Evropa

Vepar, prisluškivanje i topla dobrodošlica: Merkel danas sa Bajdenom u Beloj kući, šta je obeležilo prethodne susrete na najvišem nivou

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2021

-

11:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Angela Merkel danas je prvi put u poseti Beloj kući od kako je u njoj Džozef Bajden. Oboje se nadaju da će susret doprineti obnavljanju veza dva saveznika posle mandata prethodnog predsednika Donalda Trampa.

Kako je ranije najavljeno, Merkel i Bajden razgovaraće o gasovodu Severni tok 2, borbi protiv pretnji demokratijama širom sveta, protiv ruskih sajber napada i nastojanju Kine da dominira naprednim tehnologijama. Uz to, verovatno će biti reči i o borbi protiv pandemije i klimatskim promenama.

Iako će na stolu biti teme o kojima dve strane ne misle isto, Angela Merkel ipak može da očekuje toplu dobrodošlicu. Međutim, to nije uvek bilo tako.

Nemačka kancelarka, koja uskoro ide u političku penziju, susreće se sa četvrtim američkim predsednikom tokom svog 16-ogodišnjeg mandata. Merkel je došla na vlast tokom drugog mandata Džordža Buša i počela je da popravlja odnose koji su zahladili za vreme kancelara Gerharda Šredera.

Uskoro su postali bliski saveznici, a kako prenosi AP, možda je put do predsednikovog srca išao preko stomaka, jer Buš nije mogao da prestane da govori o divljem vepru koji mu je poslužen u Nemačkoj 2006. godine.

Na samitu G8 u Rusiji, nekoliko dana kasnije, Buš je prilično iznenadio kancelarku potezom koji se brzo proširio na internetu. Kada ga je kasnije posetila u Beloj Kući Buš je rekao: "Ovaj put bez masaže".

Test prijateljstva nakon izveštaja o prisluškivanju

Merkel i Barak Obama stvorili su čvrsto savezništvo. Obama ju je ugostio na formalnoj državničkoj večeri, gde joj je uručio medalju slobode, najveće američko odlikovanje za civile.

"Želim da odam počast izuzetnom lideru koji predstavlja vrednosti i inspirišre milione širom sveta, pa i mene. To je moja prijateljica Angela Merkel", rekao je tada Obama.

Test prijateljstva bio je izveštaj da je američka bezbednosna agencija prisluškivala nemačku vladu, uključujući Angelu Merkel. Tada je rekla da je špijuniranje među prijateljima neprihvatljivo.

Prethodni američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova suparnica na izborima 2016. godine Hilari Klinton "želi da bude američka Angela Merkel".

"A vi znate kakva je katastrofa imigracija bila za nemačku i nemački narod", rekao je Tramp.

Nemačka kancelarka je uprkos svim izjavama, 2016. godine čestitala Trampu pobedu na izborima i ponudila blisku saradnju na bazi transatlanskih vrednosti za koje je rekla da poštuju dostojanstvo ljudi bez obzira na poreklo, pol i veru.

Tramp je često kritikovao Nemačku, a posebno novac koji ulaže u odbranu u okviru NATO-a. i najavio povlačenje trupa iz te zemlje. Merkelova je odgovorila da se Evropa više očigledno ne može uzdati u Ameriku.

Bajdena je pozdravila kao i većina političara u svetu uz olakšanje, rekavši da u Ovalni kabinet unosi decenije isksutva.

Do danas nije bilo vremena za razgovor o konkretnim temama od značaja za obe zemlje, iako su se već sreli  na samitu G7 u Britaniji i NATO samitu u Briselu. 

Komentari (0)

Evropa