Evropa

Lokalni izbori u Engleskoj: Konzervativci gube mesta u lokalnim organima vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2023

-

08:05

Lokalni izbori u Engleskoj: Konzervativci gube mesta u lokalnim organima vlasti
Lokalni izbori u Engleskoj - Copyright Tanjug/Harry Stedman/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Konzervativna partija britanskog premijera Rišija Sunaka izgubila je zasad desetine poslaničkih mesta na lokalnim izborima u Engleskoj, jer su glasači kaznili tu stranku, kako navodi Rojters, zbog političkih skandala, usporenog privrednog rasta i visoke inflacije, pokazali su preliminarni rezultati.

Konačni rezultati lokalnih izbora biće najveći, najverovatnije i poslednji test birača do sledećih opštih izbora, za koje se očekuje da će biti održani 2024. godine, dodaje britanska novinska agencija.
Konzervativci su izgubili 88 mesta u lokalnim skupštinskim odoborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Glavna opoziciona Laburistička partija, dobila je 64 mesta više, dok su liberalne demokrate dobile dodatna 24 mesta.

Rezultati će odlučiti o više od 8.000 odborničkih mesta u 230 organa lokalne samouprave koje su nadležne za svakodnevno pružanje javnih usluga.

Poznati britanski analitičar Džon Kurtis rekao je, na osnovu dosadašnjih rezultata, da bi konzervativci mogli da izgube oko 1.000 mesta, što bi bio jedan od najgorih rezultata te partije u poslednje vreme.

Konzervativci su promenili dva premijera u poslednje vreme, funkciju su napustili Boris Džonson zbog zabava u vladinim zgradama tokom strogog lokdauna, kao i Elizabet Tras, zbog toga što je uzdrmala britansku reputaciju o finansijskoj stabilnosti.

Komentari (0)

Evropa