Evropa

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin na listi putnika srušenog aviona, Rusi tvrde da je poginuo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2023

-

08:38

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin na listi putnika srušenog aviona, Rusi tvrde da je poginuo
Šef Vagnera Jevgenij Prigožin na listi putnika srušenog aviona, Rusi tvrde da je poginuo - Copyright Tanjug AP/Prigozhin Press Service via AP, File, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 546. dan rata u Ukrajini. Privatni avion u kojem je bilo deset osoba srušio se u ruskoj Tverskoj oblasti, a na spisku putnika bio je šef Vagnera Jevgenij Prigožin. Međutim nema zvanične potvrde da se on ukrcao u avion. Inače, na ratištu je ukrajinska vojska,  prema navodima zvaničnika te zemlje, napredovala do strateški važnog sela na jugoistoku, što je potencijalno značajan napredak u kontraofanzivi protiv Rusije. Prednost Ukrajini mogli bi da donesu i borbeni avioni F-16 koje će kao pomoć dobiti od Holandije, ali i Danske, koja je već počela da obučava osam ukrajinskih pilota za upravljanje ovim letelicama. 

Ključni događaji:

  • Šef Vagnera Jevgenij Prigožin bio na listi putnika aviona koji se srušio u Rusiji 
  • Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila smrt Prigožina
  • Bajden: Nisam iznenađen izveštajima o mogućoj pogibiji Prigožina
  • Četiri prosvetna radnika su ubijena u ruskom napadu na školu u gradu Romni 
  • Gladkov: Tri osobe stradale u granatiranju sanatorijuma
  • Zvaničnik SAD: Ne podržavamo napade na teritoriji Rusije
  • FT: Velika Britanija uskoro proglašava Vagner terorističkom grupom
  • Kuleba: Ukrajina neće potpisati sporazum o odricanju od teritorija
  • Međunarodni sud pravde saslušaće prigovore Moskve u slučaju optužbi za genocid
  • Evropska unija isplatila još 1,5 milijarde evra Ukrajini
  • Kijev: Ukrajina napredovala do strateški važnog sela na jugoistoku

 Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.20 Savetnik Bele kuće u junu razgovarao sa visokim ruskim zvaničnikom o Prigožinu

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je da je u junu ove godine razgovarao sa pomoćnikom ruskog predsednika Vladimira Putina o vođi paravojne organizacije Vagner Jevgeniju Prigožinu, koji je, prema navodima zvanične Moskve, danas poginuo u avionskoj nesreći, preneo je njujorški dnevnik Vol strit džrnal pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

List navodi da je nakon neuspele oružane pobune Vagnera protiv ruskog vojnog vrha, Salivan razgovarao sa Jurijem Ušakovom, bivšim ruski izaslanikom u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Svrha tih razgovora bila je da se dokaže da Sjedinjene Američke Države nisu bile umešane u pobunu Vagnera, kao i da su SAD taj događaj smatrale unutrašnjim pitanjem Ruske Federacije, preneo je njujorški dnevnik.

22.30 Bajden: Nisam iznenađen izveštajima o mogućoj pogibiji Prigožina

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da nije iznenađen izveštajima da je šef ruske paravojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin možda poginuo u avionskoj nesreći, dodajući da se u Rusiji ne dešava gotovo ništa iza čega ne stoji predsednik Vladimir Putin.

"Ne znam tačno šta se dogodilo, ali nisam iznenađen. U Rusiji se ne dešava gotovo ništa iza čega ne stoji predsednik Putin, ali ne znam dovoljno o ovome", rekao je Bajden u razgovoru sa novinarima, preneo je Rojters.

22.24 Vagnerov centar osvetljen u obliku krsta

Svetla na Vagnerovom centru u Sankt Peterburgu upaljena su u obliku krsta, objavljeno je na jednom od kanala bliskih Vagneru.

 

 

22.15 Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila smrt Prigožina

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo "Rosavijacija" je potvrdila da je u avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti bio Jevgenij Prigožin, vođa grupe Vagner i njegov zamenik Dmitrij Utkin. 

U avionu su, kako navode, bili  Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matušeev, kapetan Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.

Kako je precizirano, avion je izvodio let na osnovu dozvole za korišćenje vazdušnog prostora koja je izdata prema proceduri. Ranije je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo da se u avionu nalazilo deset ljudi i da su, prema preliminarnim informacijama, svi poginuli.

 

21.50 Vagnerov kanal tvrdi da je Prigožin mrtav

Grey Zone, Telegram kanal povezan s Vagnerom, tvrdi da je Jevgenij Prigožin poginuo.

"Šef Vagnera, ruski heroj i istinski rodoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin stradao je od posledica delovanja izdajnika Rusije. Ali on će i u paklu biti najbolji. Slava Rusiji." objavili su. 

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u ukrajinskoj zaporoškoj oblasti je za sajt Meduza rekao da je razgovarao "sa nekim istaknutim muzičarima (Vagnerovim borcima) koji su potvrdili smrt Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina.

 

21.25 Putin u Kursku

Ruski predsednik Vladimir Putin tokom večeri nalazi se u Kursku gde se obeležava 80. godišnjica pobede Crvene armije u Kurskoj bici u Drugom svetskom ratu. Putin je dodelio medalje Heroja Rusije i druga priznanja vojnicima koji su se istakli tokom ''specijalne vojne operacije u Ukrajini''.

 

 

21.20  Radić o padu aviona Vagnera: Oboren je raketnim sistemom, neozbiljno tvrditi da nje reč o nameri 

Vojni analitičar Aleksandar Radić je rekao za Euronews Srbija da je avion na čijem spisku putnika bio Jevgenij Prigožin oboren raketnim sistemom protivvazdušne odrbane i da je napad sasvim sigurno izveden namerno.

Radić ističe da je za sad izvesno da je reč o dejstvu protivvazdušne odbrane i da bi bilo "neozbiljno tvrditi da nije reč o nameri".

"Posle načina na koji je završen sukob između Ministarstva odbrane i Vagnera mnogi su tvrdili da je Prigožinu vreme odbrojano i da je pitanje trenutka i načina na koji će biti likvidiran. Raketni sistem PVO je možda iznenađenje jer je situacija prilično providna. Zaista će biti teško izdati saopštenje kojim će se tvrditi kako je reč o nesrećnom slučaju jer informacije govore o letu koji je bio najavljen. Najavljen let, najavljena maršruta, poznat identitet aviona, imate listu putnika neko je naredio i mislim da se u Moskvi neće previše truditi da zamaskiraju šta se zapravo desilo", smatra Radić. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

 

21.19 Šta se do sada zna o padu aviona?

  • Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij prigožin je bio na spisku putnika aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti, saopštili su ruski zvaničnici. Nije zvanično potvrđeno da se Prigožin zaista ukrcao u avion. 
  • Svih deset osoba koje su se nalazile u avionu su poginule, pokazuju preliminarne informacije. Nađeno je osam tela. Prema informacijama ruskih medija, na spisku pustnika je bio još jedan od osnivača Vagnera Dmitrij Utkin
  • Telegram kanal Grey Zone koji se povezuje sa Vagner grupom je napisao da je avion oboren
  • Snimak koji je verifikovao BBC pokazuje avion koji pada s neba, formirana je komisija koja će istražiti uzrok pada
  • Za sada nema zvaničnih informacija od Kremlja

21.08 Bela kuća: Smrt Prigožina ne bi bila iznenađenje

Portparol za nacionalnu bezbednost bele Kuće Adrian Votson rekla je da moguća smrt Jevgenija Prigožina ne bi bila iznenađenje imajući u vidu njegovu istoriju s Putinom.

"Videli smo izveštaje o padu aviona", navela je. 

profimedia

 

20.48 Prigožin objavio video-snimak pre dva dana: Šta je poručio?

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin poručio je pre dva dana u video obraćanju da će njegova vojna kompanija učiniti Afriku još slobodnijom, što, kako je pisao tada BBC, sugeriše da se on nalazio na tom kontinentu.

Smatra se da je to bilo njegovo prvo javno obraćanje posle pobune protiv ruskog vojnog vojnog vrha krajem juna, koja je završena dogovorom sa ruskim predsednikom. Na snimku koji je objavljen na Telegramkanalima povezanim sa Vagner grupom video se prigožin u borbenoj opremi. 

Rekao je da vagner istražuje minerale i da se bori protiv islamističkih ekstremista i drugih kriminalaca

"Radimo. Temperatura je 50+, sve baš kako volimo. Vagner sprovodi izviđačke i tragajuće akcije, čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom", govorio je Prigožin.

"Afričkim narodima donosimo sreću i pravdu, a ISIS-u (Islamska država), Al-Kaidi i drugim banditima pravimo noćne more", rekao je, a preneo BBC ali je napisao da ne može da utvrdi gde je video snimljen. 

profimedia

 

20.44 Komisija će istraživati pad aviona

Specijalna komisija Federalne agencije za vazdušni saobraćaj istraživaće pad aviona Embraer u ruskoj Tverskoj oblasti, na čijem spisku putnika je bio i šef paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin. Ruski mediji opširno izveštavaju o ovoj nesreći u kojoj je poginulo 10 osoba, a letelica je pala u blizini mesta Kuženkino. 

"U ovoj fazi istrage, stručnjaci će takođe morati da potraže ugrađena sredstva objektivne kontrole za njihovo naknadno dekodiranje i analizu zapisa crne kutije", navodi se u izveštaju.

20.40 Snimci sa mesta pada aviona

20.35 Na drušvenim mrežama povezanim sa Prigožinom nema podataka o njegovoj sudbini

Nijedan od naloga na društvenim mrežama za koje se veruje da su povezani sa Jevgenijem Prigožinom nije do sada izneo tvrdnje o tome da li je Prigožin živ ili ne. Na nekim nalozima se navodi da je drugi privatni avion koji je u njegovom vlasništvu takođe bio u vazduhu u vreme pada letelice u Tverskoj oblasti.

Kanal povezan sa Vagner grupom, Riverse Side od the Medal navodi da se taj drugi avion okrenuo i da se vraća za Moskvu, prenosi BBC. 

20.23 Šta se zna o padu aviona? Na zgarištu pronađeno osam tela

Privatni avion u Tverskoj oblasti u Rusiji se srušio, a tom prilikom poginulo je 10 osoba. Na listi putnika je bio šef Vagnera Jevgenij Prigožin, objavila je ruska civlina agencija za avijaciju, ali za sada nije poznato da li se on ukcao u avion. Prema navodima ruskih medija, jedan od putnika je bio i Dmitrij Utkin, još jedan od osnivača Vagner grupe. BBC prenosi tvrdnje telegram kanala Grey Zone koji je objavio da je avion oboren od strane PVO sistema u Tverskom regionu, ali nema zvanične potvrde te informacije. Najnoviji izveštaji sugerišu da je do sada pronađeno osam tela na mestu pada letelice, sudeći prema navodima ruske državne agencije RIA Novosti. Opširnije u posebnom tekstu

19.58 Izveštaji kažu da su pronađena četiri tela

Još nema mnogo detalja o padu aviona. BBC citira agenciju TASS koja navodi da su spasilačke službe pronašče četiri tela. Navodi se da je avion zahvatila vatra nakon što je udario u zemlju. Pre toga je bio u vazduhu oko 30 mnuta. BBC navodi da ne može da verifikuje ove podatke. 

19.41 Nexta: Na listi putnika bio i Prigožinov zamenik?

Ruski mediji pišu da je Prigožinov zamenik i njegova desna ruka Dmitrij Utkin, poznat pod kodnim imenom Vagner, takođe bio na listi putnika u srušenom avionu, prenosi Nexta.

19.36 Snimci pada aviona

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci pada aviona

19.15 Šef Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u Rusiji?

Privatni avion na ruti iz Moskve do Sankt Peterbuga srušio se, a ruski civilni regulator vazdušnog saobraćaja Rosaviatsia je saopštio da je na listi putnika bio šef vagnera Jevgenij Prigožin. Međutim, kako piše Euronews. nije odmah jasno da li se on ukrcao na let.

Ruska državna novinska agencija TASS je citirala zvaničnike koji su rekli da je u avionu koji se srušio bilo 10 putnika, uključujuči tri pilota. Vlasti kažu da istražuju nesreću, koja se dogodila u Tverskom regionu, oko 100 kilometara severeno od Moskve. 

Vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin pojavio se poslednji put na snimku od 21. avgusta, u kojem je govorio o Vagnerovim akcijama koje Rusiju čine većom na svim kontinentima.

17.00 Raste broj mrtvih u napadu na školu u Ukrajini

Četiri prosvetna radnika su ubijena, a još četiri osobe su povređene u ruskom napadu na školu u gradu Romni u severoistočnoj Ukrajini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko. Dodao je da su spasioci iz ruševina izvukli tela upravnika škole, njegovog zamenika, sekretara i bibliotekara.

Četvoro meštana je povređeno dok su prolazili pored škole, naveo je. Podelio je i fotografije koje prikazuju kako radnici hitne pomoći odnose tela na nosilima. Regionalna vojna uprava saopštila je da je dron koji je ispalila Rusija pogodio školu u 10:05 po lokalnom vremenu. 

"Školska zgrada je uništena, i to neposredno pre školske godine, koja nažalost za neke nikada neće početi", napisao je ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec na Telegramu.

 

 

15.01 Isporuke gasa iz Rusije u EU u julu najveće od avgusta prošle godine

Isporuke gasa iz Rusije u EU su u julu bile najveće od avgusta 2022. godine, navodi se u izveštaju Foruma zemalja izvoznica gasa (GECF), organizacije sa sedištem u Dohi. 

U dokumentu se navodi da je udeo Rusije u izvozu gasa u EU od početka godine dostigao 16 odsto, prenosi Komersant.

"EU je u julu 2023. godine povećala uvoz gasa za 16 odsto u odnosu na prethodni mesec, na 13,5 milijardi kubnih metara, a registrovano je povećanje isporuka iz Norveške, Rusije i Alžira", navodi se u dokumentu.

12.45 Putin se obratio učesnicima samita BRIKS-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se učesnicima BRIKS samita putem video-linka, rekavši da se to telo zauzima za "multipolarni svetski poredak koji je pravičan i izgrađen na međunarodnom pravu i principima povelje UN". 

Govoreći o ratu u Ukrajini, Putin je rekao da "neke zemlje promovišu svoju hegemoniju, izuzetnost i svoju politiku kolonijalizma i neokolonijalizma".

"Želim da napomenem da je težnja da sačuvaju svoju hegemoniju u svetu dovela do strašne krize u Ukrajini. Naše akcije u Ukrajini rukovode se samo jednim: da stavimo tačku na rat koji je Zapad pokrenuo protiv ljudi u Donbasu", naveo je Putin.

"Zahvaljujemo se našim kolegama u BRIKS-u koji aktivno učestvuju u pokušajima da se ova situacija okonča i da se mirnim sredstvima obezbedi pravedno rešenje", dodao je ruski predsednik.

Takođe, on je rekao da će Rusija iskoristiti svoje predsedavanje samitom sledeće godine da ojača ulogu ove grupe u svetu, i da će biti domaćin samita u gradu Kazanju u oktobru 2024.

Tanjug/AP

 

11.41 Klimenko: U ruskom napadu na školu u gradu Romni poginula dva prosvetna radnika

Dva prosvetna radnika su poginula, a tri osobe su povređene u ruskom napadu na školu u gradu Romni u Sumskoj oblasti, na severoistoku Ukrajine, izjavio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. 

Još dve osobe su pod ruševinama, naveo je Klimenko, prenosi Rojters.

Agencija Unian prenosi da je oblasna uprava saopštila da je napad izveden dronovima i da je zgrada škole potpuno uništena. 

10.35 FT: Velika Britanija uskoro proglašava Vagner terorističkom grupom

Velika Britanija bi trebalo da proglasi Vagner plaćeničku grupu kao terorističku za nekoliko nedelja, prenosi FT pozivajući se na svoje izvore.

Sekretarka unutrašnjih poslova Suela Braverman spremna je da to saopšti, a gotove su i pravne pripreme kako bi se to izvelo, navodi ovaj list. 

Velika Britanija je uvela sankcije šefu Vagnera Jevgeniju Prigožinu 2020. godine i celoj grupi u martu 2022, neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu, u kojoj je Vagner odigrao veliku ulogu.

Prigožin je predvodio pobunu u junu za koju je rekao da ima za cilj da se obračuna sa ruskim vojnim liderima, a ne da svrgne Vladimira Putina. Belorusija je tada posredovala u prekidu pobune.

09.10 Gladkov: Tri osobe stradale u granatiranju sanatorijuma

Tri osobe su poginule prilikom granatiranja sanatorijuma u ​​belgorodskom selu Lavi, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov, okrivivši za ovaj napad Ukrajinu.

On je prethodno objavio da je ukrajinska vojska pomoću drona bacila dve granate na područje sanatorijuma i da su na zgradi razbijeni prozori i oštećena fasada.

"U ponovljenom granatiranju teritorije sanatorijuma u ​​selu Lavi, u Valujskom okrugu, poginula su tri civila. Ukrajinske oružane snage bacile su eksplozivnu napravu iz drona kada su ljudi bili na ulici", napisao je Gladkov na Telegramu.

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom, a selo Lavi je oko 22 kilometra od granice.

08.45 Holandski F-16 možda neće stići u Ukrajinu pre kraja 2024. godine

Holandski avioni F-16 možda neće biti isporučeni Ukrajini pre kraja 2024, pošto je potrebno da holandsko vazduhoplovstvo u potpunosti pređe na upotrebu novih aviona F-35, saopštio je danas portparol holandskog Minsitarstva odbrane.

Prošle sedmice su holandski premijer Mark Rute i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavili da će Holandija, zajedno sa Danskom, obezbediti F-16 Ukrajini, a sam Zelenski je istakao da je reč o 42 borbena aviona, preneo je danas Holandski Tajms.

Portal navodi da Holandske snage poseduju 42 aviona F-16, ali da nijedan od njih nije odmah dostupan, i da su neki od njih još uvek u upotrebi.

Portparol je rekao da je ''i dalje izvodljivo da se ti avioni isporuče tokom 2024'', ali da će to biti moguće tek kada holandska vojna avijacija u potpunosti pređe na avione F-35.

Privremena ministarka odbrane Kajsa Olangren ranije je izjavila da isporuka aviona F-16 Ukrajini ne sme da ima nikakve posledice po operativni kapacitet Holandije.

07.30 Ruske snage napale skladišta žita u Odesi 

Rusija je tokom noći napala objekte za žito u Odesi i Dunavskom regionu, izazvavši požare u žitnim objektima, saopštile su ukrajinske vojne i lokalne vlasti.

"Neprijatelj je pogodio skladišta žita i proizvodno-pretovarni kompleks u Podunavlju. U magacinima je izbio požar koji je brzo lokalizovan. Vatrogasci nastavljaju da rade", saopštila je vojska na Telegramu.

07.18 Zvaničnik SAD: Ne podržavamo napade na teritoriji Rusije

Vašington ne podstiče niti omogućava napade na teritoriji Rusije, rekao je portparol američkog Stejt departmenta, nakon što su ruske vlasti saopštile da su osujetile pokušaj napada dronovima na Moskvu rano ovog jutra.

"Na Ukrajini je da odluči kako će se braniti od ruske ofanzive koja je počela u februaru prošle godine", saopštio je portparol i dodao da Rusija u svakom trenutku može da okonča rat povlačenjem iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Agencija navodi da SAD, pored toga što od početka rata pružaju podršku Ukrajini u vidu naoružanja i druge vojne opreme, protive se napadima unutar teritorije Rusije.

07.00 Rusija: Osujećen napad dronovima na Moskvu

Ruske vojne snage saopštile su da su osujetile rano jutros pokušaj napada dronovima na zgrade u Moskvi, oborivši dve bespilotne letelice u Možajskom i Himkijskom okrugu u Moskovskoj oblasti, kao i da je još jedan dron osujećen sredstvima elektronske borbe, i srušio se u zgradu u izgradnji u kompleksu Moskva siti.

"U noći 23. avgusta , PVO odbrana osujetila je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na Moskvu, u kojem su učestvovale tri bespilotne letlice tipa aviona. 
Dve bespilotne letelice uništila je PVO iznad Možajskog i Himkijskog okruga, a treći je ometen sredstvima elektronske borbe i srušio se u zgradu u izgradnji u Moskva sitiju'', saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi TASS.

06.55 Kuleba: Ukrajina neće potpisati sporazum o odricanju od teritorija

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odbacio je mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma sa Moskvom u zamenu za odustajanje od dela ukrajinske teritorije. On je rekao da uslovi mira za Ukrajinu ne mogu ličiti na Moskovski mirovni ugovor potpisan 1940. godine sa Finskom.

Kuleba je dodao da Ukrajina, pošto je preživela invaziju u punom obimu, dobila razne bitke i podršku, „ima sve šanse da dobije drugačije mirovne uslove“ nego što je to bio slučaj za vreme sovjetsko-finskog rata, rata između Rusije i Gruzije 2008. ili ruske aneksije Krima 2014.

06.45 Međunarodni sud pravde saslušaće prigovore Moskve u slučaju optužbi za genocid

Međunarodni sud pravde saopštio je juče da će na saslušanjima koja počinju 18. septembra saslušati prigovore Moskve na njenu odgovornost u optužbama za genocid, koje je pokrenula Ukrajina. Pored Rusije i Ukrajine, 32 druge zemlje, uključujući većinu zemalja članica Evropske unije, Britaniju, Kanadu i Australiju, izneće stavove o slučaju, na saslušanjima koja se završavaju 27. septembra.

Ranije je Rusija sugerisala da su njene akcije u Ukrajini - ono što ona naziva "specijalnom vojnom operacijom" - opravdane jer su bile "usmerene na sprečavanje genocida u istočnoj Ukrajini". Kijev je na saslušanjima prošle godine rekao da nema pretnje genocidom u istočnoj Ukrajini, a Konvencija Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948, koju su obe zemlje potpisale, ne dozvoljava invaziju kao sredstvo sprečavanja genocida.

06.30 Danska počinje sa obukom osmorice ukrajinskih pilota za upravljanje F-16

Danska je počela da obučava osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u okviru svoje obaveze da donira avione Ukrajini, saopštile su u utorak danske oružane snage. 

Osam pilota stiglo je u dansku vojnu vazdušnu bazu u Skridstrupu zajedno sa 65 osoba koje će biti obučeni za održavanje i servisiranje mlaznjaka, navodi se u saopštenju danskih oružanih snaga. Danska i Holandija su u nedelju obećale da će donirati F-16 Ukrajini, navodi Rojters.

06.15 Evropska unija isplatila još 1,5 milijarde evra Ukrajini

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je EU isplatila još 1,5 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini, čime je ukupan iznos povećan na 19,2 milijarde evra.

Ona je takođe rekla da je imala "produktivan sastanak" sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, i obećala da će "nastaviti zajednički rad na dovođenju ukrajinskog žita na svetska tržišta i pružanju ekonomske pomoći".

06.00 Kijev: Ukrajina napredovala do strateški važnog sela na jugoistoku

Ukrajinki zvaničnici saopštili su da je vojska te zemlje ušla u strateški važno jugoistočno selo Robotin, što je potencijalno značajan napredak u kontraofanzivi protiv Rusije.

Hana Malijar, zamenica ministra odbrane Ukrajine, rekla je da ukrajinski vojnici organizuju evakuaciju civila, ali su i dalje pod napadima ruskih snaga.  Robotin se nalazi šest milja južno od Orihova, grada na važnom putu koji vodi do Tokmaka, drumskog i železničkog čvorišta koje su okupirali Rusi.

Povratak kontrole nad Tokmakom predstavljalo bi prekretnicu, dok ukrajinske trupe pritiskaju dalje na jug prema Azovskom moru.

 

 

 

Komentari (2)

Valjevo

23.08.2023 16:36

U Rusiji sve je već propalo. Više se ne zna ko pije a ko plaća. Samo će se znati da će propasti Rusija načisto od sada i u narednih 50 godina.

BELI GRAD

23.08.2023 16:55

Gde su Rusofili da nam objasne kako UKRI nisu danas uništili Putinov S-400 na Krimu nego verovatno laž? Joooj Putinofili gde su vam oči da ne verujete više u te lažne Ruske bajke jer neće dobiti ništa. Rublje nema više devalvacija počinje.

Evropa