Evropa

Cene makarona vrtoglavo rastu: Grupe Italijana pozivaju na "testenina štrajk"

Komentari

Autor: Euronews, AP

13/06/2023

-

09:45

Cene makarona vrtoglavo rastu: Grupe Italijana pozivaju na "testenina štrajk"
Supermarket u Milanu - Copyright AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Cena testenine u Italiji vrtoglavo raste, što je rezultiralo pozivima na bojkot ove vrste hrane. Ljutim kupcima u zemlji je "prekipelo", nakon što je cena porasla duplo više od stope inflacije.

Sada, jedna grupa zagovornika potrošača poziva na nedeljni nacionalni štrajk zbog testenina koji bi počeo 22. juna, nakon što je vlada održala krizni sastanak prošlog meseca i odlučila da ne interveniše po pitanju cena.

"Štrajk zbog makarona je da se vidi da li će zadržavanje testenine na policama smanjiti cene, u velikoj anglosaksonskoj tradiciji bojkota robe. Cena testenine je apsolutno van proporcije u odnosu na troškove proizvodnje", rekao je Furio Truci, predsednik grupe "Asutenti", piše Euronews.

Cene namirnica u Evropi su naglo porasle u odnosu na druge napredne privrede, od SAD do Japana, podstaknute višim troškovima energije i radne snage i uticajem ruskog rata u Ukrajini. To je i dalje tako, iako su troškovi prehrambenih proizvoda pali sa rekordno visokih, uključujući pšenicu za brašno koje se koristi za pravljenje testenina.

Prodavnice i dobavljači su optuženi za "pohlepu" koja povećava profit, ali ekonomisti kažu da je maloprodajni profit stabilan i da se problem svodi na veće troškove proizvodnje hrane.

Osećajući pritisak, neke vlade u Evropi su ograničile cene osnovnih namirnica ili su se zalagale za sporazume sa prodavnicama prehrambenih proizvoda kako bi se smanjili troškovi. Ovo je popularno u javnosti, ali zapravo može da pogorša cene hrane.

Italijanska vlada kaže da će pojačati praćenje cena bližom saradnjom sa 20 regiona u zemlji, ali neće nametati takva ograničenja.

"Ako imate novca probajte, ako nemate, gledajte"

Dok testenina ostaje jedan od najpristupačnijih artikala u mnogim potrošačkim korpama, simbolika snažno pogađa italijansku psihu i dolazi kada se porodice suočavaju sa sve većim cenama, od šećera do pirinča, maslinovog ulja i krompira.

Četvoročlane italijanske porodice troše u proseku 915 evra više godišnje na namirnice, što je povećanje od skoro 12 odsto, odnosno ukupno 7.690 evra godišnje, navodi "Asutenti". Jedna trećina Italijana smanjila je potrošnju u prodavnicama, prema anketarima SVG-a, a skoro polovina kupuje u diskontima.

Ali ni popusti nisu što su bili, a penzionerima je najteže.

"Ranije ste mogli da dobijete dva pakovanja (testenine) za jedan evro. Sada za dva evra dobijate tri pakovanja", rekao je Karlo Komelini, penzioner koji je kupovao u centru Rima.

Inflacija mnogima stavlja ovakva "sitna zadovoljstva" van domašaja, stvarajući novu podelu između onih koji imaju i onih koji nemaju.

Nedavno otvaranje kafea Saher u Trstu, italijanskom gradu čiji se austrougarski koreni vide u veličanstvenoj arhitekturi, navelo je gradonačelnika na izjavu koja je mnoge podsetila na primedbe pripisane Mariji Antoaneti.

Upitan o pritužbama da je parče čuvene bečke čokoladne torte preskupo (košta skoro 10 evra), gradonačelnik Roberto Dipjaca je odgovorio: "Ako imate novca, idite da probate. Ako ne, gledajte".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa