Evropa

Španska policija zaplenila bistu staru 1.900 godina i još 119 dragocenosti

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

20:15

Španska policija zaplenila bistu staru 1.900 godina i još 119 dragocenosti
Printskrin/Twitter/Guardia Civil - Copyright Printskrin/Twitter/Guardia Civil

veličina teksta

Aa Aa

Španska policija zaplenila je danas rimsku mermernu bistu staru 1.900 godina i još 119 arheološki atrefakata pronađenih tokom racije sprovedene u sklopu operacije razbijanja lanca trgovine ljudima.

Policija je pronašla umetnička dela u skladištu u Baeni, gradu nadomak Kordobe u regionu Andaluzija na jugu Španije i uhapsila bračni par zbog sumnje da su pokušali da prodaju umetničko blago na crnom tržištu, prenosi Rojters.

 

Jedinstvena mermerna bista isklesana u prvoj trećini drugog veka je portret rimske princeze iz tog vremena, navodi se u saopštenju policije i ističe da je umetnička vrednost ovog dela slična delima izloženim u Kapitolskom muzeju u Rimu ili u pariskom Luvru.

Ostali zaplenjeni predmeti su retke grčke, rimske i ibero-rimske skulpture, fragmenti monumentalnih građevina, keramika i kovanice, saopštila je policija i dodala da su oni prebačeni u Arheološki muzej Kordobe.

Uhapšeni par se suočava sa potencijalnim optužbama za ilegalnu trgovinu arheološkim predmetima, šverc i prijem ukradene robe. 

Komentari (0)

Evropa