Evropa

Krenuo prvi noćni voz koji povezuje Brisel i Berlin

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

23:26

Krenuo prvi noćni voz koji povezuje Brisel i Berlin
Krenuo prvi noćni voz koji povezuje Brisel i Berlin - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Holandsko-belgijska železnička kompanija "European Sleeper" pokrenula je ove nedelje direktnu noćnu voznu liniju, koja povezuje Brisel i Berlin, kao prva direktna veza između dve prestonice nakon više od jedne decenije.

Prvi voz sa spavaćim kolima krenuo je iz Brisela danas u 19.22 časova i trebalo je da stigne u Berlin u 8.01, preneo je Rojters.

Putnici su posluženi šampanjcem, kako bi bila obeležena prva noćna linija između dva grada. Evropska komisija je izrazila podršku uspostavljanju novih železničkih usluga i poboljšanju prekograničnih veza unutar EU, što je deo evropskih podsticanja manje zagađujućih alternativa vazdušnom saobraćaju.

Suosnivač kompanije "European Sleeper" Kris Engelsman naveo je da postoji veliki izazov u ​​administrativnim i birokratskim procesima menadžera pruga, jer su oni organizovani na nacionalnom nivou i sva pravila su različita".

"Postoji neverovatno mnogo ljudi, koji žele da putuju na ovaj način, a sporo putovanje je takođe postalo popularno kako bi bile izbegnute žurbe i stres na aerodromima", rekao je on.

"European Sleeper" namerava da liniju između Brisela i Berlina produži do Drezdena i Praga 2024. godine, a planira i noćni voz od Amsterdama do Barselone, koji treba da startuje u proleće 2025. godine.

Komentari (0)

Evropa