Evropa

Osmorica muškaraca proglašeni krivim za ubistva u terorističkim napadima u Briselu 2016. godine

Komentari

Autor: Gardijan

25/07/2023

-

20:39

Osmorica  muškaraca proglašeni krivim za ubistva u terorističkim napadima u Briselu 2016. godine
Osmorica muškaraca proglašeni krivim za ubistva u terorističkim napadima u Briselu 2016. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osam muškaraca proglašeno je krivim za ubistvo i pokušaj ubistva zbog učešća u terorističkim napadima u Briselu 2016. godine u kojma su poginule 32 osobe, a ranjeno više od 300, piše Gardijan.

Među njima je i Salah Abdeslam koji je služio doživotnu kaznu zbog svoje uloge u terorističkim napadima u Parizu 2015. godine kada im je meta bila pozorište Batanklan i nacionalni stadion Francuske pri čemu je ubijeno 130, a ranjeno 350 osoba. On je uhapšen četiri dana pre napada u Briselu.

Presude zatvaraju poglavlje najvećeg suđenja u istoriji belgijskog pravosuđa, sa više od 900 građanskih tužilaca koji su učestvovali na ročištima koja su počela u decembru.

Bombaši, koji su deo belgijsko-francuske terorističke grupe Islamska država, izveli su napade na prometnu stanicu metroa pored sedišta EU u centru grada i na briselskom aerodromu ubivši ljude iz skoro desetine zemalja.

profimedia

 

Tokom procesa je suđeno i Mohamedu Abriniju, Abdeslemovom prijatelju iz detinjstva koji je rođen u Briselu i koji je otišao sa aerodroma nakon što njegov eksploziv nije eksplodirao.

Identifikovan je kao "čovek sa šeširom" i bio je jedan od trojice osumnjičenih koji su uhvaćeni kamerom na aerodromu, piše Gardijan.

Osmoro od 10 optuženih je optuženo po 32 tačke za ubistvo terorista, pokušaj terorističkog ubistva 695 ljudi i učešću u aktivnostima terorističke grupe.

Sud je tokom procesa postavio 300 pitanja porotnicima u vezi sa optuženima, od terorizma do skrivanja terorista u bekstvu. Suđenju je prisustvovalo desteak članova porodica žrtava od kojih je većina odbila da bude u sudnici.

Komentari (0)

Evropa