Evropa

Deveti vazdušni napad na Kijev od početka meseca: Da li je plan Rusije da unište Patriot sisteme?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, CSIS

18/05/2023

-

18:55

Deveti vazdušni napad na Kijev od početka meseca: Da li je plan Rusije da unište Patriot sisteme?
Deo oborene ruske rakete, Kijev - Copyright Tanjug/Ukrainian Police Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je tek nešto više od polovine maja, a gotovo svakodnevno iz Ukrajine stižu izveštaji o ruskim vazdušnim napadima. Međutim, većina raketa koje se šalju ka metama, prema tvrdnjama ukrajinske vojske, biva oboreno od strane sistema PVO. Ovo dodatno podvlači važnost sistema za vazdušnu odbranu Ukrajine, ali i postavlja pitanje šta je zapravo cilj Moskve.

I jutros su, kao i toliko dana ranije, Ukrajince probudile sirene za vazdušnu opasnost koje su se oglasile širom zemlje, uključujući i Kijev. 

Jedna osoba je poginula u raketnom udaru na industrijsko postrojenje u južnom ukrajinskom gradu Odesi, a još dve osobe su ranjene, napisao je portparol vojne administracije Sergej Bračuk na Telegramu, prenosi Rojters.

Upozorenja su izdata za niz drugih oblasti, uključujući Žitomir zapadno od prestonice i Kirovograd, Čerkasi i Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini. Sirene su se oglasile i  severno od Kijeva i na jugu i zapadu do regiona Vinistija, Hmeljnicki i Černovci. 

Drugi Telegram kanali upozorili su na moguće vazdušne napade u centralnom regionu Poltave i južnije u Mikolajevskoj oblasti. 

Bombardovanje širom Ukrajine uključivalo je šest ruskih hipersoničnih projektila Kinžal, najviše ispaljenih u jednom napadu tokom rata do sada, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Sve ukupno, saopšteno je iz ukrajinskog generalštaba, oboreno je 29 od 30 raketa koje je ruska vojska lansirala.

Kijevska uprava: Napadi bez presedana

Ukrajinska prestonica Kijev granatirana je deveti put ovog meseca. Gradske vlasti su rekle da su uništene sve rakete koje su poslate na Kijev, ali da su napadi bili "bez presedana". 

"Jutrošnji udari na Kijev su deveti u nizu nedavnih ruskih napada koji su bez presedana po svojoj snazi, intenzitetu i raznovrsnosti", saopšteno je na Telegram kanalu Gradske oblasne uprave Kijeva.

Gradonačelnik Vitalij Kličko je na Telegramu saopštio da je jedan požar izbio u garaži u okrugu Darnica. Projektili  su pali i u regionu Dnjepra u Kijevu, a Kličko je naveo da nema žrtava ni u jednom od ovih incidenata.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Kličko u bombama razrušenoj kijevskoj zgradi, maj 2023.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko saopštio je na Telegramu da je izbio požar u nestambenim objektima u okrugu Desnjanski, istočno od prestonice, a nije bilo informacija o eventualnim žrtvama.

Popko je dodao da je Kijev napadnut krstarećim projektilima, verovatno lansiranim iz aviona iznad Kaspijskog mora, ali da ih je sve oborila protivvazdušna odbrana.

Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, opisao je Kijev kao "Putinov manijakalni i nedostižni cilj" nakon poslednjih napada. 

"Simbolička mesta u Kijevu su meta ruskih raketnih napada. Kremlju su potrebni ti besmisleni i preskupi napadi na prestonicu da bi podigli stepen patriotske histerije unutar zemlje. U Rusiji se razvija proces očajanja i razočaranja u vlasti, zbog neuspešne ofanzive i neuspeha na frontu", napisao je on na Tviteru.

Veliki značaj Patriot sistema

U poslednjem saopštenju, ukrajinska vojska je saopštila da je oborila 29 od 30 raketa kojima je Rusija gađala ciljeve na njenoj teritoriji. 

Međutim stručnjaci, pa čak i američki odbrambeni zvaničnici, sve do skoro nisu imali toliko poverenja u ukrajinske sisteme PVO, preneo je CNN, uz podsećanje na dokumente koji su procureli iz Pentagona, u kojima se detaljno navodi kako su ukrajinske zalihe sovjetskih sistema PVO značajno smanjene. 

Aleksandar Rodnjanski, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je takođe nedavno da vazdušna odbrana njegove zemlje "ne može dovoljno dobro da se nosi sa napadima".

Bar u Kijevskoj oblasti, logičan odgovor na to zašto su ukrajinski protivvazdušni kapaciteti znatno poboljšani, jeste pristizanje američkih Patriot PVO sistema - jedan je Ukrajini dala Nemačka, a jedan SAD.

profimedia

 

Patriot sistemi mogu da pogode letelice na velikim i srednjim visinama, krstareće rakete, kao i neke balističke rakete. 

Neki stručnjaci, čak, smatraju da je ovomesečno neprestano granatiranje Kijeva zapravo plan ruske vojske da se Patriot sistemi unište ili bar u velikoj meri oštete, jednostavno time što će se na njih poslati veliki broj projektila.

Ako je Moskva to htela, onda je delimično i uspela u svojoj nameri. U raketiranju od utorka, jedan Patriot sistem oštećen je, mada nije uništen, prema saopštenjima američkih zvaničnika.

Opasnost od konstatnih napada

Patriot sistemi, mada veoma važni, nisu i jedini koji služe Ukrajini u odbrani neba. 

Kako stoji u izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), Ukrajina je u prethodnom periodu dobila neke od najnaprednijih PVO sistema, kao što su nemački IRIS-T, kao i neke manje napredne ali jednako korisne, kao što je američki "Hok".

"Ukrajinski lideri su saopštili da je IRIS-T sistem uspeo u 90 odsto pokušaja obaranja ruskih projektila", napisao je u izveštaju Ian Vilijams iz CSIS.

Takođe, dodaje se, američki ministar odbrane Lojd Ostin izvestio je prošlog novembra javnost da je još jedna donacija zapadnih partnera Ukrajini, US NASAMS, imao uspešnost od 100 odsto.

Što se tiče onih PVO sistema koje je Ukrajina imala još pre početka rata, sovjetskih S-300 ili Buk M1, njihova uspešnost u obaranju ruskih raketa bila je oko 80 odsto, navodi CSIS u svom izveštaju.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusko borbeno vozilo, nepoznata lokacija

S obzirom na velike količine koje se troše, postoji zabrinutost da bi Ukrajina mogla da ostane bez neophodnih sistema za vazdušnu odbranu. Do toga će, međutim, teško doći u neko skorije vreme, s obzirom na to da zapadni partneri konstantno najavljuju nove tranše vojne pomoći Kijevu.

U nekim od najnovijih takvih objava, na pomoć vrednu 1,2 milijarde dolara obavezala se Bela kuća, u paketu koji bi trebalo da dodatno ojača ukrajinske protivvazdušne kapacitete. Takođe, iz Velike Britanije saopšteno je da će postale stotine PVO raketa Ukrajini, mada je Vilijams u izveštaju i dalje zabrinut zbog učestalosti ruskih napada.

"Ako bi Rusija uspela da isrcpi ukrajinsku vazdušnu odbranu kroz stalne napade i da postane superiorna na nebu, rat će postati značajno teži za Ukrajinu. Koliko god je to moguće, u doglednoj budućnosti obnova presretača i druge opreme za vazdušnu odbranu mora ostati na vrhu liste prioriteta kada zapadni partneri šalju pomoć Ukrajini", zaključuje Vilijams.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa