Evropa

Najtopliji jun u Britaniji u poslednjih 140 godina: Rekordne temperature imaju trag klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

20:27

Najtopliji jun u Britaniji u poslednjih 140 godina: Rekordne temperature imaju trag klimatskih promena
Najtopliji jun u Britaniji u poslednjih 140 godina: Rekordne temperature imaju trag klimatskih promena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošli mesec bio je najtopliji jun zabeležen u Britaniji, saopštila je danas nacionalna meteorološka služba te zemlje, upozoravajući da klimatske promene izazvane ljudskim faktorom čine sve verovatnijim takve temperaturne rekorde.

Rekordni toplotni talasi postali su svetski obrazac, a naučnici upozoravaju da pokušaji da se zaustavi porast temperature ne daju dobre rezultate da bi se sprečili najkatastrofalniji efekti globalnog zagrevanja, preneo je Rojters.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je prosečna srednja temperatura u junu od 15,8 stepeni Celzijusa bila najviša u nizu od skoro 140 godina unazad, nadmašivši prethodni rekord od 14,9 stepeni, postavljen 1940. i 1976.

Prošle godine, Britanija je zabeležila najtopliji dan ikada kada je temperatura "skočila" iznad granice od 40 stepeni Celzijusa po prvi put, uzrokujući poremećaj u infrastrukturi, poput aerodroma i železnice, a izazvao je šumske požare.

Opisujući najnoviji rekord kao trag klimatskih promena, Met Ofis je saopštio da je studija njenih naučnika otkrila da su se šanse da jun bude topliji od 14,9 stepeni Celzijusa barem udvostručile otprilike od 1940. godine.

"Pored prirodne varijabilnosti, pozadinsko zagrevanje Zemljina atmosfera zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom povećala je mogućnost dostizanja rekordno visokih temperatura", rekao je glavni saradnik i glavni meteorolog Met Ofisa za klimatske ekstreme Pol Dejvis.

Prošle nedelje, Španija je zabeležila temperaturu do 44 stepana, nakon što su se u dva najveća ekonomska giganta, Kini i SAD, dogodile serije toplotnih talasa u junu.

Komentari (0)

Evropa