Evropa

Nikola Tesla će se naći na hrvatskim kovanicama od 50, 20 i 10 evrocenti

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

16:40

Nikola Tesla će se naći na hrvatskim kovanicama od 50, 20 i 10 evrocenti
Nikola Tesla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lik Nikole Tesle, naučnika svetskog glasa srpske nacionalnosti poreklom iz Hrvatske, naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi.

Predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica.

Premijer Andej Plenović otkrio je danas na konferenciji za medije, koja je bila posvećena rezultatima sastanka užeg kruga vlade, i kako će izgledati buduće kovanice evra izrađene u Hrvatskoj.

"Koncept bi otprilike bio šahovnica kao podloga na svim kovanicama, pa redom karta hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, 50, 20, 10 centi Nikola Tesla i na pet, dva i jedan cent glagoljica kojom će pisati HR", istakao je Plenković.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Hrvatske, u svojoj finalnoj odluci Komisija za novac se odabiru rukovodila i ocenama motiva građana koji su učestvovali  u internet anketi  i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1000 građana.

Glasalo je gotovo 50 hiljada građana, a svaki motiv građani su ocenjivali na skali ocena od jedan do pet.

Najveću prosečnu ocenu dobila je šahovnica, sledi geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik, pri čemu je poslednji motiv bio bitno slabije ocenjen u odnosu na druge motive.
Građani su izneli više od 11.000 slobodnih predloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle.

Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini više od 20% svih predloga, odnosno Tesla je dobio dva i po puta više glasova nego drugo rangirani predlog.

U okviru istraživanja javnog mnijenja na uzorku od 1000 građana najveću prosečnu ocenu je dobila šahovnica, potom slijedi geografska karta Hrvatske, Dubrovnik, glagoljica te kuna, pri čemu su poslednja tri motiva bila vrlo izjednačena, saopštila je hrvatska Vlada.

 

Doniranje vakcina Srbiji?

Tanjug/AP/Olivier Hoslet

 

U još jednom u nizu apela građanima da se vakcinišu, premijer Andrej Plenković je najavio novu porudžbinu vakcina dogodine, od kojih će kako je rekao, morati da doniraju Srbiji i BiH.

"Mi ćemo naručiti vakcinu i za dogodine, moraćemo je i donirati u BiH i Srbiju. Oni se svi mogu besplatno vakcinisati i štiteći njih štitimo sebe. Onda ćemo donirati i Africi i drugima, ukupno šest milona doza", rekao je Penković.

On je nakon sednice užeg kabineta vlade, rekao da će Hrvatska prvenstveno štiti svoje građane od koronavirusa.

Komentari (0)

Evropa