Evropa

Cipras odbio mandat za sastavljanje nove vlade, novi izbori sve izvesniji

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

11:58

Cipras odbio mandat za sastavljanje nove vlade, novi izbori sve izvesniji
Aleksis Cipras - Copyright profimedia/Lino Mirgeler/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Lider opozicione levičarske Sirize Aleksis Cipras, danas je, tokom sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, odbio da prihvati mandat za sastavljanje nove vlade. 

On je rekao da je odgovorio na svoju institucionalnu obavezu da dođe i kaže da ne prihvata mandat, jer ne postoji mogućnost formiranja vlade, prenosi televizija ERT.

Sakelaropulu je sa svoje strane istakla da "Ustav na jasan način predviđa kontinuitet" i izrazila nadu da će "naredni izbori dati vladu".

Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, čija je stranka Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedelju, izjavio je u ponedeljak da neće formirati koalicionu vladu i da se nada održavanju novih izbora 25. juna.

Micotakis je to rekao u razgovoru sa predsednicom Grčke, Katerinom Sakelaropulu, koja njemu prvom zvanično ponudila priliku da formira vladajuću koaliciju na osnovu Ustava.

Grčka vladajuća Nova demokratija na parlamentarnim izborima održanim u nedelju osvojila je 40,8 odsto glasova, ispred levičarske Sirize koja je dobila 20,1 odsto glasova, na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Socijalisti PASOK-Kinala predvođeni Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mesto sa 11,46 odsto glasova. Odziv birača bio je 61 odsto.

Predsednica Grčke će ponuditi prvim trima strankama na izborima - Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkom PASOK-u - po tri dana za formiranje koalicione vlade.

Ukoliko stranke ne mogu da formiraju vladu, Sakelaropulu će imenovati prelaznu vladu da pripremi održavanje novih izbora koji bi trebalo da budu zatim održani za oko mesec dana, najverovatnije 25. juna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa