Evropa

Brisel: Više od 50 lidera učestvuje na dvodnevnom samitu EU-CELAC

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

10:04

Brisel: Više od 50 lidera učestvuje na dvodnevnom samitu EU-CELAC
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Više od 50 lidera zemalja članica EU, Latinske Amerike i Kariba učestvuje u Briselu na prvom samitu u osam godina. 

Na dvodnevnom EU-CELAC (Zajednica Latinske Amerike i karipskih država) samitu očekuje se uspostavljanje ekonomskih partnerstava, kao i održavanje diskusija o invaziji Rusije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

EU saopštila je da želi usvajanje zajedničke deklaracije kojom bi bila osuđena ruska invazija na Ukrajinu, ali je navela da je svesna da je to teško postići.  

Većina članica CELAC-a podržale su u februaru rezoluciju UN kojom se zahteva hitno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, Nikaragva je glasala protiv, a Bolivija, Kuba i Salvador bili su uzdržani. 

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da je neutralan i da bi želeo da bude potencijalni posrednik u postizanju mira.

Zvaničnici su saopštili da, bez obzira na ishod, sam sastanak označava korak ka čvršćim vezama. 
Argentinski podsekretar za Latinsku Ameriku i karipska pitanja Gustavo Martinez Pandijani rekao je novinarima da posle osam godina postoji mogućnost da se ponovo povežu zemlje EU, Latinske Amerike i Kariba. 

Svih 60 lidera je pozvano na briselski samit, a ne očekuje se dolazak predsednika Salvadora, Meksika, Perua i Venecuele.

EU i Argentina potpisaće memorandum o razumevanju o energetskoj saradnji pre početka samita. 
EU bi takođe mogla da ponudi detalje o planovima za ulaganje 10 milijardi evra u infrastrukturne projekte u zemljama CELAC.

Komentari (0)

Evropa