Evropa

Poljske vlasti žele referendum o prihvatu ilegalnih izbeglica sa Bliskog istoka

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

10:43

Poljske vlasti žele referendum o prihvatu ilegalnih izbeglica sa Bliskog istoka
Poljske vlasti žele referendum o prihvatu ilegalnih izbeglica sa Bliskog istoka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija Poljske želi da organizuje referendum na kojem bi se građani Poljske izjasnili da li podržavaju prihvat "hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i iz Afrike" u kontekstu plana EU za preseljenje izbeglica, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Vlada je ranije saopštila da želi da održi referendum uporedo sa jesenjim parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar.

Premijer Poljske najavio je referendumsko pitanje u novom videu objavljenom na društvenim mrežama, uz objašnjenje da njegova stranka Prava i pravde nastoji da iskoristi pitanje imigracije u svojoj opštoj predizbornoj kampanji, kao i 2015. godine kada je osvojena vlast, prenosi AP.

Moravjecki je izjavio da bi pitanje glasilo: Da li podržavate prijem hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i iz Afrike u okviru mehanizma prisilnog preseljenja koji je nametnula birokratija EU?

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije u junu su podržali plan o podeli odgovornosti za izbeglice koji ulaze u Evropu bez dozvole, što je koren jedne od najdugotrajnijih političkih kriza u bloku.

Taj plan predviđa da se, zahvaljujući podršci svih zemalja članica EU, izbalansiraju obaveze zemalja u koje stiže većina migranata, bilo finansijski ili prihvatanjem izbeglica.

Stranka Prava i pravde je već dugo u sukobu sa 27-članom Evropskom unijom zbog percepcije bloka da promene u pravosuđu i medijima koje sprovodi vlada u Varšavi, deluju erozivno na demokratiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa