Evropa

Poplave na zapadu Nemačke - stradalo 11 osoba, a 70 se vodi kao nestalo

Komentari

Autor: Bild/Tanjug

15/07/2021

-

07:57

Poplave na zapadu Nemačke - stradalo 11 osoba, a 70 se vodi kao nestalo
Nemačka poplave - Copyright AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Broj nastradalih u poplavama u Nemačkoj popeo se na 11, a 70 osoba vode se kao nestale, prenose nemački mediji. Najteže su pogođene pokrajine Severna Rajna Vestfalija i Rajna-Palatinat gde je tokom noći palo 148 litara kiše po kvadratnom metru. Oko 200.000 domaćinstava u tom delu zemlje ostalo je bez struje.

Prema podacima policije, trentuno se 70 ljudi vode kao nestali a strahuje se da je broj veći pošto rođaci i prijatelji još uvek prijavljuju njihov nestanak.

"Vatrogasci i spasioci upućeni su na brojna mesta. Još uvek nemamo tačnu sliku situacije jer su spasilačke akcije u toku", rekao je portparol policije.

Tela stradalih pronađena su na različitim mestima. Kako prenosi nemački Bild, jedan od vatrogasaca (46) ušao je u vodu kako bi pokušao da spasi čoveka, ali nije preživeo. 

Još 25 kuća u riziku da se sruši u distriktu Šuld kod Adenaua, objavila je televizija SVR pozivajući se na lokalnu policiju.

Takođe, vojska je raspoređena kako bi pomogla ugroženim stanovnicima, prenosi Rojters. Železnički, drumki i rečni saobraćaj je u prekidu a plovidba je obustavljena po reci Rajna.

Bild dalje navodi da su u toku evakuacije građana iz svojih kuća kako bi ih odveli na bezbedno.

"Po kvadratnom metru palo je do 211 litara kiše. Morali smo što pre da pronađemo bezbedne kuće gde bi mogli da smestimo ugrožene", rekao je za Bild Majkl Hanman koji je pomagao u spasavanju ljudi.

Kako je najavljeno, očekuju se obilne padavine na jugozapadu Nemačke danas, a kiša će padati sve do petka uveče, upozorila nemačka meteorološka služba jutros.

Komentari (0)

Evropa