Evropa

Euronews Srbija sa srpskim vatrogascima u Grčkoj: "Trenutno smo mi poslednja linija odbrane"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2023

-

19:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Neprekidno nadletanje helikoptera, vatrogasci kao poslednja linija odbrane, volonteri i grčko stanovništvo koje je ostalo da brani svoje domove -  trenutna su slika grčkog mesta Volos u kojem se vatrogasci poslednjih deset dana bore sa požarima koji su zahvatili deo ostrva Rodos.

Reporterka Euronews Srbija nalazi se u malom turističkom mestu Neo Anhielos, nedaleko od Volosa, gde su stigle ekipe za hitnu evakuaciju stanovništva. Neki od meštana ovog i okolna četiri mesta nisu želeli da odu iako su sva okolna brda i dalje u velikom u plamenu.

Euronews/Nataša Jovanović

 

 

Mesto sve vreme nadleću helikopteri, a kako su za Euronewes Srbiaj objasnili iz vatrogasne službe, njihov princip gašenja požara je da se pokuša da se što više ugasi iz vazduha - čuva se ljudstvo i savetuje se da se ne ide direktno u vatru.

U okolini Volosa nalazi se i 36 vatrogasaca koji su pre dva dana krenuli iz Srbije kako bi pomogli svojim grčkim kolegama. Namera je, kažu, da se sačuva ljudstvo koliko je moguće i sada su na prvom frontu helikopteri sa vodom.

Nedaleko od mesta Neo Anhielos nalazi se još jedno opasno područje - selo Mikrosives u kome se nalazi kamp sa municijom vojske Grčke. Odavde se čulo nekoliko eksplozija, a kamere grčke televizije su zabeležile taj trenutak

 

Od jačine eksplozije popucala su stakla na pojedinim kućama.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Šef spasilačkog tima sektora za vanredne situacije iz Srbije Davor Vidović rekao je za Euronews Srbija da ekipe nisu stale od trenutka kada su došle na teren.

"Ceo dan smo na terenu. Bili smo stacionirani u Solunu, a onda su nas poslali u Volos jer se ovde pogoršala situacija. Vetar je veoma promenljiv. Pomažu nam u svemu letelice koje su aktivne sve vreme i odrađuju veći deo posla. U ovom trenutku smo mi poslednja linija odbrane", rekao je.  

Euronews/Nataša Jovanović

 

 

Grčki vatrogasac Georgios Anagnostakos, oficir za vezu koji je sa srpskim timom, naglasio je da je svaka pomoć kolega iz regiona dobro došla.

"Želim da zahvalim svim kolegama koji su došli ovde da nam pomognu. Posebno hvala kolegama iz Srbije", rekao je.

Euronews

Vremenska prognoza za sada ide na ruku vatrogascima na terenu, tempratura je oko 30-ak stepeni, ali dosadašnji toplotni talas je bio jedan od najdužih. Temperature su dostizale i više od 40 stepeni Celzijusa. Na svetskom nivou jul je bio najtopliji mesec na svetu, a Grčka je u tom smislu rekorder jer je imala najveće temperetaure i najveće površine zahvaćene požarom. Vetar je stao na trentutak i to je dobro za brže gašenje požara.

U podne buknuli požari na Halkidikiju i u Etoloakarnaniji

Još dva požara buknula su u podne u Grčkoj, na poluostrvu Halkidiki na severu zemlje, i u regionu Etolia-Akarnanija, na zapadu, prenosi portal eKatimerini.

U podne je izbio požar u okolini mesta Agios Nikolaos na Halkidikiju, u oblasti sa suvom travom i stablima maslina.

 

Na lice mesta izašla su 22 vatrogasca sa 11 vozila i kao i avion koji gase požar. Požar je buknuo u podne i u šumskoj oblasti u širem području Mahaira, u regionu Etolia-Akarnanija.Na lice mesta, prema prvim informacijama, izašla su 34 vatrogasca sa 10 vozila, dve pešadijske jedinice i tri letelice.

Požari u zemljama širom Mediterana

Grčka nije jedina zemlja koja se trenutno bori sa požarima. U južnoj Italiji, požari na Siciliji i Pulji takođe su bili podstaknuti jakim vetrovima i suvom vegetacijom, što znači da se vatrogasci bore u mnogim oblastima da ugase vatru i stvore protivpožarne prolaze.

 

Crkva Svetog Benedikta Maura u sicilijanskom gradu Palermu bila je među zgradama koje su uništene u požarima. "Šteta je ogromna", rekao je Vinćenco Brukoleri, stariji fratar samostana.

Enriko Trantino, gradonačelnik Katanije, drugog grada na ostrvu, rekao je za BBC da su visoke temperature istopile podzemne električne kablove, zbog čega su delovi grada ostali bez struje i vode.

Međutim, očekuje se da će u Italiji znatno pasti temperatura u narednim danima. Najveći broj žrtava do sada je u Alžiru, više od 30, uključujući 10 vojnika koji su stradali u plamenu tokom evakuacije u obalskoj provinciji Bejaia, istočno od Alžira. Većina požara je sada obuzdana.

U susednom Tunisu, ministar unutrašnjih poslova zemlje Kamel Feki rekao je u sredu da su svi požari pod kontrolom i da nije bilo žrtava.

 

Komentari (0)

Evropa