Evropa

Londonska policija uhapsila 52 osobe tokom krunisanja kralja Čarlsa

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2023

-

19:45

Londonska policija uhapsila 52 osobe tokom krunisanja kralja Čarlsa
Londonska policija uhapsila 52 osobe tokom krunisanja kralja Čarlsa - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Londonska Metropoliten policija saopštila je da je danas uhapsila 52 osobe tokom ceremonije krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

Oni su, kako se navodi u saopštenju, privedeni zbog niza krivičnih dela, uključujući izazivanje sukoba i narušavanje javnog reda i mira i zadržani su u pritvoru, prenosi BBC. 

Demonstranti i grupe za ljudska prava kritikovale su policiju zbog hapšenja antimonarhijskih demonstranata, a organizacija Hjuman rajts voč je hapšenje okarakterisala kao "nešto što biste očekivali da vidite u Moskvi, a ne u Londonu".

Britanska policija uhapsila je danas, nekoliko sati pre krunisanja kralja Čarlsa, vođu antimonarhističke organizacije "Republika" Grejema Smita, uklonivši ga iz mase od nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili na trasi procesije u centru Londona.

Prethodno je iz Republike saopšteno da će organizovati najveći protest protiv britanskog monarha u modernoj istoriji.

Protesti su održani i u Glazgovu u Škotskoj i Kardifu u Velsu, a na protestima su bili i natpisi: ''Ukinite monarhiju, nahranite narod'', dok su na društvenim mrežama mnogi poredili krizu troškova života u Britaniji sa pompom i raskoši prikazanim na krunisanju.

Londonska policija je upozorila da će preduzeti mere ako demonstranti pokušaju da "ometaju uživanje i proslavu" tog dana i formirala krug oko grupe.

Komentari (0)

Evropa