Evropa

Danski šef diplomatije za proširenje EU: Podrška za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, Zapadni Balkan, ali uz reforme

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

16:46

Danski šef diplomatije za proširenje EU: Podrška za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, Zapadni Balkan, ali uz reforme
Tanjug/AP/Hannah McKay - Copyright Tanjug/AP/Hannah McKay

veličina teksta

Aa Aa

 Danska podržava članstvo Ukrajine, Moldavije, Gruzije i Zapadnog Balkana u EU, ali "geopolitičke okolnosti" nisu opravdanje za izbegavanje razgovora oko reformi upravljanja, izjavio je danas danski ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen. 

On je u intervju za "Fajnenšel tajms" ocenio da EU rizikuje da "uveze nestabilnost" ako relaksira standarde o demokratiji i korupciji kako bi se ubrzalo pristupanje Ukrajine i drugih zemalja kandidata, preneo je Rojters.

Na pitanje o članstvu Ukrajine u EU Rasmusen je rekao da EU ne bi trebalo da "spusti standarde", već da pomogne Ukrajini uz ulaganja i pomoć.

Iako je Ukrajina ispunila dva od sedam uslova za pokretanje procesa članstva u EU, zvaničnik EU upoznat sa preporukama evropskog bloka za tu zemlju kaže da je potrebno izvesti ključne reforme u pravosuđu, navela je agencija.

Evropska komisija je 2019. predložila izmene sistema ulaska novih zemalja u EU kako bi dala više prostora državama članicama da iznesu svoje mišljenje, nakon što se više zemalja uključujući Francusku i Dansku protivilo proširenju EU balkanskim zemaljama.

Rasmusen je za "Fajnenšel tajms" rekao da je Danska promenila svoj stav i da je čak otvorena za unutrašnju reformu EU, uključujući glasanje većinom glasova za prijem novih članica.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa