Evropa

Letonci dobili slobodan dan zbog istorijskog uspeha nacionalnog hokej tima

Komentari

Autor: Euronews

30/05/2023

-

10:40

Letonci dobili slobodan dan zbog istorijskog uspeha nacionalnog hokej tima
Letonski hokej tim - Copyright Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

Letonce je u ponedeljak dočekalo prijatno iznenađenje - njihov parlament odobrio je da to bude slobodan dan, i to zahvaljujući uspehu nacionalnog hokejaškog tima. 

Letonija je osvojila bronzu na svetskom prvenstvu u hokeju, čiji je domaćin bila zajedno sa Finskom, nakon što je pobedila Sjedinjene Američke Države, preneo je Euronews.

To je prva medalja ove zemlje na svetskom prvenstvu, i dovela je do kasnovečernjeg sastanka parlamenta da bi se dogovorio državni praznik. U desetominutnoj sednici malo pre ponoći, poslanici su jednoglasno pristali na praznik.

U obrazloženju, naveli su da su se odlučili na slobodan dan za sve "kako bi se istakla važnost velikog uspeha letonskih sportista u kolektivnom pamćenju".

Desetine hiljada ljudi okupilo se u Rigi kako bi dočekali svoje hokejaške heroje. 

Međutim, s obzirom na to da je odluka o prazniku doneta u poslednjem trenutku, postojala je mala konfuzija oko toga na koga se odnosi. Na primer, održani su ispiti zakazani za taj dan, dok su sudska ročišta otkazana.

Ajgars Rostovskis, predsednik Letonske privredne i industrijske komore, rekao je za LSM da je u pitanju "haos za mnoge".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa