Evropa

Rizik od novih tenzija sa Turskom: U Švedskoj zakazano novo paljenje Kurana

Komentari

Autor: Politico

28/06/2023

-

14:39

Rizik od novih tenzija sa Turskom: U Švedskoj zakazano novo paljenje Kurana
Rizik od novih tenzija sa Turskom: U Švedskoj zakazano novo paljenje Kurana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska policija je odobrila još jedno paljenje Kurana u Stokholmu planirano za sredu popodne, rizikujući nove tenzije sa Turskom u trenutku dok Švedska čeka podršku Ankare da bi ušla u NATO.

Protest zbog Kurana, koji navodno uključuje samo dvoje ljudi, planiran je ispred glavne džamije u švedskoj prestonici, prvog dana mulimanskog praznika Kurban-bajrama, navode švedski mediji.

Ranije ove godine, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da, ako Švedska ne pokaže poštovanje prema Turskoj ili muslimanima, neće podržati nastojanja ove zemlje da uđe u NATO.

Ova primedba usledila je nakon što je političar krajnje desnice spalio Kuran u Stokholmu u blizini turske ambasade, što je pogoršalo tenzije između dve zemlje.

Policija je saopštila da paljenje Kurana "može imati spoljnopolitičke posledice", ali da bezbednosni rizici i potencijalne posledice u vezi sa protestom nisu dozvolile da se zahtev odbije.

To dolazi nakon što su švedski sudovi poništili ranije policijske odluke o zabrani demonstracija protiv Kurana, navodeći u svom obrazloženju zaštitu slobode govora.

Cilj generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga je da primi Švedsku u alijansu do jula - kada NATO održi svoj sledeći zvanični samit u Vilnjusu.

Švedski premijer Ulf Kristerson je ranije u sredu rekao da njegova zemlja i dalje ima za cilj da se pridruži NATO-u do jula, ali je dodao da je na Turskoj da uputi taj zahtev.

Komentari (0)

Evropa