Evropa

Poljska uvela sankcije za 365 Belorusa kao reakciju na presudu novinaru Počobutu

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

19:21

Poljska uvela sankcije za 365 Belorusa kao reakciju na presudu novinaru Počobutu
Poljska uvela sankcije za 365 Belorusa kao reakciju na presudu novinaru Počobutu - Copyright Tanjug/AP/Leonid Shcheglov

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je danas uvela sankcije za 365 beloruskih državljana i zamrznula finansijsku imovinu 20 privrednih subjekata i 16 drugih ljudi, povezanih sa ruskim kapitalom, kao reakciju na belorusku "drakonsku presudu" novinaru Andžeju Počobutu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske obavilo je da će sankcionisanim Belorusima biti zabranjen ulazak u šengenski prostor, zonu bezviznog putovanja u Evropi, preneo je AP.

Sankcionisana grupa uključuje zakonodavce, sudije, tužioce, članove državnih medija, sportiste i ljude koji rade za beloruska državna preduzeća. Dodaje se da su sankcionisani Belorusi odgovorni i za politički motivisanu kaznu protiv Andžeja Počobuta, izrečenu, kako se tvrdi, na osnovu lažnih optužbi.

Vrhovni sud Belorusije potvrdio je u petak osmogodišnju zatvorsku kaznu protiv Počobuta, istaknutog pripadnika značajne poljske manjine u zemlji i dopisnika jednog eminentnog lista u Poljskoj.

Ovaj potez je najnoviji u nizu događaja u napetim odnosima između Poljske, članice NATO i EU, i Belorusije, zemlje na severoistočnoj granici u savezu sa Rusijom, čiji je predsednik Aleksandar Lukašenko na vlasti od 1994. godine.

"Sankcionisani ljudi su promovisali beloruski režim i takođe bili uključeni u pružanje legitimiteta i podršku represivnoj politici vlasti u Minsku", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske.

Presude protiv Počobuta, 50-godišnjeg izveštača poljskog liberalnog dnevnika Gazeta Viborča, smatraju se delom sveobuhvatnog, višegodišnjeg obračuna beloruske vlade protiv opozicionih ličnosti, aktivista za ljudska prava i nezavisnih novinara, navodi agencija.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Cihanuskaja pozdravila je potez Poljske, nazvavši ga „važnim gestom solidarnosti sa Počobutom i svim Belorusima koji pate od režima".

"Svi politički zatvorenici moraju biti pušteni iz zatvora bez ikakvih uslova", rekla je Cihanuskaja.

Komentari (0)

Evropa