Evropa

Papa zatvorio festival katoličke omladine "Svetski dan mladih"u Lisabonu pred milion ipo posetilaca

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

19:48

Papa zatvorio festival katoličke omladine "Svetski dan mladih"u Lisabonu pred milion ipo posetilaca
Tanjug/AP/Armando Franca - Copyright Tanjug/AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja zatvorio je danas međunarodni festival katoličke omladine u Lisabonu i poručio da se zalaže za mir u svetu, posebno u Ukrajini. 

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

Papa je tokom mise na otvorenom, kojoj je prisustvovalo oko 1,5 miliona ljudi, najavio da će sledeći katolički festival "Svetski dan mladih" biti održan u Seulu 2027. godine. 

On je nakon mise, koja je održana u parku pored reke u portugalskoj prestonici, pozvao mlade da iskustva sa šestodnevnog festivala primenjuju u svakodnevnom životu i nastave da se mole za mir u svetu, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Armando Franca

 

Papa je ocenio da mladi katolici predstavljaju "nadu za drugačiji svet" i pokazuju kako različite nacionalnosti mogu da se ujedine, a ne da se dele.  

Tokom festivala upoznao je delegaciju od 15 mladih ljudi iz Ukrajine, a tokom posete Portugalu sastao se i sa 13 žrtava seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi. 

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

Do papine posete dolazi nakon izveštaja portugalske komisije, koji je objavljen pre šest meseci, a u kojem se navodi da je najmanje 4.815 maloletnika bilo seksualno zlostavljano od strane sveštenstva tokom više od sedam decenija.

To je bio samo jedan u nizu izveštaja širom sveta koji su razotkrili seksualno zlostavljanje u Rimokatoličkoj crkvi u poslednjih nekoliko godina. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa