zna o dronovima nad Kremljom: Rusija optužuje Ukrajinu za "atentat na Putina", Kijev negira umeštanost
Šta se zna o dronovima nad Kremljom: Rusija optužuje Ukrajinu za "atentat na Putina", Kijev negira umeštanost - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Juče su se na društvenim mrežama pojavili snimci koji pokazuju dim iznad Kremlja, kao i trenutak kada je navodno jedan od dronova udario u krov zgrade. Materijalne štete nije bilo, ali je ova situacija izazvala salve međusobnih optužbi od Moskve do Vašingtona. 

Prvo je iz Kremlja saopšteno da je "Kijev pokušao atentat dronovima na ruskog predsednika Vladimira Putina". Prema navodima iz Moskve, dva drona su eliminisana iznad predsedničke palate u onome što je nazvano "terorističkim aktom". S druge strane, ukrajinski zvaničnici negirali su bilo kakvu umešanost, a predsednik te zemlje Volodimir Zelenski rekao je da se "Ukrajina brani na sopstvenoj teritoriji". Takođe, posmatrači i analitičari sugerišu da bi u pitanju mogla biti i "inscenacija", odnosno da je Rusija "lažirala" čitav napad kako bi stvorila osećaj opasnosti i tako, između ostalog, lakše izvela mobilizaciju.

Međutim, Moskva tvdri da su sve bespilotne letelice bile usmerene na Kremlj i da su kao rezultat blagovremenih dejstava vojske i specijalnih službi uz korišćenje radarskih sistema, one stavljene van pogona.

"Žrtava i materijalne štete nije bilo, a ruska strana zadržava pravo da preduzme mere odmazde gde i kada smatra da je potrebno. Predsednik nije povređen u terorističkom napadu", dodaje se na zvaničnoj internet-stranici Kremlja.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

U izjavi dan kasnije, 4. maja, Peskov je za ono što Rusija naziva "terorističkim aktom" okrivio SAD, rekavši da "Vašington treba da bude svestan kako Rusija zna da oni biraju mete, a Ukrajina samo sprovodi planove".

"Veoma je važno da Vašington shvati da mi to znamo i da bude svestan koliko je opasno tako direktna umešanost u sukob", poručio je Peskov, dodajući da "podaci ruskih specijalnih službi ukazuju na činjenicu da je Ukrajina bila umešana u pokušaj napada na Kremlj, ali ne može dati više podataka trenutno".

Vaington je negirao učešće u napadu dronovima na Moskvu, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džon Kirbi kratko je za MSNBC rekao: "Nismo imali ništa sa ovim. Peskov laže, prosto i jednostavno".

Kirbi je, takođe, ponovio da Vašington ne podržava niti odobrava napade Ukrajine van njenih granica. "Bili smo jasni, kako javno tako i u privatnim razgovorima, da ih ne ohrabrujemo niti im omogućavamo da napadaju van Ukrajine", istakao je Kirbi.

Zelenski: Branimo se na svojoj teritoriji

Portparol Kremlja nije komentarisao da li sada Moskva smatra ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog legitimnom metom, odnosno da li će on možda biti meta nekog eventualnog napada u budućnosti, koji bi Kremlj smatrao odmazdom.

Zelenski je, sa druge strane, oštro porekao bilo kakvu vezu njegove zemlje sa ovim slučajem. "Nismo napali Putina ili Moskvu, borimo se na sopstvenoj teritoriji i branimo svoja sela i gradove. Ostavićemo to sudu", rekao je Zelenski.

Njegov savetnik Mihailo Podoljak takođe je negirao učešće Ukrajine u napadu na Kremlj, rekavši na Tviteru da su zapravo odgovorne "lokalne snage otpora", i da se "Ukrajina isključivo bavi odbrambenim ratom, i ne napada mete na teritoriji Rusije".

Posmatrači sugerišu moguće "lažiranje napada"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 3. maja, na dan kada su dronovi oboreni, da "ruski predsednik nije bio u Kremlju za vreme napada, već je radio iz svoje rezidencije u Novo-Ogarjevu".

Mark Galeoti, stručnjak za bezbednost, naveo je na Tviteru da "Putin i inače retko odlazi u Kremlj, a kamoli da tamo bude preko noći", dodajući da "ukoliko pretpostavimo da je to zaista bio ukrajinski napad, onda je to bila samo demonstracija kako bi se pokazalo da ni Moskva nije sigurna".

Mik Malroj, bivši zvaničnik američkog ministarstva odbrane i CIA, rekao je za britanski javni servis BBC da Ukrajina pomno prati Putinovo kretanje, i da su "verovatno znali da u to vreme nije u Kremlju".

Američki državni sekretar Entoni Blinken, takođe je kratko prokomentarisao ovu situaciju, rekavši da "sve što dolazi od Kremlja treba uzeti sa velikom dozom sumnje". 

Neki posmatrači sumnjaju u legitimnost ruskih tvrdnji, i navode da je moguće kako je sve inscenirano. Američki Institut za studije rata (ISW) je u svom izveštaju naveo da je Rusija "verovatno lažirala napad kako bi naglasila egzistencijalnu pretnju građanima Rusije, i kako bi se pripremila za širu mobilizaciju".

"Izuzetno je malo verovatno da su dve bespilotne letelice mogle da prođu više slojeva PVO, a onda da eksplodiraju ili budu oborene tik iznad središta Kremlja, i to na takav način da se sve lepo uhvati kamerom", navodi ISW.

U njihovom izveštaju, ukazuje se na to da se ovaj incident poklopio sa pripremama za rusku proslavu Dana pobede 9. maja. Tada se obično održava vojna parada na Crvenom trgu, baš pored Kremlja, a ISW sugeriše da "Kremlj može iskoristiti ovaj napad da opravda otkazivanje ili dalje ograničavanje proslave 9. maja".

Pojačano granatiranje Ukrajine, u Hersonu stradale 23 osobe

Samo nekoliko sati nakon što su iz Moskve saopštili da su dva drona oborena iznad Kremlja, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu četvrti put za sedam dana, a eksplozije su se čule u Odesi, na jugu zemlje. 

Američka ambasada je upozorila svoje građane da postoji "stalna povišenja pretnja od bombardovanja, uključujući i Kijev i okolne oblasti".

Ruski napadi na ukrajinske gradove traju već danima. U Zaporoškoj oblasti, dve rakete su u noći između utorka i srede pogodile dvorište jednog stambenog kompleksa, ostavivši veliki krater na mestu pada.

U bombardovanju u sredu, 3. maja, čini se da je najgore prošao Herson, jer je načelnik te oblasti saopštio da su u granatiranju supermarketa stradale 23 osobe, kao i da je povređeno još 46. Takođe, najavljeno je i uvođenje policijskog časa u Hersonu, koji će trajati od petka uveče do ponedeljka ujutru.

Profimedia

Posledice napada na Herson

Iz Kijeva su istog dana saopštili da je PVO sistem odbio ruske napade, ali tu nije bio kraj ruskom bombardovanju, koje se nastavilo noćas i jutros.

Lokalne vlasti ukrajinske prestonice saopštile su da je, u noći između srede i četvrtka, oboreno 18 dronova kojima je Kijev napadnut, a u Odesi su tri drona sledela u područje univerzitetskog kompleksa, mada nije bilo nikakvih žrtava. 

Ono što je zanimljivo, međutim, jeste da je na dva drona kojima je napadnuta Odesa bilo ispisano "Ovo je za Kremlj" i "Ovo je za Moskvu", kako je preneo britanski Gardijan.

Takođe, ukrajinski kanal Suspiljne izvestio je na Telegramu o situaciji u delimično okupiranoj Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, pa je tako naveo da je ruska vojska napala Kramatorsk, ali da nema mrtvih i povređenih. Dodaje se i da je Advijevka bila pod vatrom, kao i da je ruska vojska tokom proteklog dana granatirala još neke opštine u Donjeckoj oblasti.

Komentari (0)

Evropa