Evropa

Španci sutra izlaze na regionalne i lokalne izbore: Odmeravanje snaga pred opšte izbore u decembru

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2023

-

13:59

Španci sutra izlaze na regionalne i lokalne izbore: Odmeravanje snaga pred opšte izbore u decembru
Španci sutra izlaze na regionalne i lokalne izbore: Odmeravanje snaga pred opšte izbore u decembru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španci sutra izlaze na birališta kako bi izabrali 12 regionalnih vlada i 8.000 opštinskih saveta i tom prilikom će vladajući socijalisti i opozicioni konzervativci moći da odmere svoje snage i usavrše svoje strategije pre opštih izbora u decembru.

Isabel Diaz Ajuso, desničarska, populistička predsednica madridskog regiona, ima za cilj da obezbedi apsolutnu većinu za Narodnu stranku (PP), dok se levičarska gradonačelnica Barselone, Ada Kolau, nada da će izaći na kraj sa izazovima regionalnog ogranka Socijalističke partije i katalonske stranke desnog centra, preneo je britanski list "Gardijan".

PP, koja je u opoziciji otkako je izbačena iz centralne vlade nakon niza korupcijskih skandala pre pet godina, želi da preuzme što više regiona od vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ali će verovatno morati da se osloni na podršku stranke Voks u formiranju novih regionalnih vlada u svim spornim regionima osim Madrida.

Izbori se održavaju na kraju kampanje u kojoj su regionalna i lokalna pitanja često bila praćena avetom ugašene baskijske terorističke grupe Eta, svađom izazvanom rasističkim zlostavljanjem fudbalera Real Madrida Viniciusa Juniora i optužbama za izborne prevare.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je i lider PSOE, započeo je kampanju u nadi da će naglasiti ekonomske rezultate svoje vlade, nove stambene reforme i šeme za pomoć mladima.

profimedia

 

Ali njegovi pokušaji da progura ta dostignuća brzo su iskočili iz koloseka nakon što se pokazalo da je baskijska nacionalistička partija, EH Bildu, na čiju podršku se manjinska vlada oslanja u Kongresu, kandidovala 44 osuđena člana Ete, uključujući sedam osoba koje su proglašene krivima za nasilne zločine.

Iako je Sančez kritikovao Bilduovu odluku, opisavši je kao zakonitu, ali "očigledno nepristojnu", a baskijska stranka kasnije saopštila da sedam kandidata osuđenih za nasilje neće zauzeti svoja mesta, šteta je učinjena.

Lider PP, Alberto Nunjez Feho, obrušio se na Sančeza zbog njegovog oslanjanja na Bildu i katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Eta je ubila 829 ljudi nakon svoje nasilne, pet decenije stare potrage za stvaranjem nezavisne baskijske domovine pre nego što je napustila svoju oružanu kampanju 2011. i raspustila se pre pet godina.

Komentari (0)

Evropa