Evropa

Čoveku pogrešno osuđenom za ubistvo na Novom Zelandu odšteta od pet miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

13:38

Čoveku pogrešno osuđenom za ubistvo na Novom Zelandu odšteta od pet miliona dolara
Čoveku pogrešno osuđenom za ubistvo na Novom Zelandu odšteta od pet miliona dolara - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Alanu Holu, koji je na Novom Zelandu pogrešno osuđen za ubistvo, biće isplaćena rekordna odšteta od gotovo pet miliona dolara i dobiće izvinjenje nakon što je proveo više od 18 godina u zatvoru.

Vrhovni sud Novog Zelanda je prošle godine poništio osudu Holu (60) za ubistvo 52-godišnjeg Artura Istona u njegovoj porodičnoj kući 1985. godine, a vlada je ove sedmice pristala da mu isplati odštetu od 4,933 miliona dolara kao kompenzaciju za vreme provedeno u zatvoru.

Vrhovni sud je saopštio da su ključni dokazi na njegovom suđenju "materijalno izmenjeni", objavio je NZ Herald.

Iston i njegova dva sina tinejdžera napadnuti su nožem u oktobru 1985. godine. Iston je uboden u jetru i preminuo je od gubitka krvi. Bajonet i vuneni šešir su ostali na licu mesta, a ubica je opisan kao muškarac Maor, visok i krupan.

Hol, kome je kasnije dijagnostikovan autistični poremećaj, privukao je pažnju policije dva meseca kasnije jer je posedovao bajonet i kapu slične onima pronađenim na mestu ubistva, a šetao se tim područjem u vreme napada.

Porota je Hola proglasila krivim za ubistvo 1986. godine, a u junu prošle godine presuda je konačno poništena u petom pokušaju njegove porodice da to učini.

Holova porodica veruje da je napad na Istonovu kuću koji su izvršila tri muškarca istog dana bio u vezi sa ubistvom.

Hol je imao 23 godine kada je osuđen za ubistvo. Pušten je na uslovnu slobodu devedesetih nakon što je odležao devet godina, ali je vraćen u zatvor 2012. zbog kršenja uslovne kazne.
 

Komentari (0)

Evropa