Evropa

Najgore poplave u poslednjih 50 godina: Broj mrtvih porastao na 168, nivo vode je počeo da opada, ali opasnost još nije prošla

Komentari

Autor: Index, De Morgen, Tanjug

17/07/2021

-

21:27

Najgore poplave u poslednjih 50 godina: Broj mrtvih porastao na 168, nivo vode je počeo da opada, ali opasnost još nije prošla
Najgore poplave u poslednjih 50 godina: Broj mrtvih porastao na 168, nivo vode je počeo da opada, ali opasnost još nije prošla - Copyright Tanjug AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Broj stradalih u katastrofalnim poplavama na zapadu Nemačke i u Belgiji povećao se na 168.

U najgoroj prirodnoj katastrofi u Nemačkoj u više od 50 godina život je izgubila 141 osoba, od kojih 98 u okrugu Arviler, južno od Kelna, saopštila je policija.

Stotine ljudi se vodi kao nestalo ili nedostupno, s obzirom na to da spasioci ne mogu da priđu nekim područijima zbog visokih nivoa vode, a u nekim mestima i dalje ne rade telekomunikacione veze.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer posetio je Erftstat u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, gde su poginule najmanje 43 osobe.

"Tugujemo s onima koji su izgubili prijatelje, poznanike, članove porodica", rekao je Štajnmajer.

Nakon što je popustila brana u gradu Vasenberg kod Kelna, evakuisano je oko 700 stanovnika, objavile su vlasti.

Gradonačelnik Vaseneberga Marsel Maurer rekao je da je od tada nivo vode stabilizovao. 

"Još je rano reći da je sve prošlo, ali smo oprezno optimistični", rekao je.

Na brani Štajnbahtal na zapadu Nemačke, međutim, i dalje postoji opasnost da naspip pukne, rekle su vlasti nakon što je evakuisano oko 4.500 stanovnika iz kuća nizvodno od brane.

Štajnmajer je rekao da će biti potrebne nedelje da se utvrdi puna šteta, za čiju se sanaciju očekuje nekoliko milijardi evra iz fondova za obnovu.

Raste broj mrtvih u Belgiji

Prema poslednjim informacijma, u Belgiji je 27 osoba poginulo, a 103 se vode kao nestale nakon katastrofalnih polava koje su prethodnih par dana pogodile Zapad Evrope.

Belgijske vlasti upozoravaju da će brojevi nastradalih najverovatnije i dalje rasti kako spasilački timovi budu raščišćavali teren.

Vreme u Belgiji se stabilizovalo, ali situacija i dalje ostaje kritična u pojednim delovima zemlje gde i dalje nema struje niti pijaće vode.

Premijer Belgije Aleksander de Kro obišao je poplavljena područja u pratnji predsednice Evropske komsije Ursule fon der Lajen.

Fon der Lajen je poručila da je tužna i šokrirana razmerom razaranja, ali i impresionirana hrabrošću građana.

"Mi Evropljani smo uz vas u ovim teškim trenucima. Vaša tuga je i naša tuga, ali i zajedno ćemo izaći iz ovoga", poručila je Fon der Lajen tokom obilaska poplavljenih područja Belgije.

Belgiji su prve u pomoć pritekle Francuska, Italija i Austrija sa spasilačkim timovima od preko 170 ljudi, helikoptrima i čamcima.

Belgija je pre dva dana zatražila pomoć Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Evakuisano desetine hiljada stanovnika

Holandske spasilačke službe i danas su u pripravnosti, jer su nabujale reke ugrozile gradove i sela širom južne pokrajine Limburg.

Desetine hiljada stanovnika je evakuisano u protekla dva dana, dok su vojnici, vatrogasne jedinice i dobrovoljci juče neprekidno radili na postavljanju nasipa i saniranja posledica poplava.

Ipak, porast vodostaja i poplave ostavili su tragove razaranja širom regiona, a situacija se i dalje smatra kritičnom, upozoravaju lokalne vlasti.

Euronews TV

Nivo vode u rekama oko većih gradova poput Venla i Roermonda od jutros je dostigao rekordne vrednosti, a ni sutra se ne očekuje smirivanje situacije, prenosi De Morgen.

U najteže pogođenim gradovima Holandije nivo vode je počeo da opada. Međutim, rizik od poplave još postoji u pokrajinama Flamanski Brabant i Limburgu.  Situacija je posebno kritična u gradovima Halen i Rotselar, objavila je Flamanska agencija za zaštitu prirodne sredine. 

Vlasti su 20. jul proglasili za Dan žalosti. Među nestalima je i petnaestogodišnja devojčica koju je ponela vodena bujica u Luksemburgu. 

Predstavnici vlasti pozvali su građane da se što manje kreću kako bi spasilačke ekipe lakše mogle da rade svoj posao na raščišćavanju terena. Pomoć su ponudile i privatne kompanije.

Komentari (0)

Evropa