Evropa

Oluje sa pljuskovima i gradom nakon Italije zahvatile i Sloveniju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/08/2023

-

20:01

Oluje sa pljuskovima i gradom nakon Italije zahvatile i Sloveniju
Oluje sa pljuskovima i gradom nakon Italije zahvatile i Sloveniju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka agencija za životnu sredinu saopštila je danas da su tu zemlju zahvatile snažne oluje, koje prate pljuskovi, jaki udari vetra, a u pojedinim mestima i grad.

Grad je pao u Šmarju kod Jelšaha, dok se u Bledu drvo srušilo na voz, ali nije bilo povređenih, prenosi RTV Slovenija.

Agencija za životnu sredinu Slovenije navodi da se očekuje da hladno vreme sa Alpa pređe na Sloveniju u toku večeri i u sredu, i doneti jače nalete vetra, a na pojedinim mestima velike kišne padavine i grad.

''Zato smo izdali narandžasti meteo-alarm na području cele zemlje.  Ipak, ovo nevreme biće kratkotrajno i smiriće se u toku noći'', poručila meteorološkinja Veronika Hladnik Zakotnik. 

 

U hrvatskim gradovima Bjelovar i Zagreb večeras je pala jaka kiša, propraćena vetrom i grmljavinom.

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je da su uz granicu sa Slovenijom moguće bujične poplave, kao i da će najjači udari vetra iznositi više od 65 kilometara na sat.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu da prouzrokuju veliku štetu", navode iz DHMZ-a i dodaju da su moguća oštećenja na imovini i drveću.

 

Prethodno je nova superćelijska oluja pogodila italijansku regiju Veneto, a građani su na društvenim mrežama podelili snimke na kojima se vidi da je stvoren i tornado.

 

U Italiji je se tornado razvio kod turističkog grada Jesolo, koji se nalazi u regiji Veneto, na oko 20 kilometara od Venecije, prenosi Jutarnji list.

Manji tornado je zabeležen i u slovenačkoj Ilirskoj Bistrici, a lokalni mediji navode da je reč o najslabijoj F0/F1 kategoriji sa brzinama vetra od oko 100 kilometara na sat.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa