Evropa

Erdogan za Euronews: "Ne nameravamo da koristimo avione F-16 protiv Grčke, želimo prijateljske odnose"

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2023

-

11:13

Erdogan za Euronews: "Ne nameravamo da koristimo avione F-16 protiv Grčke, želimo prijateljske odnose"
Erdogan za Euronews: "Ne nameravamo da koristimo avione F-16 protiv Grčke, želimo prijateljske odnose" - Copyright Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom na marginama samita NATO-a u Vilnjusu. Erdogan je potom u izjavi za Euronews istakao da "nema nameru da stvara neprijatelje" već da sa Grčkom ima krajnje prijateljski odnos.

"To je ono što smo i sve vreme radili do sada. Moj razgovor sa Micotakisom se vrteo oko toga šta još možemo učiniti da ojačamo naše prijateljstvo. Susret sa njim se odnosio na obnovu i ponovno upostavljanje našeg prijateljstva", rekao je Erdogan.

Na pitanje novinarke Euronews da li je Turska spremna da prihvati nove borbene avione F-16 čak i uprkos strogim uslovima Kongresa, kao što je uzdržavanje od potencijalnih akcija protiv Grčke i Kipra, Erdogan je odgovorio:

"Želim da kažem da nemamo nameru da koristimo F-16 na ovaj način i nikada do sada ih nismo ni koristili u te svrhe", rekao je on.

Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

 

Inače, Micotakis i Erdogan su juče održali jednočasovni sastanak na kojem su se složili da promene okvir komunikacije između dve zemlje.

Osim toga, postigli su i politički dogovor, koji vodi ka produženom periodu zatišja u burnim grčko-turskim odnosima, ali i upostavljanju komunikacionih kanala. Sporazum iz tri dela se odnosi na direktnu komunikaciju dva ministra spoljnih poslova i nadzor nad pitanjima iz njihove nadležnosti, unapređenje vojnih mera poverenja i nastavak pozitivne agende.

Osim toga, najavljen je i sastanak Vrhovnog saveta za saradnju dve zemlje u Solunu sledeće jeseni.

 

Komentari (0)

Evropa