Evropa

EU ukida zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Fukušime uvedenu nakon nuklearne katastrofe

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2023

-

19:11

EU ukida zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Fukušime uvedenu nakon nuklearne katastrofe
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija donela je odluku o ukidanju ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda i ribe iz Japana, uvedene nakon nuklearne katastofe koja se dogodila u Fukušimi 2011. godine. 

Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, odluka je donesena na osnovu nedavnih naučnih dokaza, prenosi Euronews. Ona je to saopštila  nakon 29. Samita EU-Japan u Briselu, gde se japanski premijer Fumio Kišida sastao sa njom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Mere, uvedene pre više od 12 godina, sprečile su da poljoprivredni i riblji proizvodi iz Fukušime uđu u Evropu, nakon što je kvar na nuklearnoj elektrani kontaminirao region. 

"Saglasili smo se da ukinemo preostale restriktivne mere koje su bile povezane sa nesrećom u Fukušimi. Ovu odluku doneli smo na osnovu nauke i dokaza i na osnovu procene Međunarodne agencije za atomsku energiju, a takođe smo se dogovorili da rešimo nekoliko drugih trgovinskih pitanja u toku ove godine, posebno pristup naših poljoprivrednih proizvoda na japansko tržište", rekla je Fon der Lajen.

Komentari (0)

Evropa