Evropa

"Voda je nadošla kao cunami, zidovi su se rušili": Potresne ispovesti iz katastrofalnih poplava - posle Nemačke i Belgije, haos i u Austriji

Komentari

Autor: AP, Rojters, Tanjug, Euronews Srbija

18/07/2021

-

12:49

"Voda je nadošla kao cunami, zidovi su se rušili": Potresne ispovesti iz katastrofalnih poplava - posle Nemačke i Belgije, haos i u Austriji
Poplave - Copyright Profimedia; AP/Roberto Pfeil, Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Spasilačke ekipe i dalje imaju pune ruke posla na područjima Nemačke i Belgije, koja su poslednjih dana pogođeni teškim poplava. Ukupan broj žrtava porastao je na 180, a policija smatra da bi i dalje mogao da raste, prenosi AP. Tokom jučerašnje noći teško nevreme praćeno poplavom, pogodilo je i delove Austrije.

Od 153 osoba poginulih u Nemačkoj, najteže pogođena pokrajina Severna Rajna-Vestfalija broji 45 žrtava, uključujući i četiri vatrogasaca. U Belgiji je zbog poplava preminulo 27 osoba.

Nakon što je najgora prirodna katastrofa u poslednjih 50 godina pogodila Nemačku, a zatim i Belgiju, ostavila je za sobom ogromne materijalne štete, dok se stotine ljudi i dalje vode kao nestali.

Za ovakvu nezapamćenu tragediju na području Evrope, lideri krive ekstremne vremenske prilike prouzorkovane klimatskim promenama. Eksperti smatraju da je globalno zagrevanje krivac za ovakve teške padavine.

"Voda je dolazila poput cunamija"

Premijer Belgije Aleksanader de Kro ocenio da su poplave koje su nakon obilnih kiša zahvatile gotovo celu teritoriju Belgije možda i najveća prirodna katastrofa koja je pogodila ovu zemlju.

Pol Braser, Belgijanac, objasnio je kako je izgledala noć kada su poplave pogodile ulice grada Pepinstera. Opisao je katastrofalne scene kojima je svedočio u svom gradu.

"Negde oko 11, pola 12 videli smo da voda nadolazi sa puta kao cunami. Tada smo hteli da odemo u prizemlje da pokupimo što više stvari, ali za manje od deset minuta bili smo pod vodom — morali smo da plivamo. Zidovi su se urušavali. Ceo dan smo gledai vodu kako se uzdiše sve dok nije došla do prvog sprata. Tada smo se popeli na drugi sprat. Oko šest sati ujutru videli smo zgrade kako se urušavaju i ljude u koji stoje na krovovima", opisao je poplave u Belgiji meštanin Pol Braser.

Euronews Serbia

Posledice poplava u Nemačkoj

Broj stradalih u nevremenu i poplavama u Nemačkoj povećan je na najmanje 156. Neka područja su nepristupačna zbog visokog vodostaja, a komunikacija na pojedinim mestima je slaba. Vodena stihija i bujice porušile su kuće, mostove i puteve i dovele do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Vlasnici preduzeća u gradu koji je teško pogođen rekordnom poplavom u Nemačkoj pokušali morali su da se suoče sa srušenim lokalima, blatom "do kolena" u gradu Bad Nojenar-Arvajler.

"Sve je potpuno uništeno. Ne prepoznajem svoj lokal", rekao je, boreći se sa suzama Mišer Lang, vlasnik vinarije.

"Ne možete da zamislite promenu koja se dogodila u selu", dodao je, stojeći ispred ostataka svoje prodavnice u istorijskom centru grada. Lokal, boce vina, dekoracije — sve je uništeno, prenosi Rojters.

Njemački ministar finansija i Olaf Šolc obećao je brzu pomoć u visini od 300 miliona evra svima koje su poplave oštetile.

Osim pomoći pogođenima, Šolc koji je i socijaldemokratski kandidat za kancelara na predstojećim izborima u septembru, najavio je da će na redovnoj sednici vlade u sredu biti raspravljano i o dugoročnoj pomoći pogođenoj regiji.

U subotu uveče je poplave su takođe pogodile nemačko-češko pogranično područje,  jugoistočni deo Nemačke, kao i granično područje Nemačke i Austrije.

Dramatične scene i u Austriji

Zbog teškog nevremena koje je tokom noći pogodilo delove Austrije, mesta poput Halajna i Kufštajna su potopljenje.

Vlasti pokrajine Salzburg pozvale su stanovništvo da ne napuštaju domove i ne zadržavaju se u garažama i podrumima, kao i da se ne približavaju rekama.

U pokrajini Tirol vatrogasci su imali pune ruke posla boreći se protiv poplava, vodenih bujica i odrona, a na teritoriji opštine Kufštajn vodene bujice nosile su automobile.

Mesto Kelhsau, zbog poplavljenih puteva, ostalo je odsečeno od ostatka zemlje, a u tom malom mestašcu održana je gradska fešta, usled koje je zatečeno ostalo oko 80 osoba iz susednih gradića.

U Iteru zbog izlivanja reke morao je biti evaukisan jedan letnji kamp.

Nevreme je i iznenadilo jedan bračni par u pokrajini Koruška, koje nije moglo da se vrati na dno planine u Malnicu zbog odrona, pa je policija morala da ih evakuiše helikopterom.

 Austrijski kancelar Sebastijan Kurc obećao je pomoć svim građanima pogođenjim poplavama koje su zahvatile delove Austrije.

"Nećemo pogođene ostaviti na cedilu", naglasio je kancelar.

Kurc je, na Tviteru, ukazao da su snažne padavine i nevreme u Austriji, u mnogim mestima izazvali veliku štetu.

"Hvala svim interventnim snagama i dobrovoljcima koji čine sve da pomognu građanima. Nećemo ostaviti pogođene na cedulu i podržaćemo ih u obnovi", napisao je on.

Evakuisano desetine hiljada stanovnika

Holandske spasilačke službe su u pripravnosti, jer su nabujale reke ugrozile gradove i sela širom južne pokrajine Limburg.

Desetine hiljada stanovnika je evakuisano u protekla dva dana, dok su vojnici, vatrogasne jedinice i dobrovoljci juče neprekidno radili na postavljanju nasipa i saniranja posledica poplava.

Ipak, porast vodostaja i poplave ostavili su tragove razaranja širom regiona, a situacija se i dalje smatra kritičnom, upozoravaju lokalne vlasti. 

Komentari (0)

Evropa