Evropa

Kako je španska naučnica razotkrila jednu od najvećih nepravdi: Osuđena za ubistvo svoje dece na slobodi nakon 20 godina

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

05/06/2023

-

20:34

Kako je španska naučnica razotkrila jednu od najvećih nepravdi: Osuđena za ubistvo svoje dece na slobodi nakon 20 godina
Kako je španska naučnica razotkrila jednu od najvećih nepravdi: Osuđena za ubistvo svoje dece na slobodi nakon 20 godina - Copyright Printscreen YouTube/World Economic Forum

veličina teksta

Aa Aa

Australijanka Ketlin Folbig pomilovana je posle 20 godina provedenih u zatvoru, nakon što je 2003. godine osuđena za ubistvo svoje četvoro dece. Njen izlazak na slobodu usledio je nakon sudske revizije u kojoj je španska naučnica razotkrila jednu od najvećih nepravdi u Australiji.

Ketlin Folbig, koja sada ima 55 godina, u zatvoru je provela 20 od 25 godina na koliko je osuđena zbog ubistva troje i ubistva iz nehata četvrtog deteta. "Najgori serijski ubica u Australiji", kako su je prozvali, pomilovana je i puštena u ponedeljak nakon istrage o njenoj krivici.

Pomilovanje na osnovu osnovane sumnje smatrano je najbržim načinom da se obezbedi njeno puštanje iz zatvora, a naknadna istraga mogla bi da dovede do potpunog poništavanja njenih osuda.

Iako je Ketlin Folbing uvek odbacivala optužbe o ubistvu, tvrdeći da je svaka smrt povezana sa prirodnim uzrokom, tužioci su tvrdili da je, svoju decu, uzrasta između devet nedelja i tri godine, nasmrt ugušila.

Slučaj Ketlin Folbig rasvetljen je zahvaljujući španskoj naučnici Karoli Garsiji Vinuesi, koja je, zajedno sa drugim kolegama, uspela da pokaže da su deca mogla da umru prirodnom smrću.

"Teorija da je ona ubila svoju decu nije imala dokaze. Jedini dokaz je bio posredan, jer ih je ona pronašla mrtve. Ketlin Folbig je veoma zahvalna, ne samo nama – naučnicima – već i svojim advokatima, koji su većinu posla uradili besplatno", rekla je Garsija Vinuesa za Euronews.

Španska naučnica slučaj rasvetlila genetskim istraživanjem

Španska naučnica za slučaj Ketlin Folbig nije čula sve do jednog popodneva kada ju je nazvao bivši student.

Dejvid Volas, koji je radio svoju disertaciju sa istraživačkom grupom Garsije Vinuese, gledao je televizijski program kada se Folbig pojavila na ekranu. Posumnjao je i zatražio mišljenje naučnika.

EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

 

"Pozvao je još istraživača, ali ostali sigurno nisu bili zainteresovani. Bila sam zaista iznenađena kada sam čula za slučaj. Dvoje dece Ketlin Folbig je bilo veoma bolesno pre smrti i to me je zaista navelo da dovedem u pitanje slučaj, pa sam kontaktirala njene advokate da im kažem da je vredno sprovesti genetsko istraživanje“, kaže Španjolka, čiji je tim bio pionir u sekvenciranju ljudskog genoma.

Istraživačica je znala da se do 35 odsto slučajeva iznenadne smrti može objasniti genetskim faktorima, a imajući to na umu, Garsija Vinuesa je pozvala svog kolegu, genetičara Todora Arsova, piše Euronews.

Odlučili su da sastave listu gena koji mogu izazvati iznenadnu smrt. Sledeći korak u njihovom naučnom istraživanju bio je da posete Ketlin Folbig u zatvoru i sekvenciraju njen genom.

„Otkrili smo da postoji mutacija u genu koji kodira kalmodulin, a ovo je jedan od najpoznatijih uzroka iznenadne smrti u detinjstvu. Pisala sam Ketlininim advokatima i rekla im da smo pronašli ovu mutaciju. Hteli smo da uradimo kompletan kardiovaskularni pregled. Takođe smo morali da sekvenciramo dečji i očev genom“,  kaže Garsija Vinuesa za Euronews.

U 2018, peticija koja izaziva sumnju u neke od dokaza predstavljenih na suđenju Ketlin Folbig dovela je do prve od dve istrage o Folbigovom slučaju. Pozvana su dva tima imunologa-genetičara.

Tim Garsije Vinuese pronašao je mutaciju gena kod dve ćerke Ketlin Folbig, dok je drugo dvoje dece imalo tešku epilepsiju i respiratorni distres.

Kontaktirali su Pitera Švarca, jednog od najpoznatijih genetičara na svetu sa Auksološkog instituta u Milanu, koji je proučavao sličan slučaj i, nakon analize informacija, složio se da je to najverovatniji uzrok smrti dece.

Genetska istraživanja nedovoljna za sudiju

Međutim tokom prvobitne istrage podneti su i dokazi koji potvrđuju navodnu krivicu Folbigove. Godinama nakon smrti četvoro dece, bivši muž Ketlin Folbig je pronašao njen lični dnevnik. Neki od redova koje je napisala njegova bivša supruga su bila alarm za uzbunu, među kojima i to što je napisala da je njena ćerka Sara "otišla uz malu pomoć". 

Britanski pedijatar Roj Medou smatrao je da je jedna iznenadna smrt tragedija, dve su sumnjive, a tri se smatraju ubistvom dok se ne dokaže suprotno. Njegove teorije su od tada u velikoj meri opovrgnute, a on je na više godina brisan iz medicinskog registra Velike Britanije.

Iako nije bilo dokaza protiv Ketlin Folbig, u to vreme, ovoj teoriji o iznenadnoj smrti novorođenčadi pridavala se velika težina.

EPA-EFE/PETER RAE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

 

Uprkos rezultatima istraživanja naučnika, sudija je, kako je rekla Garsija Vinues, odlučio da više voli dokaze iz dnevnika. Rekao je da mu nije potreban psihijatar da objasni majčine zapise u dnevniku, dodala je ona.

On je takođe stao na stranu argumenata koje je izneo tim imunologa tužilaštva koji se nisu slagali sa Garsijom Vinuesom.

Uprkos presudi sudije, Garsija Vinuesa i njene kolege objavili su svoje nalaze i zatražili od Australijske akademije nauka da podrži nauku.„Pošto su iscrpljeni svi pravni putevi, uputili su peticiju guverneru Novog Južnog Velsa. Tražili su njeno pomilovanje.

Ovu peticiju potpisalo je 90 naučnika i medicinskih stručnjaka iz celog sveta, među njima i dva nobelovca.

"Oslobađanje Ketlin Folbig u početku nije bila opcija, ali ovo pismo je promenilo društvenu klimu i poboljšalo njen život u zatvoru. Njene kolege, koje su je maltretirale jer je bila čedomorka, promenile su stav i pomogle joj“, kaže ona.

Tek tokom naknadne istrage koju je 2022. godine pokrenuo penzionisani državni tužilac Tomas Batharst preispitana je prvostepena presuda i predočeni novi dokazi koji potvrđuju da su deca bolovala od genetske mutacije koja je mogla da izazove smrtni ishod.

Na prvobitnom suđenju, porota nikada nije imala pristup punim dnevnicima Ketlin Folbig, već samo odlomcima izvučenim iz konteksta nakon smrti njene dece.

"Te beleške nisu bile priznanje, samo je rekla da se oseća krivom. U ovoj poslednjoj istrazi o Folbigovom slučaju, devet veštaka - forenzičara, psihijatara, lingvista - analiziralo je i složilo se da su to izrazi ožalošćene majke i da ne sadrže priznanje krivice“, kaže Garsija Vinuesa.

U maju 2022. guverner je doneo odluku da neće biti pomilovanja za Ketlin Folbig, ali je najavio novu reviziju slučaja.

Ovog puta imali su veću podršku.

„Australijska akademija nauka imala je tim advokata koji su mogli da savetuju ko su najbolji stručnjaci na svetu u svakoj oblasti i kakva pitanja bi rebalo da postavljaju tim stručnjacima, što osigurava da sistem bude fer i da se može transparentno proceniti", kaže Garsija Vinuesa, koja se posle pomilovanja Ketlin Folbig konačno osetila zadovoljno.

Najmlađe dete imalo 19 dana kada je preminulo

Ketlin Folbig je 2003. godine osuđena na 25 godina zatvora zbog ubistva svoje četvoro dece, koji su umrli između 1989. i 1999. godine, u uzrastu između 19 dana i 19 meseci. Tužioci na njenom suđenju tvrdili su da ih je ona ugušila, uprkos tome što je ona to negirala.

Prvi je umro njen sin Kaleb, star 19 dana. Jedne noći, Ketlin se probudila jer je morala da ode u toalet. Proverila je svoju bebu i shvatila da ne diše.

„Nešto nije u redu sa mojom bebom“, vrisnula je.

Dotrčao je njen muž, pokušali su da reanimiraju dete, ali je do dolaska hitne pomoći bilo mrtvo.

Posle ovoga je izgubila Patrika kada je imao samo osam meseci. Desetomesečna Sara i 18-mesečna Laura umrle su kasnije. Dvoje dece je umrlo od sindroma iznenadne smrti odojčadi. Trauma je bila ogromna, tako da se odnos Ketlin Folbig i njenog muža pogoršao i par je odlučio da se razvede.

Komentari (0)

Evropa