Evropa

"Ambicija nam je da osvojimo vlast": Velika konferencija nemačke stranke krajnje desnice AfD u Magdeburgu

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

14:31

"Ambicija nam je da osvojimo vlast": Velika konferencija nemačke stranke krajnje desnice AfD u Magdeburgu
Tino Krupala i Alis Vajdel - Copyright Tanjug AP/Carsten Koall/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Delegati nemačke krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) danas su se sastali na velikoj stranačkoj konferenciji u Magdeburgu, kojom su započeli rad na tome da se etabliraju kao jedna od najvećih nemačkih partija, godinu dana uoči evropskih i lokalnih izbora, kao i dve godine uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj.

Uoči početka rada konferencije, kopredsedavajuća AfD-a Alis Vajdel izjavila je da je ambicija te stranke da osvoji vlast u Nemačkoj, i to tako što je predložila kandidata za kancelara na izborima 2025. godine.

''Jasno kažem da naša stranka, koja je trenutno druga nacionalna politička snaga u zemlji, prema istraživanjima javnog mnjenja, mora da ima ambiciju da vlada i da to može samo tako što će imati svog kandidata za kancelara'', rekla je Vajdel, a prenosi Katimerini.

Oko 600 delegata će se na konferenciji, pored ostalog, baviti i stvaranjem televizijskog kanala koji će biti ''prijateljski nastrojen prema AfD'', kao i završetkom svog programa za evropske izbore u junu 2024. godine.

Katimerini navodi da je rukovodstvo stranke odobrilo rezoluciju kojom se poziva na ''raspad'' EU, pre nego što je ta rezolucija okarakterisana kao greška, što će, kako se navodi, biti ispravljeno tokom konferencije.

Šta pokazuju istraživanja javnog mnjenja?

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, AfD, koja ima 78 mesta u parlamentu od 736 poslanika, odnosno pretposlednja je po veličini poslanička grupa, sada pretenduje da zauzme drugo mesto na nacionalnom nivou, ispred Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca i odmah iza demohrišćana, koji su u opoziciji.

Uspeh pokreta je veoma važan u istočnoj Nemačkoj, gde mnogi građani, kako se navodi, osećaju da su gubitnici ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine.

U studiji objavljenoj krajem juna, Univerzitet u Lajpcigu naveo je da dvema trećinama stanovnika bivše istočne Nemačke nedostaju autoritarne strukture Nemačke Demokratske Republike. 

Nasuprot tome, u zapadnoj Nemačkoj, u Bavarskoj i Hesenu, gde će se lokalni izbori održati sledećeg oktobra, AfD izgleda stagnira, prema istraživanjima javnog mnjenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa