Evropa

Francuska daleko od mira: Politički sistem uzdrman, strah od rasta radikalnih partija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2023

-

22:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se sa 241 gradonačelnikom opština koje su pretrpele veliku štetu tokom nedelju dana nasilja koje počinje da jenjava. Iako je Makron poručio da veruje da je vrhunac nereda prošao, Francuska je, prema oceni Serđa Kantone, urednika Euronews-a u Lionu, daleko od stvarno mirne situacije. On kaže da će ovi događaji uzdrmati politički sistem i da se strahuje od rasta i ekstremističkih partija levice, a naročito krajnje desnice.

U neredima nastalim posle smrti 17-godišnjeg Nahela M, kojeg je policajac ubio tokom rutinske saobraćajne kontrole u Nanteru kod Pariza, zapaljeno je oko 6.000 automobila, oštećeno je oko 1.000 objekata, a uhapšeno je gotovo 3.500 ljudi, čija je prosečna starost bila 17 godina. Šteta je procenjena na oko milijardu evra.

Profimedia

 

Na meti izgrednika bile su i državne institucije ali i dom gradonačelnika pariskog predgrađa L'aj-le-Roz Vinsenta Žanbruna, čiji su supruga i jedno dete tom prilikom povređeni. Ovaj napad izazvao je izliv podrške lokalnim vlastima u mnogim gradovima u kojima je gradska uprava veoma često centralno mesto u javnom životu. 

Nakon toga usledile su dve večeri zaredom u kojima nije zabeležen nijedan veći incident. U znak priznanja radu lokalnih izabranih zvaničnika, posebno gradonačelnika Žanbruna, Makron je sazvao sastanak sa gradonačelnicima opština.

Poručio je da veruje da je vrhunac nereda prošao, ali da će i dalje biti veoma oprezan u narednim danima i nedeljama, prenosi BFM TV.

"Ne smatram da je to iza nas. Videćemo šta će biti 13. i 14. jula, pa i u mesecima koji dolaze", rekao je Makron.

I urednik Euronews-a u Lionu Serđo Kantone jaže za Euronews Srbija da je Francuska, iako se čini da se nasilje poslednjih dana smanjilo, daleko od mirne situacije. Poručuje da je glavni problem za Makrona i politički sistem u Francuskoj jaz koji nije samo društveni već je zasnovan i na identitetu.

Podseća da je ovo treći talas nereda koji se dešavaju u Francuskoj u proteklih nekoliko godina, ali da se oni klasno razlikuju te da aktuelni protesti imaju proleterski element.

Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

 

Predstavnici političkog centra i levice složili su se u osudi ubistva 17-godišnjeg Nahela. Makron je to opisao kao „neobjašnjivo“ i „neoprostivo“, dok je poslanik levičarske stranke Nepokorena Francuska Fransoa Rufin pozvao čitavu naciju da pokaže solidarnost s majkom ubijenog tinejdžera.

Ipak ovakav stav ne dele svi politički akteri u Francuskoj.

Erik Sioti, predsednik konzervativne stranke Republikanci, svoju „podršku“ porodici ubijenog izrazio je na Tviteru, ali je podršku dao i policiji, dodajući da pre osude policajca treba sačekati rezultate istrage. Samo dva dana nakon ubistva, on je pozvao vladu da proglasi vanredno stanje koje vlastima daje dalekosežna prava, poput ograničavanja slobode okupljanja ili pretresa kuća, piše Dojče vele.

Pokrenuta kampanja prikupljanja sredstava za podršku policajcu 

Da su stavovi Francuza podeljeni govore i dve paralelne akcije prikupljanja sredstava za pomoć porodicama ubijenog mladića i policajca koji ga je ubio.

Kampanju prikupljanja sredstava u znak podrške policajcu koji je prošle nedelje ubio Nahela M. pokrenuo je Žan Mesih, predsednik 'Instituta Vivre Francais' koji je ranije radio sa predsedničkim kandidatima krajnje desnice Marine le Pen i Erikom Zemurom. 

On je za Euronews rekao da za ubistvo tinejdžera treba okriviti njegove roditelje, pravosudni sistem i njegove sopstvene postupke.

Francuski levičarski političari osudili su ovu kapanju kao sramotnu i zatražili ukidanje fonda.

Reagovala je i premijerka Elizabet Born koja je priznala novinarima da „činjenica da je neko blizak krajnjoj desnici pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava verovatno ne pomaže da se ljudi umire“.

Ona je, međutim, dodala da "nije vlada ta koja može da odlučuje da li kampanja postoji ili ne" i da je "na sudovima da odluče o tome".

Strah od rasta desnice

Euronews navodi i da je ova kampanja, za kratko vreme prikupila 1,4 miliona evra naspram 350.000 evra za kampanju podrške Nahelovoj porodici.

Ovo, prema rečima Kantonea, dosta govori o trenutnoj krizi i raspoloženju francuskog naroda.

Euronews

 

"Jasno je da je prikupljanje sredstava za policajca bilo uspešno, rekao bih, neverovatno uspešno, prevazišlo je milion evra. Veliki je uspeh prikupljanja sredstava, a pokrenuo ga je neko ko je blizu radikalne desnice, što dosta govori o ovoj krizi i raspoloženju francuskog naroda", kaže Kantone.

Sve ovo će, kako kaže, uzdrmati francuski politički sistem. 

"Narodne godine će biti važan trenutak evropskih izbora, tako da postoji velika zabrinutost kod Makrona da će politički sistem Francuske biti prodrman ovime. Strahuje se od mogućeg rasta ekstremističke partije levice, a naročito krajnje desnice, na uštrb tradicionalnih partija", kaže on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa