Evropa

Zbog čega je Dizni odlučio da odustane od emitovanja dokumentarne serije o Ataturku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2023

-

22:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarna serija "Ataturk" kompanije Dizni, o osnivaču savremene Turske Mustafi Kemalu Ataturku, naišla je na kritike zbog kojih je ova kompanija odlučila da odustane od njenog postavljanja na servis.

Ova serija najavljivana je pompezno tokom leta, i trebalo bi da ispriča priču o životu turskog vođe koji je vladao od 1923. godine, do smrti 1938. 

Serija je trebalo da bude premijerno emitovana 28. oktobra, na 100. godišnjicu od osnivanja savremene Turske. Međutim, onda je novinar Fatih Ergin objavio da je serija "skinuta sa programa" i da je "došlo do skandala zahvaljujući lobističkim naporima jermenske dijaspore". Tvrdi i da je stvorena percepcija da je Ataturk bio ratni zločinac, a da je Diznipodlegao ovim pritiscima. 

Portparol Erdoganove stranke je odluku Diznija da odustane od emitovanja nazvao "sramotnom", i rekao da će takav stav predstavljati nepoštovanje vrednosti turskog naroda. Vrhovni savet za radio i televiziju Turske pokreće istragu, a predsednik Saveta je rekao da će se pomno istražiti optužbe upućene jermenskom lobiju kada je u pitanju skidanje serije sa programa.

Zaista, organizacije poput Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike snažno su lobirale da se serija skine sa programa, ali je spor sada prešao granice televizije i utiče na odnose Jermenije i Turske, kao i njihovih zajednica.

Dizni ne kaže direktno da li je skinuo seriju sa platforme zbog političkih kontroverzi, ali su objavili da će biti emitovana na "Foksu" u vidu dva filma, prvi deo 29. oktobra a drugi u bioskopima 22. decembra. 

Komentari (0)

Evropa