Evropa

EU prekinula pregovore o migracijama nakon protivljenja Poljske i Mađarske, tenzije na Kosovu još nisu na dnevnom redu

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

09:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Samit šefova vlada i država zemalja članica EU održava se u Briselu, a jučerašnje zasedanje prekinuto je rano jutro pošto se Poljska i Mađarska nisu usaglasile sa drugom tačkom dnevnog reda koja se tiče migracija.

Iako je bilo planirano da se tokom prvog dana razgovara o spoljnoj politici EU, a u okviru toga i o tenzijama na KiM, odnosima Beograda i Prištine, kao i o proširenju EU zemljama Zapadnog Balkana, do toga nije došlo, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela Teodora Vasiljević.

Samit je počeo govorima generalnog sekretara NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsednice Evropskog parlamenta Roberte Mecole, nakon čega se odmah prešlo na prvu tačku dnevnog reda koja se ticala Ukrajine i pokušaja pobune Vagner grupe u Rusiji. Tom prilikom su usvojeni zaključci u kojima se i ovoga puta ističe da EU nastavlja da podržava Ukrajinu - i vojno, i finansijski.

Uoči samog početka samita dosta se govorilo o pobuni Vagner grupe, a to pitanje visoko su podigle i zemlje koje se graniče sa Belorusijom imajući u vidu da Rusija tamo skladišti nuklearno oružje, ali i da je lider Vagnera Jevgenij Prigožin i nekoliko plaćenika trenutno u Minsku. Zemlje članice EU koje se graniče sa Belorusijom su zbog toga podigle više stepene bezbednosti i izrazile zabrinutost.

Druga tema ticala se migracija, međutim, do konsenzusa nije došlo. Kako nezvanično saznajemo, premijeri Mađarske i Poljske blokiraju usvajanje Zaključaka o migracijama imajući u vidu da su nezadovoljni poslednjim dokumentom, a za koji je potrebna jednoglasnost.

Belgijski premijer Aleksander de Kro rekao je novinarima da postoje dve opcije: ili će se nastaviti pregovori o migracijama ili će se odustati i reći da neće biti zajedničke izjave na samitu. Postoji jasna spremnost među velikom većinom zemalja da se pokuša postizanje dogovora, rekao je De Kro.

Pregovori će biti nastavljeni kasnije danas na samitu u Briselu. Uoči sastanka u Briselu, poljski premijer Mateuš Moravjecki je insistirao na tome da Poljska neće biti primorana da prihvati pravila EU o migracijama i najavio da će staviti veto na svaki plan koji bi mogao primorati zemlje da primaju migrante.

"Napad na Evropu je u toku. Evropske granice nisu bezbedne. Bezbednost stanovnika našeg kontinenta je u pitanju", rekao je Moravjecki u video izjavi. 

Moravjecki je najavio da će liderima EU predložiti "plan za sigurne granice". Ministri unutrašnjih poslova EU su ovoga meseca usvojili sporazum o planu podele odgovornosti za migrante koji neovlašćeno ulaze u Evropu. 

Prema tom sporazumu, zemlje koje odbijaju da prime migrante mogu umesto toga da plate 20.000 evra po osobi.

Sporazum je potpisan kvalifikovanom većinom glasova od oko dve trećine, a protiv su glasale samo Poljska i Mađarska. 

Poljska i Mađarska, zajedno sa Češkom, odbile su da prihvate migrantske kvote koje je EU hitno uvela 2015. godine, a više od milion ljudi, uglavnom Sirijaca koji su bežali od rata, ušlo je u Evropu.  Najviši sud EU presudio je 2020. godine da te zemlje nisu poštovale zakone Unije.

 

Komentari (0)

Evropa