Evropa

Britanci s nestrpljenjem čekaju Dan slobode, stručnjaci zabrinuti zbog rasta broja obolelih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2021

-

17:52

Britanci s nestrpljenjem čekaju Dan slobode, stručnjaci zabrinuti zbog rasta broja obolelih
Britanci s nestrpljenjem čekaju Dan slobode, stručnjaci zabrinuti zbog rasta broja obolelih - Copyright AP photo

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson zabrinut je zbog ukidanja restriktivnih mera protiv kovida, koje je zakazano za sutra, iako se Britanci raduju čuvenom "Danu slobode".

Džonson je pozvao javnost na oprez i rekao da se moraju samoizolovati kada im se to kaže nakon što sutra u Engleskoj budu ukinuta ograničenja uvedena radi sprečavanja širenja kovid-19.

"Molim vas, molim vas, molim vas, budite oprezni", rekao je Džonson u video-snimku koji je pušten ranije danas, a koji je snimljen dok je britanski premijer bio u samoizolaciji, preneo je Rojters.

Džonson je pozvao građane da budu oprezni i da poštuju druge s obzirom na rizike koje bolest i dalje predstavlja, a građane je pozvao da prime drugu dozu vakcine kada budu pozvani.

I dalje ostaje bojazan da bi Džonson pak, mogao da "zamrzne" ukidanje mera protiv koronavirusa jer je situacija u Britaniji izuzetno zabrinjavajuća.

Bivši britanski ministar zdravlja Džeremi Hant nazvao je siguraciju "vrlo ozbiljnom" i ostavio otvorenom mogućnost novog zaključavanja na jesen.

AP photo

 

U petak je Ujedinjeno Kraljevstvo zabeležilo više od 50.000 dnevnih slučajeva kovida, što je najveći broj od sredine januara. Prema procenama stručnjaka, očekuje se da će ova brojka dostići 68.000 za dan.

Juče je broj dnevnih slučajeva porastao na 54.674, s tim što je 740 pacijenata prebačeno u bolnicu, dok je broj umrlih dostigao broj od 41.

Istovremeno, stope vakcinacije u Britaniji usporavaju. Samo 67.956 je primilo prvu dozu vakcine u petak, a 188.976 drugu, što je niže u odnosu na prethodne dane.

Inače, od početka programa vakcinacije ukupan broj ljudi koji su u potpunosti vakcinisani u ovoj zemlji iznosi 35,7 miliona, što je skoro 68 odsto odraslih.

 

Komentari (0)

Evropa