Evropa

RAT U UKRAJINI Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

16/05/2023

-

07:49

RAT U UKRAJINI Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima
RAT U UKRAJINI Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 445. dan ruske invazije na Ukrajinu. Dok se u Ukrajini i dalje vode teške borbe za strateški važan grad Bazhmut, nove konsultacije o produženju sporazuma o žitu nastaviće se do 18. maja, saopštio je sinoć portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik. U međuvremenu, diplomatska turneja Zelenskog po Evropi nastavljena je u Londonu gde se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom. Prethodno je bio u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji gde se takođe sastao sa liderima tih zemalja.

Ključni događaji:

  • Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima
  • Ukrajina se pridružila NATO centru za sajber odbranu
  • Geolozi: Oko Severnog toka je zabeleženo neobjašnjivo podrhtavanje
  • Kijev: Ukrajina napreduje oko Bahmuta, u samom gradu napreduju ruske snage
  • Predsednik Vrhovnog suda Ukrajine u pritvoru zbog korupcije
  • UN: Konsultacije o produženju sporazuma o žitu nastavliće se do 18. maja
  • Specijalni izaslanik Kine u dvodnevnoj poseti Kijevu
  • Situacija u Bahmutu vrlo teška, odbrana grada se nastavlja
  • Makron: Francuska može odmah da počne sa obukom ukrajinskih pilota
  • Rusija podigla borbeni avion zbog približavanja francuskih i nemačkih aviona
  • Zelenski uputio novi apel da NATO primi Ukrajinu u članstvo u julu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.58 Šojgu: Netačno je da je Ukrajina oborila šest ruskih hipersoničnih raketa

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je tvrdnje Ukrajine da je oborila šest hipersoničnih projektila "kinžal" tokom noći, rekavši da Moskva nije ni lansirala toliko projektila. Šojgu je rekao da je Kijev saopštio da je oborio tri puta više projektila nego što je Rusija zaista ispalila, prenele su RIA Novosti.

20.08 Peskov: Mnoga pitanja o primeni dela sporazuma o žitu i delje nerešena

Kijev očekuje da će konsultacije o produžetku sporazuma o žitaricama biti održane u onlajn formatu narednih dana, rekao je danas ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bondar.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je u ponedeljak da se očekuju "zvanični razgovori na tehničkom nivou" o produžetku sporazuma o žitaricama pre 18. maja, kada ističe sporazum, preneo je TASS.

"Kontakti  radi dogovora o produženju sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka se nastavljaju, ali mnoga pitanja o primeni dela tog sporazuma u vezi sa izvozom ruskih proizvoda i dalje ostaju nerešena", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da će Moskva izvestiti o svojoj odluci o tom sporazumu kada bude doneta, preneo je TASS.

20.05 Ukrajina se pridružila NATO centru za sajber odbranu

Ukrajina se zvanično pridružila NATO Centru izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu (NATO CCD COE), sa sedištem u Estoniji.

„Danas je nacionalna zastava Ukrajine zvanično podignuta u sedištu Kooperativnog centra izvrsnosti NATO-a za sajber odbranu u Talinu, obeležavajući zvanično pristupanje Ukrajine NATO CCD COE“, objavilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova na svom Tviter nalogu.

Ruski ambasador u Estoniji Vladimir Lipajev rekao je nedavno za TASS da je pristupanje Ukrajine NATO centru za sajber odbranu pokušaj ucene Rusije. Ovaj potez „ilustruje planove Zapada da postepeno uključe Ukrajinu u sistem antiruskog vojnog planiranja i integrišu je u infrastrukturu NATO-a“, rekao je on, dodajući, međutim, da učešće Ukrajine u ovoj strukturi ne predstavlja pretnju za bezbednost Rusije.

 

 

18.30 Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je da su se ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Volodimir Zelenski složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu.

''Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere, ali i da razgovaraju o tome kako se ovaj sukob može okončati'', rekao je Ramafosa.

Prema njegovim rečima, mirovni plan podržavaju i lideri Senegala, Ugande i Egipta, a o toj inicijativi obavešteni su i generalni sekretar UN, SAD i Britanija.

Ramafosa je takođe istakao da su Vašington i London izrazili "opreznu" podršku mirovnom planu.

17.32 Geolozi: Oko Severnog toka je zabeleženo neobjašnjivo podrhtavanje

Geološka služba Danske i Grenlanda (GEUS) zabeležila je niz seizmičkih podrhtavanja u blizini otoka Bornholma u Baltičkom moru, nedaleko od mesta gdje su se u septembru 2022. dogodile eksplozije na gasovodu Severni tok.

Incident je zabeležen u subotu, 13. maja posle podne. Lokalno stanovništvo osetilo je podrhtavanje i sve su prijavili GEUS-u.

profimedia

 

 

16.55 Kijev: Ukrajina napreduje oko Bahmuta, u samom gradu napreduju ruske snage

Ukrajinske trupe su poslednjih dana ostvarile napredak oko Bahmuta, ali su ruske snage blago napredovale unutar grada, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar.

Ona je navela da je ukrajinska vojska povratila oko 20 kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga u poslednjih nekoliko dana oko Bahmuta, prenosi Rojters. Ocenila je da događaje u Bahmutu ne treba izvlačiti iz konteksta.

''Na primer, u roku od nekoliko dana, naše trupe su oslobodile oko 20 kvadratnih kilometara od neprijatelja na severu i jugu predgrađa Bahmuta, dok istovremeno, neprijatelj nešto napreduje u samom Bahmutu, potpuno razarajući grad artiljerijom. Teške borbe se nastavljaju sa različitim rezultatima'', rekla je ona i dodala da Rusija šalje još padobranaca.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle nedelje da je počela da potiskuje ruske snage oko Bahmuta posle meseci teških borbi, a Moskva je priznala da su se njene snage povukle severno od grada. Rojters navodi da Moskva vidi Bahmut kao odskočnu dasku ka osvajanju ostatka regiona Donbasa.

16.31 Novi nacrt EU oprezniji po pitanju sankcionisanja trećih zemalja

U najnovijem nacrtu predloga novih sankcija Evropske unije zbog ruske agresije na Ukrajinu navodi se da bi trebalo razmotriti "alternativne mere", pre nego što taj blok ograniči trgovinu sa bilo kojom trećom zemljom. Reč je o 11. paketu sankcija otkako je počeo rat u Ukrajini, a ovaj paket usredsređen je na sankcionisanje onih koji krše trgovinska ograničenja koja su već na snazi i pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

Očekuje se da među pogođenim zemljama bude i Kina, navodi Rojters.

Međutim, poređenju sa prethodnim predlogom, ovim nacrtom je znatno otežano sankcionisanje trećih zemalja nakon što je dodata klauzula u kojoj se navodi da pre toga treba razmotriti alternativne mere. Dokument, u koji je Rojters imao uvid, zapravo je ažuriran predlog Evropske komisije o kojem će ponovo raspravljati predstavnici 27 članica Evropske unije. Nemačka je prošle nedelje pozvala na oprez zbog toga što bi Kina mogla da bude pogođena novim sankcijama EU, a predstavnici Berlina predložili su da se novim merama ciljaju strane kompanije, a ne čitave države.

15.48 FSB zatražila produženje pritvora Šonovu na još tri meseca

Neimenovana zvaničnica okružnog suda u Moskvi izjavila je danas da će taj sud u četvrtak razmotriti predlog ruske Bezbednosne službe (FSB) za produženje pritvora za još tri meseca bivšem službeniku američke ambasade u Rusiji Robertu Šonovu, koji je optužen za zaveru sa stranom zemljom ili organizacijom.

''Sudsko ročište zakazano je za 18. maj'', rekla je ona.

Ranije je Komersant javio da je u Vladivostoku, uz asistenciju Federalne službe bezbednosti, priveden bivši službenik američke ambasade u Rusiji Robert Šonov.

Šonov se tereti na osnovu člana 275.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije, koji se odnosi na "saradnju na poverljivoj osnovi sa stranom državom", a za to delo je zaprećena kazna od tri do osam godina zatvora.

14.45 Rjabkov: Rusija nema nameru da se vraća u CFE

Rusija nema nameru da se vraća u Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), poručio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i dodao da je to poglavlje zatvoreno.

"Što se tiče sporazuma CFE, to poglavlje je zatvoreno, okrenuta je nova stranica. Neće biti revizije ovog dokumenta", rekao je Rjbakov, prenosi Tas.

On je naveo da se Moskva "nada da će Zapad ozbiljno shvatiti poruku Rusije nakon povlačenja iz sporazuma CFE", i dodao da je u pitanju "istorijski trenutak".

14.30 Pariz osudio noćašnje napade na Kijev, naveo da je "gađanje civila ratni zločin"

Francuska je objavila diplomatsko saopštenje kojim se noćašnje gađanje civila u Kijevu ocenjuje kao "ratni zločin" koji "ne može proći nekažnjeno", preneo je "Gardijan".

"Francuska najoštrije osuđuje raketne i bespilotne udare visokog intenziteta koji su sinoć ponovo gađali ukrajinsku prestonicu. Ovi udari su ponovo namerno gađali civilne mete, što je flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, i demonstrira rešenost Rusije da nastavi da eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju.

"Kako je ministarka za Evropu i spoljne poslove Katrin Kolona više puta istakla, ova neprihvatljiva dela predstavljaju ratne zločine i ne mogu proći nekažnjeno. Francuska će nastaviti da pruža podršku ukrajinskim sudovima i međunarodnom krivičnom sudu u borbi protiv nekažnjivosti takvih zločina", dodaje se.

Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP

 

 

14.05 Kremlj: I dalje nema odluke o eventualnom produžetku Crnomorske inicijative

Moskva kaže da i dalje nije odlučila o tome da li će pristati na produženje Crnomorske inicijative za izvoz ukrajinskog žita, u kojoj posreduju Turska i UN, a koja bi trebalo da istekne 18. maja.

"I dalje postoji mnogo neodgovorenih pitanja što se tiče naše strane dogovora... moramo da donesemo odluku", rekao je za agenciju AFP portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Već duže je neizvesno da li će ovaj ugovor biti produžen, pošto su iz Moskve nekoliko puta pretili povlačenjem jer traže ukidanje sankcija koje, kako su rekli, ometaju izvoz hrane iz Rusije.

14.02 Ramafosa: Ukrajina i Rusija spremne da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su se ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu za sukob u Ukrajini. ''Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere i da razgovaraju o tome kako se ovaj sukob može okončati'', rekao je Ramafosa.

13.45 Zastava Ukrajine ispred NATO zgrade u Estoniji

Ukrajinska zastava podignuta je u Talinu, prestonici Estonije, ispred zgrade centra za sajber odbranu. List Gardijan ovo je opisao kao "još jedan znak bliske saradnje između Alijanse i Ukrajine".

12.48 Vlasti Harkovske i Donjecke oblasti: U prethodna 24 sata stradalo šest osoba

Šest osoba poginulo je u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, poslednja 24 sata, saopštili su regionalni guverneri Oleh Sinjehubov i Pavlo Kirilenko.

Muškarac i žena poginuli su u granatiranju u selu Dvorična u Harkovu, a još jedan muškarac je prebačen u bolnicu zbog zadobijenih povreda. U međuvremenu, u Donjecku su četiri osobe stradale u ruskim napadima na Avdijevku. Još troje je povređeno u Časiv Jaru, gradu oko 15 kilometara zapadno od Bahmuta.

11.30 Predsednik Vrhovnog suda Ukrajine u pritvoru zbog korupcije

Kancelarija ukrajinskog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je pritvoren predsednik Vrhovnog Suda Ukrajine zbog sumnje da je učestvovao u korupcionaškoj šemi.

Tužilaštvo nije imenovalo privedenog zvaničnika, ali je novinarima rečeno da je reč o čoveku koji je bio na čelu Vrhovnog suda, kao i da osumnjičenom još uvek nije uručena optužnica, prenosi Rojters.

Na čelu Vrhovnog suda trenutno je vrhovni sudija Vsevolod Knjiazijev, koji nije bio dostupan za komentar.

10.47 Južna Koreja: Olena Zelenska razgovarala sa južnokorejskim predsednikom

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, sastala se kao specijalni predsednički izaslanik sa predsednikom Južne Koreje, Junom Suk-jeolom, saopštila je danas kancelarija južnokorejskog predsednika. Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, boravi u poseti Južnoj Koreji. Zelenska je, u intervjuu južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap, koji je objavljen danas, rekla da je spremna da pozove Juna da poseti Ukrajinu, navodeći da bi ta poseta pružila veliku podršku Ukrajincima. Zelenska je upozorila na "rizik od ratnog zamora" i pozvala na "radikalniju“ podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije, preneo je Rojters.

10.28 Borelj: EU treba da spreči Indiju da preprodaje rusku naftu Evropi kao derivate

EU treba da spreči Indiju da preprodaje rusku naftu Evropi kao rafinisano gorivo, uključujući dizel, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Ukoliko dizel ili benzin ulaze u Evropu iz Indije koja prerađuje rusku naftu, to je svakako zaobilaženje sankcija prema Rusiji i države članice EU moraju da preduzmu mere u vezi sa time", istakao je Borelj, prenosi Rojters.

Indija se u protekloj godini pojavila kao najveći kupac ruske nafte od početka rata u Ukrajini. 

08.10 Ansa: Mađarska blokirala dodelu osme tranše vojne pomoći Kijevu

Mađarska je blokirala dodelu osme tranše pomoći Kijevu za kupovinu oružja iz Evropskog fonda za mir (EPF) u iznosu od 500 miliona evra, javila je italijanska agencija Ansa pozivajući se na izvor u Briselu. 

Budimpešta je, navodno, zahtevala garancije da će EPF zadržati svoj ''globalni'' horizont u budućnosti i da se sredstva neće koristiti samo za naoružavanje Kijeva.

Vanbudžetski Evropski fond za mir (EPF) je ustanovljen u martu 2021. godine, a namenjen je sprečavanju sukoba i jačanju međunarodne bezbednosti, za šta je izdvojeno oko 5,7 milijardi evra za period od 2021-2027. godine.

Većina sredstava iz ovog fonda već je izdvojena za delimičnu kompenzaciju državama članicama EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini. 

07.52 Zalužni: Oboreno svih 18 ruskih projektila 

Ukrajina je oborila sve projektile koji su lansirani na tu zemlju prethodne noći, saopštio je na Telegramu šef ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji. On je dodao da je oboreno ukupno 18 "vazdušnih, morskih i kopnenih raketa raznih tipova".

 

 

07.40 Novo granatiranje Kijeva, sirene za opasnost oglasile se širom Ukrajine

Rusija je nešto posle ponoći izvela izuzetno jak talas vazdušnih udara na Kijev, koristeći dronove, krstareće rakete, a po svemu sudeći i balističke rakete, u kojem su povređene tri osobe, saopštili su gradski zvaničnici. Naveli su da je noćašnji napad osmi ovog meseca.

Izveštač Rojtersa je javio, pozivajući se na svedočenja očevidaca, da je tokom noći serija veoma glasnih detonacija potresala glavni grad Ukrajine.

"Napad je bio izuzetnog intenziteta, sa maksimalnim brojem raketa u kratkom vremenskom periodu. Prema preliminarnim informacijama, detektovana je i uništena velika većina rusih projektila", objavio je na svom Telegram kanalu je načelnik kijevske vojne uprave Sergej Popko.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je zbog krhotina koje su pale na grad zapaljeno nekoliko automobila i oštećena zgrada u zapadnom delu Kijeva, kao i da južno od Borispolja sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade dronovima.

Zbog novog talasa ruskih vazdušnih udara u skoro celoj Ukrajini posle ponoći su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

 

 

07.30 Ukrajinske vlasti: Razotkrivena korupcija velikih razmera u Vrhovnom sudu

Ukrajinska državna služba za borbu protiv korupcije saopštila je da je otvorena istraga o korupciji velikih razmera u sistemu Vrhovnog suda Ukrajine, a javnosti je prikazana fotografija sa gomilom dolara uredno poređanih na jednoj sofi.

Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) nije nikoga imenovao kao optuženog u tom slučaju, ali su dva lokalna medija prenela da je policija privela predsednika Vrhovnog suda Vsevoloda Knjazijeva zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 3 miliona dolara, navodi Rojters, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

"NABU i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije (SAP) razotkrili su korupciju velikih razmera u Vrhovnom sudu i šemu za podmićivanje rukovodstva i sudija Vrhovnog suda. U toku su hitne istražne radnje", saopšteno je iz NABU.

07.25 Zaharova: NATO ne bi trebalo da izaziva sukobe, ako ih ne želi

NATO ne bi trebalo da izaziva sukobe u svetu ako želi da izbegne ponavljanje sukoba u budućnosti, upozorila je  portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagujući na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Stoltenberg je ranije rekao da ne zna kako će se završiti vojni sukob u Ukrajini, ali da smatra da je "izuzetno važno da NATO može da spreči da se istorija ponovi".

"Ako NATO želi da spreči da se takva istorija ponovi, onda ne bi trebalo da je stvara", poručila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi Tas.

07.14 Pentagon: Tenkovi Ambrams stigli u Nemačku uoči obuke ukrajinskih snaga

Trideset jedan tenk M1 Abrams stigao je u Nemačku uoči programa obuke ukrajinskih snaga na američkim tenkovima, saopštio je danas Pentagon.

Očekuje se da ukrajinske posade počnu obuku u Grafenvoru u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja, rekao je sekretar za štampu Pentagona Pat Rajder, prenosi CNN. 

Očekuje se da će program obuke trajati nekoliko meseci, kao i da će tenkovi biti poslati u Ukrajinu na jesen.

Tenkovi koji stižu u Nemačku su posebno namenjeni za obuku ukrajinskih posada, dok tenkovi koji će na kraju biti poslati u Ukrajinu prolaze kroz remont i pripremu za isporuku, rekao je Rajder.

profimedia

 

 

07.05 Potpredsednik fudbalskog saveza Nemačke izvinio se što je ismevao Zelenskog

Potpredsednik Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) Herman Vinkler izvinio se zbog objave na društvenim mrežama kojom se ismeva poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Berlinu.

"Objava je nastala u veoma emotivnoj situaciji za mene na spomeniku u Treptauer parku. Ne bih to ponovo napisao na takav način. Izvinjavam se zbog toga i zbog neprijatnosti koju je objava izazvala", napisao je Vinkler na Fejsbuku. U međuvremenu je obrisao objavu.

Vinkler, koji je na čelu Fudbalskog saveza Saksonije na istoku zemlje, požalio se na zatvaranje puteva i druga bezbednosna ograničenja, rekavši da "barem sovjetski spomenik u Treptauer parku za sada još uvek stoji", i da je "grad zatvoren zbog posete bivšeg ukrajinskog glumca". 

Memorijal Treptauer park je spomenik palim sovjetskim vojnicima u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata, a Vinkler je odrastao u Istočnoj Nemačkoj, navodi britanski list. DFB je saopštio da su njegovi komentari neprihvatljivi i da će to pitanje biti pokrenuto na sastanku šefova regionalnih asocijacija.

06.50 UN: Konsultacije o produženju sporazuma o žitu nastavliće se do 18. maja

Nove konsultacije o produženju sporazuma o žitu nastaviće se do 18. maja, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik. "Očekujemo da se razgovori nastave pre 18. maja“, rekao je on.

Na pitanje da li se očekuje novi sastanak na visokom nivou, sličan onom koji je održan u Istanbulu 12. maja, Dižarik je rekao da očekuje da će se više formalnih razgovora na tehničkom nivou održati u narednih nekoliko dana u Istanbulu, prenosi TASS. "Razgovori su u toku i uključuju sve strane. Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važna inicijativa za Crno more, paralelno sa naporima da se poveća protok ruske hrane i đubriva na tržište", rekao je zvaničnik UN.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

06.40 Specijalni izaslanik Kine u dvodnevnoj poseti Kijevu

Kineski izaslanik Li Hui trebalo bi danas da doputuje u dvodnevnu posetu Ukrajini, izjavio je zvaničnik ukrajinske vlade.

Li je specijalni izaslanik zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador Kine u Rusiji, navodi se u izveštaju Rojtersa. Pored Ukrajine, Li će posetiti Rusiju i evropske prestonice tokom turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o "političkom rešenju" ukrajinske krize. Ukrajinski zvaničnik je odbio da pruži više detalja o poseti visokog kineskog diplomate.

06.10 Rusija podigla borbeni avion zbog približavanja francuskih i nemačkih aviona

Rusija je juuče podigla borbeni avion Su-27, kako bi zaustavila francuske i nemačke patrolne letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor. Ruski lovac Su-27 ispratio je dva patrolna aviona NATO-a iznad Baltičkog mora, koji su se kretali ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi u saopštenju, ruski radari iznad Baltičkog mora otkrili su dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj državnoj granici.

05.20 Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je sinoć da Pariz ne učestvuje u ratu protiv Moskve, kao i da ne isporučuje oružje za napade na rusku teritoriju. "Mi ne vodimo rat protiv Rusije. To nije rat sa Ruskom Federacijom", poručio je Makron u intervjuu za TF1, prenosi TASS.

Dodao je da Francuska podržava Ukrajinu u njenom pružanju otpora, ali da to ne podrazumeva isporuku oružja za napad na teritoriju Rusije. "Mi podržavamo Ukrajinu u pružanju otpora, što znači da ne isporučujemo oružje koje bi moglo da stigne do ruske teritorije ili koje bi moglo da se upotrebi za napad na Rusiju", rekao je Makron.

05.00 Pentagon: Tenkovi Ambrams stigli u Nemačku uoči obuke ukrajinskih snaga

Trideset jedan tenk M1 Abrams stigao je u Nemačku uoči programa obuke ukrajinskih snaga na američkim tenkovima, saopštio je Pentagon. Očekuje se da ukrajinske posade počnu obuku u Grafenvoru u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja, rekao je sekretar za štampu Pentagona Pat Rajder, prenosi CNN. Očekuje se da će program obuke trajati nekoliko meseci, kao i da će tenkovi biti poslati u Ukrajinu na jesen. Tenkovi koji stižu u Nemačku su posebno namenjeni za obuku ukrajinskih posada, dok tenkovi koji će na kraju biti poslati u Ukrajinu prolaze kroz remont i pripremu za isporuku, rekao je Rajder.

Komentari (0)

Evropa